istanbul sex shop casino siteleri istanbul evden eve nakliyat istanbul eşya depolama baker depolama
SAMSUN ÖRNEK ALMALI
Yazarlar // 10 Temmuz 2019 Çarşamba 12:16

İsmail BAŞARAN

İzmir ve Konya’da örnek alınacak bir girişim var. Konu Anadolu’nun çeşitli bölgelerinde ve illerinde yayın yapan gazeteleri direkt ilgilendirdiği için buraya aldım ve Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin de dikkatine sunmak istedim.

Gerçi Samsun’da yıllardan beri bu konu hiç gündeme gelmemişti, destek sadece yandaş olana verilmişti. Hatırlanacağı gibi Türkiye Gazeteciler Federasyonu'nun (TGF) Eylül 2018 yılında rapor halinde açıkladığı 'Can Suyu' projesinde yer alan Belediye Meclis Kararları'nın yerel gazetelerde ilan olarak yayınlanması önerisini ilk olarak geçtiğimiz günlerde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, uygulayacaklarını açıklamıştı. Bu kez de Konya Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Uğur Altay adım attı ve yerel gazetelere destek olma kararı aldı.

Konya Büyükşehir Belediyesi Basın Daire Başkanı Ahmet Bilgiç, "Yerel basınımızın destekçisi olmaya devam edeceğiz. Gazetecilik ve yerel yönetimler ayrılmaz bir parçadır. Halkımızın haber alma kaynaklarından biri olan yerel medyayı duyurularımızın daha geniş kitlelere ulaşması için tercih ediyoruz. Bu amaçla yerel gazetelerimize sürekli ilan desteği sağlayacağız" dedi.

Bakın görün ne Belediyeler var, öğrenin Samsun’u yönetenler.

Kimse yanlık anlamasın Samsun Basını çalışarak ayakta durmaya gayret ediyor, ulufelerle değil. Ancak diğer illerde oluyor da Samsun’da neden eşit olmuyor bu işler?

Samsun AK Parti milletvekillerinden Yusuf Ziya Yılmaz’ın belediye başkanlığı döneminde bu konunun üzerinde hiç durulmadı. Yılmaz bir tek gazeteye destek oldu sadece, hatta daha ileri gidip söyleyeyim gazeteyi çıkardı. Şimdi diğer belediyelerin yaptığını Samsun Büyükşehir Belediyesi yapacak mı, Yılmaz’dan kalan gazeteyi destekleyecek mi?

Bunu zaman gösterecek elbet.

Samsun basını belediye yatırımlarının nerelerde ve kimler tarafından yapılacağını kaç liraya yapılacağını bilmeyi arzuluyor. Bu hakkıdır da, ancak bu hak acaba Büyükşehir Belediyesi tarafından gasp edilecek mi?

Aklıma takıldı, yeni yapılacakları öğreneceğiz de son 17 yılın hesabı halka verilecek mi, eğer verilecekse kim verecek bu hesabı?

Sadece Büyükşehir için değil bu soru, ilçe belediyelerini de kapsıyor.

Haydi, açıklansın bakalım Samsunlunun paraları nerelere yatırılmış ve kimler bu paralardan nemalanmış?

 

BORÇ NASIL ÖDENECEK?

Samsun Büyükşehir Belediyesi Samulaş A.Ş. Genel Müdürü Enver Sedat Tamgacı, her ay ortalama 2,5 milyon TL zarar eden Samulaş'ın toplam borcunun 96 milyon 663 bin TL olduğunu açıkladı.

Bunun adını “Samulaş borç batağında” diye koymak mümkün.

Asıl soru şu: Bu borç nasıl ödenecek? Nüfus belli yolcu taşıma sayısı belli, gelirler belli, borcu kapatmanın iki yolu var:

Birinci yolu personelde indirime gitmek, veya bütçeyi sübvanse etmek.

İşçi alımları durdurulmaz ve personel giderleri ile diğer giderler mümkün olduğu kadar azaltılmazsa kapısı çalınacak olan yine vatandaş olacak. Yani Samulaş yolcu taşıma ücretlerini artırmak zorunda kalacak. Zam gelirse taşınan yolcu sayısında azalma görülmesi de kaçınılmaz, bu da açığın büyümesi anlamı taşır.

Kısaca elde iki ucu da pis olan bir değnek var.