limanbet limanbet bonus veren siteler bonus veren siteler bonus veren siteler istanbul evden eve nakliyat cappadocia green tour istanbul sex shop jojobet giriş jojobet casino siteleri nakliyat istanbul evden eve nakliyat istanbul eşya depolama
YHT'ye Sevinenler Yük Katarıyla Yetinenler
Yazarlar // 6 Kasım 2020 Cuma 09:47

Ragıp GÖKER

Samsun Sivas-Sivas demiryolu, Cumhuriyet’in ilk döneminin ülkemize kazandırdığı yatırımlardan biridir.

Bu demiryolu, on yıllarca süren savaşların sonunda kazandığımız bağımsızlığımızın ardından, yokluklara rağmen kurulan onca yatırımdan biri olan, Karabük Demir Çelik fabrikalarının ihtiyaç olan demir cevherinin, Sivas’taki zengin maden yataklarından, getirileceği Samsun limanı aracılığıyla Karabük’e ulaştırılmasını amaçlıyordu.
Karabük Demir Çelik ki, sonradan adına kısaca ‘’KARDEMİR’’ denildi.

Gidip görmüşlüğüm ve çalışma prensipleriyle ilgili brifing almışlığım da olan bu devasa işletme, özelleştirme politikalarının bir sonucu olarak özel sektöre satılan ilk dönem Cumhuriyet yatırımlarından biri oldu ama hani ‘’Demir ağlarla ördük Anayurdu dört baştan’’ diye dillerimize pelesenk ettiğimiz 10. yıl marşındaki gibi, demiryolları için ray üretimi yapıyordu.

Türkiye'nin ilk demir yolu hatlarından birisi olan ve 1932 yılında hizmete açılan Samsun-Sivas demir yolu hattı, 83 yıl hizmet verdikten sonra 29 Eylül 2015'te modernize edilmek amacıyla ulaşıma kapatılmıştı.
Hasta yatağımda yatarken TV haberlerinde izlediğim programla yeniden açılan demiryolu için düzenlenen programda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ‘’Samsun'u güzelleştirmek için gecemizi gündüzümüze kattık. Samsun'a 30 milyar lirayı aşan yatırım yaptık. 18 yıl öncesine göre çok farklı bir konuma taşıdık. 18 yıl öncesine göre geleceğine daha büyük bir umutla bakıyor. Samsun sadece çevre illere değil tüm Karadeniz bölgesine ilham kaynağı oluyor’’ dedi biliyorsunuz.

Cumhurbaşkanı söylediyse doğrudur elbette ama AK Parti hükümetlerinin 18 yılda gerçekleştirdiği 30 milyar liralık yatırımın, şehrimde olumlu bir etkisini de göremedim maalesef.

Gören varsa, bana da izah etse sevinirim.

Cumhurbaşkanı, gerçi ‘’bacası tütenlerin de açılışını yaptı’’ şeklinde eleştirilere maruz kalsa da, daha bir ay kadar önceki ziyaretinde Gaziantep’te,  300 fabrika açılışı yapmıştı.

Bizde olmadı öyle bir şey.

Samsun’da 300 fabrika açılışı yapılamazdı zaten.

Toplamda bile o kadar fabrikamız var mı bilemedim şimdi.

En büyük OSB’miz olan Samsun Merkez OSB’deki fabrika sayımızın sadece 52 olduğunu bu şehirde kaç kişi biliyor, ondan da pek emin değilim.

Şehrin ekonomisi, şimdilerde hizmet sektörüyle ayakta duruyor.

Cumhuriyet dönemlerinin ilk yatırımlarından olan Samsun-Sivas demiryolunun konvansiyonel olarak yenilenmesi de önemli bir hizmettir elbette.

Ülkem için çakılan her bir çiviyi alkışlarım.

Demiryolunun yenilenmesi için yapılan bu yatırımı da alkışlayacağım elbette.

Ve fakat.

Bu şehrin daha fazlasını hak ettiğini de söyleyeceğim.

Mesela yakında açılacak Ankara-Sivas Yüksek Hızlı Tren (YHT) gibi, Samsun’unun da Ankara-Samsun arasında kurulacak YHT gibi bir yatırımı da hak ettiğini düşünüyorum.

Programı izlerken, kurulan canlı yayında Sivas’ın Yıldızeli ilçesindeki platformda konuşan Sivas Valisi Salih Ayhan’ın, Samsun-Sivas demiryolunun yenilenmesi için Cumhurbaşkanına teşekkür ettikten sonra şu söylediklerinin bu şehirde kaç kişi ayırtına varmıştır onu da merak ediyorum açıkça.

Söyle ki:
‘’Sayın Cumhurbaşkanım, zatıalinizin 8 Şubat 2019 yılında Sivas’a teşriflerinizde bir ifadeniz vardı ‘Sivas, Selçukluların kalbi, Osmanlı’nın vicdanı, Cumhuriyetin Aklı. Sultan Şehir.’ demiştiniz. Sultan şehrimize geçmişimizde çok hizmetleriniz oldu. Şimdi de Yüksek Hızlı Trenimiz, Zat-ı Ali’nizin talimatları ve hassasiyetiyle çok hızlı gitmektedir. Sivas da Cumhuriyet tarihinin bu en büyük yatırımıyla buluşacak’’

Sivas yakında YHT ile de mutlu olacak yani.

Bize ise, yük katarı hattının yenilenmesi ile yetinmek kalacak.

Ah Samsun.

Vah Samsun.

Derdine yan, daha fazla ne diyeyim.