limanbet limanbet bonus veren siteler bonus veren siteler bonus veren siteler istanbul evden eve nakliyat cappadocia green tour istanbul sex shop jojobet giriş jojobet casino siteleri nakliyat istanbul evden eve nakliyat istanbul eşya depolama
Yeni Zübükler Yaratılmasın
Yazarlar // 14 Ağustos 2024 Çarşamba 09:40

Ragıp GÖKER

Zübük, Aziz Nesin'in bir romanından uyarlanarak,  Kartal Tibet'in yönetmenliğini yaptığı sinema filmi olarak çekilmişti.

Rahmetli Kemal Sunal da, Atıf Yılmaz'ın senaryosunu yazdığı filmde müthiş oynamıştı.

Omurgasız siyasetçilere eleştirel bakış açısı getiren Zübük, politik hiciv eseridir.

Siyaset bir meslek değildir.

Ve fakat.

Ne yazık ki kimileri tarafından siyasetin meslek olarak seçildiği anlaşılıyor.

Oysa gönüllülük esasına göre memlekete ve millete hizmet için yapılan bir görevdir.

Siyaset yapmak isteyen kişiler, temel dünya görüşlerine uygun olarak kurulmuş siyasal partilere üye olurlar ve partileri tarafından aday gösterilirse seçilmeleri halinde hizmete başlarlar.

Ki;

Partiler de demokrasilerin olmazsa olmaz kurumlarıdır.

Patiler ülkelerin saygın kurumlarıdır yani.

Dolayısıyla siyasetçilerde saygın kişiler arasından seçilir.

Olması gereken budur.

Ve fakat.

Ben öyle diliyorum ama siyasetin, günümüzde geldiği durum beni her defasında hayal kırıklığına uğratıyor maalesef.

Seçildiği partiden, görev süresini tamamlamadan başka partiye geçenleri görüyoruz maalesef.

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, bir konuşması sırasında bu türden kişileri, Aziz Nesin'in romanındaki Zübük'e benzeterek eleştirmişti.

Oy kutsaldır oysa.

Seçmenin namusudur.

Seçmenin namusu olduğu gibi seçileninde namusu olması gerekir aslında.

Ama sepetin içindeki çürük elmaların, bütün elmaları bozduğu gibi seçildiği siyasal partiden görev süresi dolmadan başka partilere geçenleri görüyoruz.

Dolayısıyla bu türden kişiler, yani zübükler, siyasetimizi de kirletiyorlar.

Kamuoyunda günlerdir, bugün kuruluş yıldönümünü kutlayacak olan AK Parti'ye başka partilerden transfer edilecek milletvekili veya belediye başkanlarının olacağı söyleniyor.

Umarım olmaz.

Milletvekili transferlerinin kitlesel olarak gerçekleştiği ilk transferlerden biri 1977 seçimleri sonrasında Adalet Partisi'nden Cumhuriyet Halk Partisi'ne katılımlarla gerçekleşmişti.

CHP, 77 seçimlerinden birinci parti olarak çıkmıştı ancak, o zamanki seçim sistemi yüzde 42 dolayında oy almış CHP'nin tek başına hükümet kurmasına yetecek milletvekilini CHP'ye kazandırmamıştı.

Bülent Ecevit'in Genel Başkanı olduğu CHP, yaklaşık iki seçmenden birini oyunu almış olmasına rağmen iktidar olamıyordu.

''Kumar borcu olan 11 milletvekili aranıyor'' gibisinden iddialar ortaya atılmıştı.

Güneş Motel operasyonu ile aralarında Tuncay Mataracı, Hilmi İşgüzar gibi 11 AP milletvekiline bakan koltuğu verilerek, CHP'ye transferi sağlanmıştı.

CHP, iktidar olmayı bir hak gibi görmüştü ancak, bu transfer vakası, CHP ye büyük zarar vermişti.

11'lerin transferi siyaset dünyamıza kara bir leke olarak sürülmüştü ama transfer vakaları ilk olmadığı gibi son da olmayacaktı.

''Fırıldak Kubi'' olarak ünlenmiş Afyon Milletvekili Kubilay Uygun, iki yıl içinde 6 kez parti değiştirerek, bu alanda bir rekora imza atmıştı.

Kubilay Uygun, Rahmetli Aziz Nesin'in Zübük romanındaki siyasetçi tanımlamasına belki de en çok uyan siyasetçi olmuştu.

İddia edildiği gibi bugün AK Parti tarafından, Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın parti değiştirenlere yönelik yakın geçmişteki ''Zübük'' tanımlamasına rağmen, yeni bir transfer vakası gerçekleştirilir mi bilmiyorum.

Böyle bir şey olursa, siyasetimiz adına yeniden hayal kırıklığına uğrayacağımı belirtmek isterim.

Umarım yeni zübükler yaratılmaz.

Umarım ve dilerim, geçmişteki Milletvekili transfer vakaları sonsuza değin, siyasetimizin bir kara lekesi olarak tarihin tozlu raflarına kalkmış olur.