Allah aşkına biri bana söylesin: Bu TÜİK nedir ve ne iş yapıyor?
Bu sorunun yanıtını bilmeyenler için önce buradan başlamak istedim. Vatandaşlar araında bilmeyen varsa öğrensin. Asıl adı Türkiye İstatistik Kurumu olan bu kurum Türkiye Cumhuriyeti Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlıdır. Daha da ileri götürürsek işi Cumhurbaşkanı tarafından açıklanan Bakanlar Kurulu’nde görev yapan ve Cumhurbaşkanı tarafından atanan memurun söylediklerinden çıkmayan bir kurumdur TÜİK.
Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) temel görevi, ülkenin ihtiyaç duyduğu alanlarda, veri ve bilgilerin, derlenmesini, gerekli istatistiklerin üretilmesini, yayımlanmasını ve dağıtımını yapmaktır. Kurum, topladığı verileri analiz eder ve istatistiki bilgi haline dönüştürür. Sonmra da bu rakamları açıklar.
Kısaca istatistik tutar ve ve topladığı rakamları düzenleyip açıklar. Peki kurumun topladığı rakamlar gerçek midir, ardından da açıkladığı rakamlar gerçeği yansıtmaktamıdır? İşte asıl soru da budur.
İstatistik Kurumu bugüne kadar hangi yıl gerçek rakamları yansıtmıştır ki bu yıl yansıtsın veya bundan sonraki yıllarda gerçekleri açıklasın. Kurum bugüne kadar hiçbir zaman gerçekleri yansıtmamıştır ve bundan sonra da yansıtmasını beklemek tatlı bir rüya görmek gibidir.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun rakamları hangi ölçüde doğrudur? Yaşı ilerlemiş birisi olarak bugüne kadar Türkiye’de hiçbir istatistiki verinin doğru olduğuna taknık olmamış birisi olarak gerçek İstatistik’in ne olduğuna bakalım. Gerçek istatistik doğru bir şekilde veri toplama ve verileri bilgiye dönüştürme bilimidir. Tamam da Türkiye’de böyle mi gerçekleşmektedir veri toplama işi?
Aöıklıkla iddia ederim ki çoğu zaman toplamanın gerçek olduğu doğrudur ancak veriler doğrumudur orası belli değil işte. Bu nedenledir ki istatistik içim yanlış rakamların doğru toplanması denilir. Yani, elde edilen rakamlar doğru değilse, doğru toplansa da gerçek sonuçları vermemektedir. Bu nedenle de İstatistik için “yanlış rakamların doğru toplanması” ifadesi de kullanılmaktadır.
TÜİK Samsun Bölge Müdürlüğü Samsun’daki su fiyatlarıyla ilgili bazı rakamlar açıkladı. TürKiye istatistik Kurumu (TüiK) Samsun Bölge Müdürlüğü Mart ayı Tüketici fiyat endeksi(TÜFE) oranlarını oranının yüzde 1,08 artışla, yüzde 16'ya yükseldiğini duyurdu. Her ay Tüfe zammını otomatik yapan Samsun Büyükşehir Belediyesi SASKi, yeni oranları Nisan ayı faturalarına zam olarak yansıtacak gözünüz aydın. SASKİ konutlarda suyun metreküp fiyatını 4 lira 72 kuruştan, işyerlerinde ise 9 lira 33 kuruştan fiyatlandırıyor haberiniz olsun. Bu fiyatlar vatandaşı da haliyle isyan noktasına getiriyor.
Bu gidiş iyi gidiş değildir. İnsanlar artık kızmayı bile bırakmışlar, yakında oynamaya başlarlarsa şaşırmam.
GÜNÜN SÖZÜ
Dünyanın en yoksul insanı, paradan başka hiç bir şeyi olmayandır.(Schopenhauer)