Mustafa Kemal Atatürk’ün 19 Mayıs 1919 tarihinde Bandırma Vapuru ile Samsun’a çıkışının ardından çıktığı Anadolu yolculuğunun Havza, Amasya’dan sonraki durağıdır ve çok önemli bir nokta ve tarihtir. Çünkü burada tek adamlık değil millet iradesi ve meclis devreye girmiştir. Sivas kongresinin kararlarının alındığı tarihin başlangıcıdır bu tarih.
Sivas Kongresi ya da Kurultayı, Mustafa Kemal'in Amasya Genelgesi'ni açıkladıktan sonra bir çağrı üzerine I. Dünya Savaşı'ndan sonra işgale uğrayan Türk topraklarını kurtarmak ve Türk milletinin bağımsızlığını sağlamak için çareler aramak amacıyla seçilmiş ulus temsilcilerinin Sivas'ta bir araya gelmesiyle, başlayan 4 Eylül 1919 - 11 Eylül 1919 tarihleri arasında gerçekleşen ulusal nitelikte bir kongredir.
Türkiye Cumhuriyeti tarihinin yazılmaya başlandığı bu tarihi binayı gezmek gerekir, gezenlerden birisi olarak söylüyorum Samsun’a gelen Mustafa Kemal’in kaldığı ev müzedir ve gerektiği kadar ilgi görmek temidir? Hiç sanmıyorum, çünkü bu tarihi binanın yakın zamanlarda yıkılacağı kuşkusu vardır içimde. Çevresindeki yer yeri yıkanlar bu müzeyi yıkmazlar umarım.
MHP ERİYOR MU?
Önce okuduğum haber beni şaşırttı sonrasında ise önümüzdeki seçimler için bir hayli düşündürdü. Haber şöyleydi: MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Cumhur İttifakı'nın seçim barajı kararının yüzde 7 olarak tescillendiğini, artık başka bir değerlendirmeye gerek kalmadığını ifade etti.
Bu bir samimi ikrardır ve “MHP’nin tükenmişliğinin göstergesidir. Eğer MHP Yüzde on barajının üzerinde çıkmış olsaydı Devlet Bahçeli bu yüzde yedilik barajı seslendirirmiydi hayır. Çünkü MHP Genel Başkanı hiçbir zaman barajın yüzde onun altında olmasını istemeyen bir liderdir. Bunun gerekçesi de oyların düşmüş olması ve yüzde on barajının altında kalınacağının artık kaçınılmaz olmasından ibarettir.
Bu gerçek de yani MHP Liderinin barajı yüzde 7 bandına çekmesi ile ortaya çıkmıştır. Sadece MHP mi eriyor, elbette değil. Eriyen bir başka siyasi parti de AK Parti’dir. AK Parti’nin eridiği de kan kaybetmesinden belli olmaktadır. AK Parti doğum sancısı çekmektedir. AK Parti’den ayrılanlar parti kurmakta, ayrıldıkları için de eleştirilmektedirler. Yola beraber çıkanların ayrılmaları ne anlama gelir? Biraz düşünelim, ya birliktelik bitmiştir, ya da birlikte olan fikirler ayrışmıştır. MHP de ayrışan partilerdendir. İçinden İYİ Parti çıkmıştır ve Akşener ile kurmaylarının yönettiği bu parti son yılların yükselişini sürdüren oluşumudur. İYİ Parti'nin vatandaş tarafından sevilmesinin nedenlerinden birisi Genel Başkan Meral Akşener’in halkın sinir uçlarına dokunmasından kaynaklanmaktadır. İktidar tarafından saklanan her durumu vatandaşın gözlerinin önüne seren Akşener 8-9 Eylül tarihlerinde partililer ile vatandaşlarla buluşmak ve bir dizi incelemelerde bulunmak üzere Samsun’a geliyor. İYİ Parti Samsun İl Başkanı Hasan Aksoy, ilçe başkanları ve yönetim kurulu üyeleri ile biraraya gelerek hazırlıkları gözden geçirdi.
Sayın Akşener Samsun’a geldiğinde bu Eylül ayında bir Cumhuriyet kadını olarak Atatürk Müzesini gezmeyi de ihmal etmez…
GÜNÜN SÖZÜ
Dalından şüphe ettiğin ağacın gölgesinde serinlenmeyeceksin