Karadeniz Bölgesinin en büyük ili durumundaki Samsun salgında da liderliğe yükseldi. 2 bin 323 vaka sayısı ile Türkiye'de ikinci, Karadeniz Bölgesi'nde ise birinci sırada yer alıyor.
Vatandaşlar kurallara elinden geldiği kadar uyuyor da Sağlık Bakanlığı Samsun için üzerine düşen görevi tam yapamıyor herhalde. Nüfusu iki milyona yaklaşmış bir ilde sadece 88 bin 151 kişiye 1. doz, 15 bin 764 kişiye ise 2. doz olmak üzere toplam 103 bin 915 kişiye Kovid-19 aşısı yapılmış olması yeteli değildir. Samsun’un salgında bölge birincisi olmasının arkasında vatandaşın duyarsızlığı değil asıl neden yeterli aşılamanın yapılamamasıdır. Hani Sağlık Bakanlığı aşılamayı hızla sürdürüyordu? Söylemlerin icraata dönüşmüş olmaması vatandaşı gerçekten artık korkutmaya başladı, insanlar can güvenliği açısından yeteri kadar önlem alınamadığından yakınır oldu.
Samsun’un bölgede üretim açısından birinci olması gerekirken salgında birinci olması ciddi olarak düşünülmelidir. Önlem alınmaz ve artış önlenemezse salgın daha da ilerleyecektir. Korkulması gereken budur.
LÂDİK’TE NELER OLUYOR?
Lâdik ilçesinde kurumların ricat duruma gelmesi ve bölgeyi terk edip komşu ilçelere kaçması vatandaşı düşündürmeye başladı. Bu kaçışı CHP Parti Meclisi Üyesi ve Samsun Milletvekili Neslihan Hancıoğlu, dile getirip "Ladik'teki kamu kurumları ve kamusal hizmet sunan birimler, ilçeyi teker teker terk ediyor" diyerek gündeme getirdi.
Önce askerlik şubesi, ardından komando bölüğü Lâdik’ten ayrılıp kısa süre önce başka bir ilçemize taşındı. Bankalar, şubelerini kapattı. İlçenin elektrik dağıtım hizmetini sunan kuruluş, ilçedeki şefliğini kapattı. PTT Merkez Müdürlüğü şubeye dönüştürülüyor ve PTT Bank işlemleri, HGS işlemleri gibi hizmetler, 30-40 kilometre uzaktaki bir başka ilçede veriliyor. Kamu hizmeti sunan kurumların kaçışı önlenmelidir. Çünkü kamu vatandaşa hizmet verirken kar ve zarar hesabı yapmaz.
Kurumların komşu ilçelere kayması Lâdik’te yaşayanların hizmet alımında zorlanacağının göstergesidir. Böyle bir dönemde alınan ve uygulanmakta olan kararlar önümüzdeki aylarda ve önümüzdeki seçimlerde Cumhur İttifakı’nı zona sokabilecektir.
SAMSUN HANGİ SINIFTA?
Kabine Toplantısı'nın ardından açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, alınan yeni kararları açıkladı. Mart ayı itibariyle kademeli normalleşmeye başlanacağını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İllerimizi düşük, orta, yüksek, çok yüksek riskli olarak sınıflandıracağız. Normalleşme takvimini de buna göre yürüteceğiz. Restoran kafeler için yol haritası önümüzdeki günlerde açıklanacak. Hafta sonu uygulamasından başlayarak sokağa çıkma kısıtlamasını illerdeki duruma göre aşamalı şekilde kaldırıyoruz." dedi.
Cumhurbaşkanı’nın bu açıklaması Samsunluları düşündürmeye başladı. Samsunlular şimdi “Hangi kategorideyiz” diye soruyor. Samsun sınıf atlayamazsa, kafeler, çay ocakları açılamayacak, sokağa çıkma yasakları yine uygulanacak ve l sınıf atlayamayacak mı? Esnaf işletmesini açamadığı gibi destek alamamaktan da yakınıyor.
GÜNÜN SÖZÜ
Bir insanı tanımak istiyorsanız, onu en büyük bir mevkie getiriniz. (Pittacus)