Samsun işgal kuvvetleri için önemli noktalardan biriydi. Stratejik bakımdan büyük öneme sahipti ve Karadeniz’den Orta Anadolu’ya açılan en rahat ve güvenilir bir kapıydı. İngilizler 9 Mart 1919 tarihinde Samsun’a askerî birlik çıkarmışlardı. Buna tepki olarak Türk Makineli Tüfek birliğinden Hamdi adındaki bir teğmenin askerlerini alarak dağa çıkması dikkatleri bu bölgeye çekti ve İngiliz Yüksek Komiserliği’nin de Türk halkının silâhlandığı konusundaki şikâyetleri üzerine bu bölgeye güvenilir bir kumandanın olağanüstü yetkilerle gönderilmesine karar verildi.
Bu kumandan Mustafa Kemal Atatürk’tü ve Atatürk uzun zamandan beri ülkenin içinde bulunduğu bu umutsuz duruma üzülüyor ve bir şeyler yapmak için Anadolu’ya geçmek istiyordu. Bu O’nun için bulunmaz fırsattır. İstanbul-Samsun yolculuğu öncesinde Atatürk’le Padişah Vahdettin arasında geçen konuşmayı Atatürk şöyle anlatır:
“-Paşa, Paşa!... Şimdiye kadar devlete çok hizmet ettin! Bunların hepsi artık bu kitaba girmiştir (bu bir tarih kitabıdır) Bunları unutun, dedi, asıl şimdi yapacağın hizmet hepsinden daha önemli olabilir. Paşa, Paşa...Devleti kurtarabilirsin!”
Bu sözlerden hayrete düştüm. Acaba Vahdettin benimle içtenlikle mi konuşuyor?...
O Vahdettin ki bütün yaptıklarından pişman mı olmuştur? Aldatıldığını mı anlamıştı? Fakat böyle bir yorum ile başka konulara girişmeyi ürkütücü saydım, kendine karşılık verdim:
Kişiliğe güveninize ve bana bunca yüz verişinize teşekkür ederim... Elimden gelen hizmeti esirgemeyeceğime lütfen güveniniz...”
Atatürk bu konuşmada plânlarının sezilmiş olabileceği duygusuna kapılmıştı ama O’nu bekleyen ve O’na güvenen bir “Türk Milleti” vardı.
Ve Bandırma Vapuru ile çıkılan kutlu yolda Samsun’a gelen Bandırma Vapuru maalesef Tütün İskelesi’nde değil kendisine yeni bir yer yapılmış durumda. Kısaca bir geminin yeri değiştirilerek tarih tahrif edilmiş durumda.
Bu kutlu yürüyüşün yüzüncü yıldönümü törenlerinde Başta Sayın Cumhurbaşkanı ve bazı siyasi parti liderleri olmak üzere siyasiler Samsun’daydı.
Gençler Samsun’daydı, Türkiye’nin çeşitli noktalarından gelmişlerdi. Hiçbir siyasi amaçları yoktu. Bir dolu genç de İstanbul’dan gemiyle yola çıkmış dün Samsun’da Tütün İskelesi’nin hemen yanında karaya çıkmışlardı. Daha gemideyken bu gençlere mikrofon tutan TRT muhabiri bazı gençlerin söylediği ilginç bir cümle ile karşılaştı.
Bu gençler “Her şey çok güzel olacak” demişlerdi.
Evet, Türkiye’de artık çok güzel şeyler olacak…
GÜNÜN SÖZÜ
Çok dinlememiz ve az konuşmamız için iki kulağımız ve bir dilimiz vardır. Diogenes