Yazarlar // 12 Haziran 2017 Pazartesi 02:52
Ragıp GÖKER
İsmail Uyanık’ın temasları şehirdeki büyük heyecan dalgası uyandırırken, şirketleşme planındaki son durum ve 16-23 Haziran tarihlerinde yapılacak kongrede aday olup olmayacağı merakla bekleniyor.Şirketleşmenin temelini oluşturacak sacayaklarından biri olacağı düşünülen işadamlarından birinin oluşuma katılmayacağını bildirmiş olmasına rağmen, ‘’vazgeçmedim, temaslarımı sürdürüyorum’’ dese de, Uyanık liderliğindeki oluşumun gerçekleşmesi en azından şimdilik mümkün görünmüyor.Bilindiği üzere, İsmail Uyanık geçen ay Samsun’a gelerek, kulübünün de aralarında bulunduğu kuruluşları ziyaret etmiş, spor çevrelerinin yanı sıra bazı iş adamlarıyla da görüşmüştü.Bu durum İsmail Uyanık’ın Samsunspor kulübüne yeniden başkan olacağı şeklinde yorumlanmıştı.Başkan adayı olsa, salona gelmesine bile gerek duymadan seçimi kazanacağını düşünülen İsmail Uyanık’ın çok daha farklı olan planı şöyle:Bir şirket kurulacak, şirketin A-B ve C tipi hisleri olacak, C tipi hisseler halka satılabilecek ama mesela A tipi hisselerin fiyatı 10 milyon lira olacak.İsmail Uyanık’ın, METRO ve YILDIRIM Şirketler gurubu gibi büyük holdingleri, şirketin taşıyıcı unsuru yapmak ve balkan olmak yerine, şirketin genel müdürü olmak üzerine kurulu bu planı uygulanabilir mi?Buna dair yorumumu yazının sonunda yapacağım.Önce bu konun tarafı olan İsmail Uyanık ve Yüksel Yıldırım’la yaptığım görüşmenin detaylarını aktaracağım. Şöyle ki:--
UYANIK: KULÜBÜ SİYASETE ELAÇMAKTAN KURTARMALIYIZ
Bütün mesele Samsunspor’u, siyasete el açar durumdan kurtarmaktır. Bunun içinde Samsunspor kulübü şirketleşmelidir. Samsun’u ziyaretim sırasında yaptığımız temaslarda bunun bir zorunluluk olduğunu anladık. Sokakta rastladığım herkes benim kulüp için bir şey yapmamı bekliyor. Belediye otobüsünün şoförü, içinde yolcular varken otobüsünü durdurup ‘Samsunspor’u kurtar Başkan’ diye boynuma sarılıyorsa buna kayıtsız kalamam.
A TİPİ HİSSE 10 MİLYON LİRA
Samsunspor’u sevdiğini bildiğim herkesle konuşuyorum. Kuracağımız şirkete para koyacağını düşündüğüm işadamlarıyla da temasımız oldu. Şirket için A-B ve C olmak üzere üç tip hisse çıkarılabilir. Bu işe para koyacak işadamından, Saathane’deki boyacıya kadar herkes hisse sahibi olabilir. A
tipi hisse sahibi olacak işadamları bu iş için 10 milyon lira koyacak. PARAYI
YÖNETMEK BECERİ GEREKTİRİR
Bu kulübün eski bir başkanı olarak, herkes gibi benim de kulüp başkanlığına aday olma hakkım var. Ama mesele o değil. Parayı yönetmek de beceri gerektirir. Samsunspor bir daha, bu sene başına gelen gibi bir durumu yaşamamalı. Takımımız maçlarını artık yeni 19 Mayıs Stadında oynayacak. Biz eski stadı 39 yıllığına kiralamıştık. Neden vazgeçtiler anlamadım. Stadın yerine ne yapacaklar bilmiyorum ama Samsun’da en değerli arazidir. Bir iş yerinde kiracıysanız sizin onayınızı almadan bir şey yapamazlar. Samsunspor, stat arazisinden çok para kazanabilirdi ama Samsunspor’un bu şansını kaybettiği anlaşılıyor. Kulüp için büyük kayıp. Samsun’da futbol altyapısının çöktüğü anlaşılıyor. Kulübün Samsun’daki amatör kulüplerle teması kalmamış. Oyuncu yetiştireceğiz, yetiştirdiğimiz oyuncuların bazılarını satacağız belki para kazanacağız. Kaybedersek de sorumluluk şirketin olacak. Şirket kurarak aslında sorumluluğu üstleniyoruz. Kazanmak kadar kaybetmekte var ama şu an kaybedenlerin hiçbir sorumluğu yok.
VAZGEÇMEYECEĞİM
Ben bu temasları kongre tarihini bilmeden yaptım. Kongrenin bizim zamanımızdaki gibi Ocak ayında yapılacağını düşünüyordum. Şirket planımız ne zaman hayata geçer bunu tam olarak tahmin edememekle birlikte, bu fikirden vazgeçmiş değilim. Samsunspor’un kurtuluşu şirketleşmeye bağlı. Bu durum sadece Samsunspor için de geçerli değil. Bütün kulüpler şirketleşmek zorunda. Her kulüp bir gün mutlaka şirketleşecek.
YÜKSEL YILDIRIM: İŞELERİM ÇOK YOĞUN
İsmail Uyanık birkaç gün önce bana geldi konuyu anlattı. Kendisine söylediğimi sana da söyleyeyim. 28 ülkede iş yapan bir şirketi yönetiyorum. Milyar dolarlık yatırımımız var. Buna bağlı olarak kredi falan kullanıyoruz. Yılın 8 ayını yurt dışında geçiriyorum. Mesela yarın sabah Kazakistan’a gideceğim, döndükten sonra İstanbul’da kalmadan Malta’ya, oradan döndükten sonra da başka ülkelere gideceğim. Evimde bile kalamıyorum, bu nedenle Samsun’da da olamayacağım. İşlerim çok yoğun olduğu için o projenin içinde olmayacağım.
FİKİR DOĞRU ZAMANLAMA YANLIŞ
İsmail Uyanık’ın fikri doğru ama zamanlamasını yanlış buluyorum. Bu durum en azından bizim için böyle. Geçmişte yöneticilik yaptığımız için Samsunspor’a hizmet etmenin zevkli bir uğraş olduğunu biliyorum. Futbol kulübünü yönetmek ve buna yatırım yapmak büyük sorumluluk ve uğraş gerektirir. Yönetimine zaman ayıramayacağım bir işte olamam, zira bu iş için büyük paralardan söz ediliyor. Sorumluğu büyük yani.
BİRGÜN SAMSUNSPOR’U ALMAK İSTERİM
Kişisel olarak bir işi ortaklarla yapma fikrine karşı olmanın yanı sıra futbol kulübü gibi işleri bir veya birden fazla ortakla yapmanın riskleri de var. Olacaksa Avrupa’nın büyük kulüplerinde olduğu gibi olmalı. Arsenal’de falan nasılsa öyle olmalı. Samsunspor şirketleşirse bir gün taraftarı olduğum kulübü Avrupa’daki örnekleri gibi tek başıma almak isterim.--
Bu oluşumun taraflarından biri olan Galip Öztürk’ün de fikrini almak istedim ancak, çağrılarımıza yanıt vermediği için bu aşamada konuyla ilgili ne düşündüğünü öğrenmedim. En azından oluşuma önemli ölçüde parasal katkı vereceği umulan Yüksel Yıldırım’ın ‘bu işte olmayacağım’ demesini nasıl yorumluyor merak ediyorum doğrusu.Çünkü İsmail Uyanık vazgeçmeyeceğini söylese de, Yüksel Yıldırım’ın içinde olmayacağı bu projenin gerçekleşme şansı olduğunu düşünmüyorum.Para kaybetme ihtimalinin yüksek olduğu bir projenin A tipi hisselerine Samsun’da 10 milyon lira yatıracak kaç iş adamı çıkar.Ki; bu proje için YILDIRIM Gurubundan beklenen para 20 milyon liraydı.Aslında İsmail Uyanık gibi ben de Samsunspor’un kurtuluşunu n şirketleşmekten geçtiğine inanıyorum. Zira ben de, Samsunspor’u siyaset ne kadar verirse, Samsunspor’un ona göre pozisyon alacağı, durumdan kurtulmasını istiyorum. Ki, siyaset kurumu Samsunspor’u ne tam olarak kurtarıyor, ne de batırıyor. Bataktan kurtarmak için o an ne kadar yetiyorsa, o kadarı bulunuyor. Fazlası asla gelmiyor.Mesela Süper Lig hedefine oynayacağı söylenen Samsunspor’un Başkanı, siyasetin ne kadar para bulacağını bilemediği için transfer bütçesi de açıklayamıyor.
Son söz:İsmail Uyanık şirket projesinin kısa vadede gerçekleşme şansı yok…Kongreye tek aday olarak girmesi beklenen Erkut Tutu’nun da parası yok…