Samsun’da gümrük bölgesi olarak bilinen Abdullah Paşa Camii yakınlarında demir- çimento gibi inşaat malzemeleri satışıyla başlayan ticari yapılarını daha sonra kömür ticaretine dönüştüren Yıldırım Ailesi, bir ara büyüttükleri bu ticari yapı sayesinde dünya kömür piyasasını kontrol eder hale gelmişlerdi.
15 yıl öncesine kadar Yıldırım Gurup fiyat açıklamadan dünyada kömür fiyatı verilemiyordu.
Kömür ticaretinde devam etseler de aile, daha sonra başka sektörlerde de iş yapmaya başladı.
Gemlik Gübre fabrikasını satın aldılar önce.
Daha sonra liman işletmeciliğine de yatırım yapan gurup, 2011 yılında liman iletmeciliği bölümünü oluşturan YILPORT’u kurarak önce Gemport ve Rotaport işletmelerini satın aldı. Türkiye’de en büyük elleçleme kapasitesin ulaşan Yıldırım Gurup bu sektörde uluslararası alanda da yatırım yaptı. 2014’te Gavle Konteyner Terminali, Stockholm Nord Kombi Terminali ve Oslo Konteyner Terminalinin satın alınması ve ayrıca, 2015’te Portekiz, İspanya ve Peru’da 10 limanda oluşan Tertir portföyünün satın alınmasıyla da, Holding’in portföyü; Türkiye’de 4, Portekiz’de 7, İspanya’da 2, Peru’da 1, Malta’da 1, Norveç’te 1 ve İsveç’te 2 terminale ulaştı. YILPORT’un günümüzdeki değerinin 2 milyar doların üzerinde olduğu tahmin ediliyor. YILPORT’un yıllık 10 milyon TEU konteyner ve 850.000 CEU araç elleçleme kapasitesine ulaşılması, gurubun taşımacılık sektöründe uluslararası düzeyde tanınırlılığını da arttırdı.
Guruba ait bir çok gemi de uluslararası sularda taşımacılık yapıyor.
Yıldırım Gurubu bir dünya devi yapan asıl unsur ise krom üretimi ve ticaretine yaptıkları yatırımdır.
Bu sektördeki yatırımını önce 1936 yılında Elazığ’da kurulmuş olan ETİ KROM’u satın alarak yapan Gurup, daha sonra İsveç’in dünyaca ünlü krom üreticisi olan Vargon Alloys’u satın alarak Kazak’lardan sonra dünyanın ikinci krom üreticisi olma başarısına ulaştı.
Yıldırım Gurubu, Sivas’tan gelerek yıllar önce Samsun’a yerleşen Garip Yıldırım’ın üç oğlu yönetiyordu ama kardeşlerin en küçüğü Mehmet Yıldırım, geçen yıl Ekim ayında beklenmedik bir şekilde hayatını kaybetmişti.
Gurubu Ali Rıza Yıldırım’la birlikte yöneten Yüksel Yıldırım’ı, Samsun halkı İsmail Uyanık’ın Samsunspor Başkanlığına seçildiği son kongre aşamasındaki futbol şubesinin satın alınması sürecinde tanıdı.
Yüksel Yıldırım, Samsun’da tam olarak tanınmasa da, ülkemiz ve uluslararası düzeyde iş dünyasında yakından tanınıyor.
Son olarak FORBES’in Kazakistan’da yayınlanan sayısının kapağına ‘’Mashkeich’in Rakibi’’ manşetiyle çıkan Yüksel Yıldırım, Yıldırım Gurubun CEO’su olarak gösterdiği başarı nedeniyle dünyanın dört bir yanındaki İş dergilerinde sık sık kapak konusu oluyor.
.
Kazakistan’ın, dünyanın en zengin krom yataklarına sahip ülke olduğu zaten biliniyor.
Mashkevich de, Kazakistan’ın en büyük kromcusudur.
FORBES, Yüksel Yıldırım’ı Mashkevich’in rakibi olarak tanıtmış.
Kazaklar bizim Yüksel Yıldırım’dan korkmuşlar yani bir anlamda.
Bu durum, Yıldırım ailesi için büyük bir gururdur ama Yüksel Yıldırım’ın bu büyük başarısı aynı zamanda bizim için de bir gurur kaynağıdır.
Öyle değil mi…