Samsun Valisi İbrahim Şahin’in TRT Genel Müdürlüğü yaptığı dönemlerde çok aktif bir yönetici profili çizdiğini biliyoruz. Hatta kendisini bundan önce Genel Müdürlüğünü yaptığı PTT’yi yıllar sonra ilk defa kar ettiren yönetici olarak tanıyoruz.
Samsun yıllardır Ankara - Samsun arasında Yüksek Hızlı Tren hattının kurulmasını istiyor ya Ulaştırma Bakanlığının bu biriminde çalışmış bir üst düzey bürokrat olarak Samsun’a Vali atanmasını, aralarında benim de bulunduğum birçok kişi tarafından Samsun’un bir şansı olarak yorumlayanlar da var.
Vali Bey, Samsun’da göreve başladığı günden bu yana makamında oturarak çalışmak yerine, sahada olmayı daha uygun bir çalışma yöntemi olarak görüyor.
En azından benim izlenimim budur.
En çok da sanayi sitelerine yaptığı ziyaretler dikkatimi çekiyor.
Vali Bey geçen hafta da Sampa’yı ziyaret etmiş.
Sampa’yı bilmeyenler olabilir, onun için size kısa bir bilgi vermek isterim.
Sampa, FKK Güney Oto Takoz Sanayini kardeşi Ahmet Altuncu ile birlikte kuran Tayyip Altuncu’nun oğlu Tarık Altuncu’un firmasıdır.
Sampa’da tıpkı FKK gibi ağırlıklı olarak otomotiv sektörü için süspansiyon araçları üretiyor.
FKK’dan ayrıldıktan sonra bir süre Örnek Sanayi Sitesindeki atölyelerinde üretim yapan Sapma 6-7 yıl önce Organze Sanayi Bölgesinde 25 bin metrekaresi kapalı alan olmak üzere 40 bin metrekare alan üzerine kurduğu tesislerinde üretime başlayınca işlerini büyütmüş oldu.
Günümüzde 470 kişinin çalıştığı Sampa’nın tesislerinde yılda 10 bin ton dolayında üretim yapılıyor.
Ama en önemlisi Sampa’nın ürettikleri dört kıtadaki123 ülkede satılıyor.
Tarık Altuncu’nun Sampa’sı ülkemize kazandırdığı döviz nedeniyle ‘İhracatın Yıldızları’ arasında yer almanın haklı gururunu da yaşıyor.
Henüz İSO’nun 500 büyük kuruluşu arasına girmemiş olan Sampa’yı yakın bir gelecekte o listede görürseniz de şaşırmamanız gerektiğini söylemek isterim. Ayrıca, Tarık Altuncu gibi girişimcilerin çoğalmasını ve Sapma gibi firmalarımızın da artmasını dilerim.
Bu arada Valimiz İbrahim Şahin’ın özellikle sanayi kuruluşlarına yaptığı gezilerin doğru ve yerinde bir uygulama olduğunu düşünüyorum. Zira sanayicimiz günümüzde devletten ‘’Gölge etme başka ihsan istemem’’ diyerek bir talepte bulunmuyorlar ama yüzlerce insanı çalıştırmak gibi aldıkları onca risk nedeniyle de önemsenmek de haklarıdır.
Dünya’da çalışmış olmanın alışkanlığımıdır bilemem ama sanayi tesislerine yapılan bu gezilerde bulunmak beni heyecanlandırır, “Gel” denilirse seve seve o gezilere katılmak ve izlenimlerimi yazmak isterim.
Bu vesileyle belki sanayinin bu ‘Koca Yürekli’ insanlarına için kendimce teşekkür borcumu da yerine getirmiş olurum.