istanbul sex shop casino siteleri istanbul evden eve nakliyat istanbul eşya depolama baker depolama
Samsun'da Oda ve Borsa Seçimleri
Yazarlar // 20 Mart 2018 Salı 22:42

İsmail BAŞARAN

Samsun’da yine seçim rüzgârları esiyor. AK Parti il başkanlığına seçim demek pek doğru olmaz. Nihayetinde tek liste ve atamanın oylatılması gibi bir durum var ortada.

Bugünlerde seçim oda ve borsalarda var. Samsun’da oda ve borsaların tamamı direkt Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği – TOBB’a bağlı. Anlayacağınız aralarında hiyerarşik bir yapı yok. TOBB bünyesindeki oda ve borsaların aldığı karar gereği seçime gidiyor. Nisan ayının ilk yarısı seçimler ile geçecek, tabi yine ertelenmez ise.

OHAL kapsamında yayınlanan KHK ile oda ve borsa seçimlerinin 6+6+6 ay şeklinde erteleme yetkisi Bakanlar Kuruluna verildi.

Gelelim konumuza; Oda seçimleri ile ilgili eski haberlere bakınca Samsun TSO Başkanı olan Salih Zeki Murzioğlu’nun ilk dönem seçimlerine denk gelen 2009 tarihli bir haberine denk geldim.

FETÖ’den kapatılan KASİAD ve o dönem Samsunspor Başkanı olan Fuat KÖKTAŞ’ın katıldığı bir toplantıda Murzioğlu; “Eğer bir toplum değişim istiyorsa bu mutlaka olacaktır. Başkan seçildikten sonra odayı bırakıp kendi işlerim ile ilgileneceğim yönünde söylemler yayılıyor. Ben belki işimden belki özel zamanımdan belki sağlığımdan kayıplar vereceğim. Belki aileme zaman ayıramayacağım. Ama ben bunları göze alarak yola çıktım. Ben makam mevki peşinde koşmadım. Altın gibi insanlar yetişiyor. Genç ve dinamik insanlar. Zamanı geldiğinde o koltuğu onlara bırakıp gitmeyi de bilirim. Oda personelini asla işten çıkartmam söz konusu da olamaz. Biz zaten bu şehirde istihdam sağlayan iş adamlarıyız. Kimsenin ekmeği ile oynamayız. Bu söylentilerin çıkarılma nedeni de belli” demiş. Merak edenler internetten bakabilir. Bu beyanı biraz inceleyelim.

Başkan’ın “Eğer bir toplum değişim istiyorsa” beyanatına karşılık olarak iş dünyasının bir değişim beklentisinde olduğunu kendisine bugün de hatırlatmak gerek.

Devam edelim; “Başkan seçildikten sonra odayı bırakıp kendi işlerim ile ilgileneceğim yönünde söylemler yayılıyor” demiş. Bu dönem için bu beyan geçerli değil! Bildiğim kadarıyla başkanın resmiyette bir şirket ortaklığı olması mali açıdan pek mümkün olmadığı için bir şirkete müdür olabilir. Yani kendi işleri ile ilgilenmesi teknik olarak mümkün değil.

Devamında; “Ben makam mevki peşinde koşmadım” demiş. Bu da bugün boşa düşüyor çünkü Murzioğlu’nun bu makamdan başka bir varlığı neredeyse yok!.. Dolaysıyla o gün yok dediği ihtirası bugün son gaz devam ediyor…

Devam edelim; “Altın gibi insanlar yetişiyor. Genç ve dinamik insanlar. Zamanı geldiğinde o koltuğu onlara bırakıp gitmeyi de bilirim” demiş. Bu söylem de boşa düşüyor. Altın gibi işi gücü olan bir nesil ve girişimci iş adamları var. Ama başkan ne hikmettir ki kendisine layık gördüğü o makamı bugün o gençlere vermek istemiyor.

Yine devam edelim; “Biz zaten bu şehirde istihdam sağlayan iş adamlarıyız” demiş. O gün ortağı olduğu şirket için geçerli olabilir ama bugün resmiyette ortağı olduğu hangi şirketinde kaç kişiye istihdam sağlıyor merak ediyorum doğrusu.

Bu başkan hikâyeleri hep böyledir.

Makama otururken hep aynı teraneler ama bir oturunca makam sanki kadıya mülkmüş gibi kalkmak bilmiyorlar. Seçilene kadar verilen sözler ise hikâye oluyor.

Valla onu bunu bilmem! Samsunlu iş adamları ile konuşmalarımda herkes Samsun’da piyasalardan ve işlerinden şikâyetçi ve endişeli. Şikâyetçi ama konu değişime geldiğinde bin bir türlü pazarlıklarla oturdukları makamlardan kalkmak istemeyenlere bu oda ve borsa seçimlerinde “tamam” mı, yoksa devam“ mı diyecek merak konusu.

Bekleyip göreceğiz.

Acaba ilk seçimden sonra “Oda mahkûmu” mu, yoksa “Koltuk mahkûmu mu”  oluyor insanlar?