Son günlerde, ittifak yapan iki siyasi parti olan AK Parti ile MHP’nin tabanında bazı kaymalar olduğu söylentileri ayyuka çıkmış urumda. Her iki partinin üst kademelerinden bu tür söylentiler yalanlansa da ateş olmayan yerden duman çıkmaz sözü de insanın aklına gelmiyor değil.
MHP’nin tabanında İYİ Parti’ye doğra bu kayma olduğu iddia ediliyor. AK Parti’nin tabanındaki kaymanın ise Saadet Partisi’ne doğru olduğu dile getiriliyor. Başbakan Binali Yıldırım’ın “Yerel seçimler için MHP ile ittifak çalışması içinde olmadıkları yolundaki açıklaması tabandaki kayma söylentilerin gerçeklik payının olabilirliğini artırıyor. Tanıdığım MHP’lilerden bazılarının bu ittifaka yakın bakmadıklarını da biliyorum. Gelelim bu ittifak konusunda tabandaki kaymaların ne etkisi yarayacağına. Örneğin bir deprem hissi yaratabilir mi?
Bu sorunun cevabını bulabilmek için önce depremlerin nasıl hissedildiklerine bakalım ve “Depremler büyüklüklerine göre nasıl hissedilir?” sorusunun yanıtını arayalım.
1 ve 2 büyüklüğünde depremler: Bu büyüklükteki depremleri insanlar hissetmezler sadece ölçüm için geliştirilen cihazlar kaydedilir.
3 büyüklüğünde deprem: Kapalı mekânda bulunuyorsanız, evinizin önünden kamyon geçmesi gibi küçük sarsıntılar hissedersiniz.
4 ve 5 büyüklüğünde deprem: Bu büyüklükteki depremlerde eşyalar yerinden oynar, zayıf binalar hasar görebilir.
6 büyüklüğünde deprem: Orta çaplı ve binaların dayanıklılığına bağlı olarak büyük hasara neden olurlar, duvar ve bacalar yıkılır.
7 büyüklüğünde deprem: Bu büyüklükteki depremler binalarda büyük hasara neden olur. Yollarda ve toprakta çatlaklar oluşur, toprak kaymaları meydana gelir.
8 büyüklüğünde deprem: Her şeyi yok edip yıkabilir, bu büyüklükteki depremlerden sonra tsunami olma ihtimali de oldukça yüksektir.
Başbakan Yıldırım’ın “Yerel seçim için ittifak çalışmalarının yapılmadığı yolundaki açıklaması ittifak arasında bakalım hangi büyüklükte deprem oluşturacak?
Siyasetimizi Allah böyle depremlerden korusun. Çünkü altında sadece seçmenler değil, bu ittifakı hazırlayanlardan kalacak olanlar da bulunabilir.
ESNAF VE İFLAS BAYRAĞI
Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu’ndan (TESK) ve medya yansımalarından derlediği bilgiler derledi ve bu bilgileri de açıkladı.
TESK’in açıkladığı rakamlara göre, 2018 yılının ilk iki ayında 20 bin 308 esnaf iflas bayrağını çekerken, 2014’ten bu yana iflas eden esnaf sayısı 430 bin 275 olmuş.
Bunun yanı sıra bu yılın ilk iki ayında 22 bin 758 esnafında sicil değişikliğine gittiği belirlenmiş.
İstatistik verilere her zaman inanlardan değilim. Çünkü bu yanlış rakamların doğru toplanmasından çıkan sonuçlardır bunlar. Ancak durum ciddi sanırım. Çünkü bırakın Türkiye’yi, Samsun’da dolaşırken bile insan görüyor içler acısı durumu. Samsun’un önceleri en işlek yerlerinden olan ve dört yıldır bir türlü çivi çakma işlemi bitirilemeyen Çiftlik Caddesi’nde kaç mağazanın kapandığını görüyor insan.
Ticareti terk ediyor insanlar. Bu da ekonominin sanırım iyi gitmemesinden yani insanların alım gücünün günden güne dibe vurmasından kaynaklanıyor. Bu gidişle daha çok esnaf bu bayrağı çekecek gibi görünüyor. Ticaret yapacak olsam “İflas Bayrağı” satışlarına başlardım, çünkü en çok o gerekiyor şu günlerde, alıcısı çok olur.