Türkiye’nin en iyi ekonomi gazetesi olmasının yanı sıra, tarafsız haberciliği ile bilinen DÜNYA Gazetesi tarafından 26 ilde bin 500 kişiye sorularak yapılan ankete göre, ülkemizde iki kişiden biri, ekonominin iyi gitmediğini düşünüyor.
Gazetenin, Xsights Araştırma şirketine yaptırdığı çalışmada vatandaşlara “Türkiye’nin karşı karşıya olduğu en önemli mesele sizce nedir?” diye sorulmuş.
Bir yıl öncesine kadar vatandaşların en büyük sorun olarak gördükleri terör konusu, bu defa ikinci sıraya düşerken, ankete katılanların yüzde 49’u, en büyük sorunun ekonomi olduğunu söylemiş.
‘’Metal yorgunları bıraksın’’ diyor ya Cumhurbaşkanı.
Boşuna söylenmiyor yani o söz.
İki kişiden birine göre ekonomi büyük sorun gibi görülmeye başlanmışsa, iktidar partisi için ‘tehlike çanları’ çalıyor demektir.
DÜNYA’nın araştırmasına göre vatandaşların yüzde 37’si, ikinci büyük sorun olarak PKK’yı göstermiş.
Araştırmanın en çarpıcı sonuçlarından biri de, vatandaşların Suriyelileri de sorun olarak görmeye başlamalarıdır.
Yaklaşık her üç kişiden biri ki, araştırmanın yüzde 33’üne denk gelen bir orana göre, Suriyeli sığınmacılar, PKK terörüne yakın bir oranda, sorun olarak görülüyor.
Suriyelilere vatandaşlık vermeyi planlayan hükümetin, bu araştırma sonucuna göre, o planı askıya alır mı bilmem ama ekonomiyi düzeltmeden, eyleme geçmeyeceğini düşünüyorum.
Bu sonuç, Türk insanının terörle yaşamaya alıştığını da gösteriyor.
Terörle mücadele konusunda uygulamalarda hükümetler sorumlu tutulup, artış eğilimi gösterdiği sıralarda, hükümetler suçlansa da, ülkemizin yaşadığı terör sorunun partiler üstü olduğuna inanılır ve ülke meselesi gibi algılanır.
Demem o ki;
Terör meselesi ülkemizde hükümet değişikliğine neden olmaz.
Ve fakat
Ekonomi, vatandaşların cebini olumsuz etkilemeye başladığında iktidarlar için tehlike çanları çalmaya başlamıştır.
Samsun’u ele alalım.
İktidar milletvekilleri, ‘toz pembe’ tablolar çizerek, ekonominin iyi olduğunu söyleseler de, son 15 yılda, kent merkezinde nüfus ikiye katlanmışken, Gıda Organize Sanayi Bölgesindeki birkaç işletmenin dışında, yeni bir işletmenin açıldığını görmedik.
Basit bir örnek:
Çiftlik caddesi AVM yapıldı ya.
Döner satıcılarının dışında yeni bir işyerinin açıldığını göremezsiniz.
Lokanta işletmeciliği ile istihdamı sağlayamaz bu şehir.
Ekonomisini de büyütemez.