Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, başta kentsel dönüşüm olmak üzere, doğalgaz bekleyen mahalleler, yerinde dönüşüm için verilen emsal uygulamaları, mezarlıklardaki çökme konusunun yanı sıra, ekonomik yatırımlar ile SAMAİR otobüslerinin tüm ilçelere gitme konusu gibi Samsun'un çözüm bekleyen sorunlarına dair açıklamalarda bulunmuş.
Başkan Halit Doğan'ın, SAMAİR'in Alaçam ve Yakakent ilçelerinden hava limanına gitmek ve dönmek isteyen yolcuların talep edilmesi halinde yerlerine ulaştırılacaklarını söylemesini önemsemekle birlikte, uygulama için ''talep edilmesi ve bu talebin ALO153'e bildirilmesi halinde'' gibi bir ayrıntıyı eklemesini ise yadırgadığımı belirtmek isterim.
Kusura bakmasın ama Başkan, topu taca atmak istemiş.
Son dakikada yolculuk etmek durumunda kalacak yolcuların hava limanına ulaşmalarında sorun yaşayacakları kaçınılmaz bir durum olacaktır.
Ortada bir sorun varsa çözülür.
Böylesi durumlar için ara formül oluşturmak sadece sorunun daha da büyümesine yol açar o kadar.
KENTSEL DÖNÜŞÜM, RANTA DÖNÜŞMESİN
Samsun Büyükşehir Belediye Başkanının, kentsel dönüşümün sorununun Samsun'un da önemli bir sorunu olduğuna vurgu yapmasını da önemsediğimi belirtmek isterim.
Ki;
Samsun'da kentsel dönüşüm sorunu, 1999 Marmara depreminden bu yana konuşulan konulardan biridir.
Bu konu, inşaat mühendisleri, mimarlar ve şehir plancılarının üzerinde kafa yordukları bir konudur.
Ki;
CHP'den Büyükşehir Belediye başkan Adayı olan Cevat Öncü'nün gerek İMO Şube Başkanlığı ve gerekse, Samsun Akademik Odalar Birlikteliği Dönem Sözcüsü olduğu sıralarda, hazırlatılan Kent Raporunda, Samsun'un deprem gerçeği göz önünde bulundurularak, özellikle İlkadım'daki yapı stokunun güvenli olmadığı gerçeğinden hareketle, kentsel dönüşümün bir an önce başlatılması gerektiğine vurgu yapılmıştı.
İlkadım Eski Belediye Başkanlarından Erdoğan Tok da, ilk seçildiği dönemde, kendisiyle gerçekleştirdiğimiz bir söyleşi de ilçenin kentsel dönüşüm sorununun altını çizmiş ve bu sorunu yerinde dönüşüm formülüyle çözeceklerinin altını çizmişti.
Yerinde Dönüşüm formülü, de, kentsel dönüşümün rantsal dönüşüme evirilme gibi bir tehlikeyi bertaraf etmek için ortaya atılmıştı sanırım.
Olmadı.
Kentsel dönüşümü ne Tok, çözebildi ne de kendisinden sonraki Necattin Demirtaş çözebildi.
İlkadım'ın yeni Belediye Başkanı İhsan Kurnaz, bu sorunu çözer mi?
Hiç sanmıyorum.
Neden?
Çünkü vatandaşı mağdur etmeden bu sorunun çözülemeyeceğine inanıyorum.
Vatandaş mağdur olacağı için de hiç bir siyasetçi bu sorunun çözümünde gönüllü olmayacaktır.
Reşadiye, Kadıköy, Anadolu, Zeytinlik, Hastanebaşı, Unkapanı gibi mahallelerimizin yapı stokunu şöyle bir gözden geçirin.
Sorunu Erdoğan Tok'un dile getirdiği gibi 'yerinde dönüşüm' formülüyle çözmeyi düşünelim.
Yapılar bir birine bitişik nerdeyse.
100 metrekare alanda kurulu üç-dört katlı binalar var ve yapı stokunun neredeyse tamamına yakını bu tür binalar oluşturuyor.
Bu yapıları yıkacaksın, yerine yenilerini yapacaksın.
İnşaat maliyetlerinin geldiği durum ortada.
Hiç bir müteahhit, kara kaşımız, kara gözümüz hayrına bu işe girmez.
Vatandaşlardan yıkılan binasının yerine yapılacak yeni binadaki bir daire için istenecek paranın 2- 2,5 milyon liranın altında olmayacağını da biliyoruz.
Hastanebaşı veya Zeytinlik gibi şehrin güneyindeki mahallerde yaşayan hangi vatandaştan bu parayı isteyebilirsin.
Kim verebilir bu kadar parayı.
Bu yapı stokunun değişmesi gerektiğini kabul ediyorum elbette.
Ve fakat.
Ülkemizin ekonomik gerçeğini de biliyorum.
Başkan Halit Doğan, rezerv alan oluşturmaktan da söz etmiş.
Önemli elbette.
Ve fakat.
Daha iki yıl önce Atakum'daki rezerv alanlardan birinin rant uğruna imara açıldığı gerçeğini de hatırlatırım.
Başkan Halit Doğan'ın Samsun'un kentsel dönüşüm gerçeği gibi bir sorunu kabul etmesini elbette önemsiyorum ama açıklamanın günü kurtarmarmaktan öte bir anlam taşımadığını da üzülerek belirtmek isterim.