Önümüzdeki yıldan itibaren dünyada gümrük mevzuatının değişecek olması Samsun ekonomisi için tehlike çanlarının çalması anlamına geliyor.
Zira mevzuata göre, önümüzdeki yıldan itibaren, organize sanayi bölgeleri (OSB) dışında kalan firmalara ihracat yapma zorluğu getirilecek.
Samsun’da OSB’lerde faaliyet gösteren ihracatçı firma sayısının sayılarının bir elin parmakları kadar olduğunu düşünürsek, Samsun ekonomisini bekleyen tehlikeyi de sanırım anlayabiliriz.
Ve fakat.
Samsun’da buna dair bir telaş görebiliyormusunuz.
Oysa binerce firmanın OSB’lerde olduğu Bursa, Gaziantep, Kayseri ve Konya gibi şehirlerde Ticaret ve Sanayi Odalarını yönetenler, dışarıda kalan firmaları OSB’lerin bünyesine katabilmek için kafa yoruyor.
DÜNYA Gazetesinin Bursa Temsilcisi Ömer Faruk Çiftçi, kişisel paylaşım sitesinden Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Burkay’ın bu konuda yaptığı bir açıklamayla ilgili haberi paylaşmış.
Burkay OSB dışında kalan firmalara ihracat zorluğu getirilecek olması nedeniyle, bu firmaların yaşayacakları sorunlara dikkati çekmiş.
Konu da yeni değil üstelik.
Zamanın Gümrük ve Ticaret Bakanı, firmaları ve özellikle de yerel yöneticileri tedbir almaları konusunda uyarmış.
Bu konuda en az endişelenmesi gereken TSO Başkanı sanırım İbrahim Burkay’dır.
Ama öyle anlaşılıyor ki Bursa TSO Başkanı, bizim gibi şehirler için de endişeleniyor.
Burkay’ın DÜNYA’ya yaptığı açıklama Samsun gibi şehirler için de bu uyarı aslında.Bizim ihracatçı firmalarımızın neredeyse tamamı OSB dışında zira.Türkiye genelinde OSB dışındaki firma sayısı 25 bin dolayındaymış.Değişen mevzuat firmaları atık yönetmeliğine uymaya zorluyor.
Atık yönetmeliklerini en doğru ve sağlıklı uygulayabilmenin tek yolunun da firmaları OSB’lerde toplamak olduğuna inanılıyor.
Bizim Merkez OSB’de 52 işletmemiz var biliyorsunuz.
Gıda OSB’de 25 firmanın yer alması öngörülmüştü ama tüm parseller henüz satılamadı.
Kavak ve Bafra OSB’lerdeki firma sayısı bir elin parmaklarındaki sayıyı geçiyor mu ondan da emin değilim.
Velev ki bir elin parmak sayısından fazla olsun.
Bunların tamamı ihracatçı firma da değil üstelik.
Hal böyle olunca beş milyar dolardan bir milyar dolara çekilmiş olsa da Samsun’un ihracat hedefini yakalaması hayal bile edilemez.
Bursa TSO’nun Başkanı Burkay bizim gibi şehirlerin durumunu merak ederken, bizim TSO Başkanı Murzioğlu ise toprağına sahip çıkan Aşağıçinik halkını devlet düşmanı olmakla suçluyor.