Otobüsünüz dinlenme tesisinin önünde durduğunda o malum anonsu duyuyorsunuz.. “..Firmasının sayın yolcuları, otobüsünüz yarım saat yemek ve ihtiyaç molası vermiştir.”
Otobüsten inen yolcuların çoğunun öncelikle tuvaletlerin yolunu tuttuğunu görüyorsunuz. Haliyle siz de kendinizi bu yola girmekten geri alamıyorsunuz ve siz de giriyorsunuz kapıdan. Hacet gidermeye girmeden Samsun’da bir umumi tuvalete girmek için üç lira veriyorsunuz. Jetonu alıyorsunuz ve giriyorsunuz siz de kapıdan. Yok, eğer kapıdan girmeyecek ve de jeton almayacaksanız yani üç lira vermeyecekseniz yani jetonu almayacaksanız hacet gideremezsiniz. Zıplayıp durursunuz sağa sola donunuza çiş etmemek için. Otobüslerin önünde durdukları bir mola yeri değil, Samsun’da bir tuvalet var, oradan kapıdan girerken jeton alıyorsunuz da karşılığında size fiş vermiyorlar. Yani vergi kaçırıyorlar doğduran doğruya.
Geçenlerde üç lira verip bir jeton aldım ve fiş vermediler haliyle, girdim kapıdaki turnikeden sonra da hacet giderdim ayaküstü. Bir lira verip jeton almam gerektiğini öğrendim. Karşılığında fiş falan yok tabi. Ben çıkarken kapıdan, o kapının önünde kuyruk vardı inanlar olduğu yerde zıplayıp duruyorlardı altlarına kaçırmamak için.
Samsunlulara veya Samsun’a gelen konuklara bu kapının önünde spor yaptıran zıplatıp duran tuvalet Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin bir parkının içindeki tuvaletten başkası değil. Burada neresi olduğunu yazmayacağım, belediye yetkilileri başta Büyükşehir Belediye Başkanı olmak üzere ilgililer ve de yetkililer biliyorlardır.
Kaba bir hesap yaptım içimden. Özellikle de yaz aylarında o tuvaletlere giren çıkan çok olur, rakamı siz hesaplayın. Günde kaç lira yılda kaç lira eder ilgililer hesaplar elbet. Burada bir vergi kaçağı vardır. Ben vatandaş olarak paramı ödeyeceğim size veya bana karşılığında bir fiş bile vermeyecekler.
Hem de sadece suyolundan… Eğer parka giden vatandaş bir de prostatlı ise, sürekli deşarsür yapmaya gidiyorsa, yandı ki ne yandı. Bu suyolu kaçağını kim durduracak sahi???
SAHİLE ULAŞMAK
Samsun’daki sahil bölgelerindeki ilçe ve kasabalarda yapılması gerekenler neden yapılamıyor? Önceki gün Yakakent ilçesinin sahilinde bu duyarsızlık sonucu bir vatandaş canından oldu, aile fertleri de yasa boğuldu. Yerleşim bölgelerinden sahile araçla ulaşamamak uzun süredir devam eden bir büyük hatadır.
Bu hatalardan birisi de önceki gün Yakakent sahilinde yaşandı. Can güvenliği olmayan bir sahilde bir vatandaş canından oldu. Sorumlusu Belediye’dir elbette.
Sahilde insanlar denize giriyorlar, ancak deniz kenarında ne hikmetse cankurtaran bulunmuyor, arada sırada görülseler de görev yapılmıyor. Burada suçlu aramak yerine sağlık araçlarının ve görevlilerinin sahile araçlarıyla girebilmenin yolunu bulmaktan geçmektedir. Yakakent sahilinde cankutaran görevlilerinin ve araçlarının sahile deniz kenarına kadar gitmelerini sağlayabilmek Kaymakamlık ve Belediye’nin görevidir. Bu iki kurum görevlerini yapabiliyor mu yapamıyor mu sorusunun yanıtını siz de verebilirsiniz. Eğer araç sahile içindeki görevlilerle giremiyorsa veya zamanında giremiyorsa suçlusu bu yolun açılmasını sağlayamayanlardır.
GÜNÜN SÖZÜ
Küçük şeylere gereğinden çok önem verenler, elinden büyük iş gelmeyenlerdir. (Eflatun)