istanbul sex shop casino siteleri istanbul evden eve nakliyat istanbul eşya depolama baker depolama
Samsunlu Aleviler
Yazarlar // 7 Ekim 2017 Cumartesi 08:32

Ragıp GÖKER

O süreçte çok yaşananlar çok ilginç aslında.
Daha sonra Bayındırlık Bakanlığı da yapan Mustafa Demir, henüz belediye meclis üyesiyken, o arsanın Alevilere verilmesine onay verirken, karara ‘’cemevi için evet ama ibadethane için hayır’’ diyerek şerh düşürmüş.
Sünni inanışa sahip bazı insanlar cemevini ibadethane olarak görmüyor hala.
Adem Bektaş’ın Başkan olduğu dönemde imar planlarına, ‘İbadethane’ yeri olarak işlenen o arsanın üzerinde şimdilerde bir cami yaptırılıyor.
Bunu ‘’Orada da Allaha yakarılıyor, biz de Allah’a yakaracaktık, kaybedilmiş bir şey yok’’  diyerek yorumluyor Pir Sultan Abdal Kültür Derneği başkanı Cem Sultan Ermiş.
‘’Yüce gönül’’ dedikleri böyle bir şey olsa gerek:
Çünkü cami yapılması için imara işlenmiş bir arsa üzerine, cemevi yaptırılmış olsaydı, bu şehirde yaşanacakları düşünemiyorum bile ama Cem Sultan Ermiş’in bunu ‘’O da ibadethane’’ diyerek, büyük bir olgunlukla karşılama nedeninin temelinde, ergenlik çağına gelmiş her Alevi gencine öğretilen şu ilke ana var sanırım:
Eline, Diline, Beline Sahip Olacaksın..
Camiye gitmek istemedikleri halde, ibadete dair bütün vecibelerini, bu güne kadar camilerde yapmış Samsunlu Aleviler, Kültür Merkeziyle birlikte cemevine de kavuşuyor.
AK Partili Belediye Başkanı Adem Bektaş’ın ‘’İbadethane yapılsın’’ diye imara işettiği arsa üzerine şimdilerde cami yaptırılıyor olsa da, Rahmetli Mustafa Gökçe’nin bağışladığı başka bir arsa üzerine yaptırılmakta olan cemevinin 300 bin lira tutarındaki masraflarını yine bir AK Partili Belediye Başkanı İshak Taşçı üstlenmiş.
İshak Taşçı’nın davranışı da her türlü övgüye değer bence Alevi inancı, ibadetleri ve geleneklerine dair bilgim, bu konuda okuduklarımla ve çoğu da kulaktan dolma bilgilerle sınırlıdır.

Alevi arkadaşlarım olmasına rağmen, insanların inançları ve buna dair ibadet şekillerini ‘’üstüme vazife değil’’ diye düşündüğüm için hiç araştırmadım.
Çok merak etmeme rağmen yapmadım bunu.
Samsunlu Alevilerin, yaptırdığı kültür merkezi ve cemevi ile ilgili röportaj yapma görevi bana düştüğü için önceden de tanıdığım Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Başkanı Cem Sultan Ermiş’le konuşurken, Alevilerdeki inanç temellerinin hoşgörü üzerine kurulduğunu bir kere daha anlamış oldum.
Aleviler ibadetlerini cemevi adı verilen ibadethanelerde yaparlar.
Samsun’da cemevi olmadığını da bilirim.
Bu nedenle başta cenazelerini kaldırmak gibi inanç biçimlerine dair bütün dini vecibelerini yıllar boyu camilerde yaptı Samsunlu Aleviler.
Hiç de şikayet edip sızlanmadılar.
Ama Cemevi yapma isteklerinden de hiçbir vakit vazgeçmediler.
Muzaffer Abi’nin (Muzaffer Önder) Belediye Başkanı olduğu dönemde cemevi yapmak için harekete geçmişler. Atakum’un ilk Belediye Başkanı Metin Burma ‘’Bu görevi ben üstleniyorum’’ demiş ve kendilerine cemevi ve kültür merkezi yapmak için bir yer bile göstermiş.