Bugün Dünya Şehircilik günü… Bu günümüzü birilerinin kutlaması gerekiyordu Samsunlular olarak. Samsun’da şehirciliğin nasıl olduğunu bize anlatması ve bunun Samsun’da uygulanıp uygulanmadığını dile getirmesi gerekiyordu ve de oldu.
AK Parti Çevre, Şehir ve Kültürden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Samsun Milletvekili Çiğdem Karaaslan, “8 Kasım Dünya Şehircilik Günü” dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Karaaslan mesajının bir bölümünde şöyle dedi:
İktidarlarımız döneminde şehirlerimiz her alanda büyük bir dönüşüm yaşamıştır. Türkiye’nin şehirleri çok da uzak olmayan bir tarihte temel altyapı ve üstyapı sorunlarının yaşandığı, Cumhurbaşkanımız ve Genel Başkanımız Sn. Recep Tayyip Erdoğan’ın tabiriyle ‘çöp, çamur, çukur’ ile anılan şehirlerdi. Bugün geldiğimiz noktada şehirlerimizde kentsel anlamda temel sorunlardan bahsetmiyoruz; artık kimlikli ve yaşam kalitesi yükselen şehirleri, kişi başına düşen yeşil alan varlığının artmasını, bisiklet yollarını, düşük karbonlu şehir hedeflerini, şehrin kültür ve sanat hayatına değer katacak yenilikleri, sürdürülebilirliği konuşuyoruz. Şehirlerimizin kendi dinamikleriyle sosyokültürel, mekânsal ve ekonomik açıdan gelişmesi için çalışıyoruz.”
Sayın Vekil, çalışıyorsunuz da çalışmalarınız sonuç veriyor mu? Sonuçlarını ben göremiyorum. Ayrıca bu çalışmalara harcanan paraların bir bölümünü yoksullara aktarabilirdiniz aktardınız mı? Eğer aktardınızsa Samsun’da bu kadar yoksul nasıl yaşamaya gadret ediyor bilginiz var mı?
Türkiye’nin özellikle muhalefetin görevde olduğu Belediyelerinde yoksullara yardımlar yapılıyor da Samsun’da Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir döneminde kaç aileye ne kadar sosyal yardımda bulunuldu bilgisi var mı bir de bunu açıklayabilir misiniz? Dünya açlık ve sefaletle kırılırken Samsun’da da açlar ve sefalet içinde yaşayanlar var. Bu insanlar yaşamlarını nasıl sürdürüyorlar, Büyükşehir ve alt Belediyeler yoksullara hangi ölçüde yardım yapabiliyorlar?
SİGARA İZMARİTLERİ SOKAĞA..
Dumansız hava sahası muhabbetinde kahvehane ve çay ocaklarının içinde sigara içilmiyor ya artık, sokaklarda sigara içenlerin sayısı bu nedenle artmışa benziyor. Bu kanıya nereden mi vardım.
Birkaç temizlik işçisiyle konuştum. Anlattıklarına göre günlük sokaklarda topladıkları sigara izmariti eskiye oranla artmış. Oysa 5326 Sayılı Kabahatler Kanunu’nun “Çevreyi Kirletme” başlıklı 41. maddesinin birinci fıkrasında aynen şu ifadeler yer alıyor:
“Evsel atık ve artıkları, bunların toplanmasına veya depolanmasına özgü yerler dışına atan kişiye, idari para cezası verilir. Bireysel atık ve artıkların atılması halinde de bu fıkra hükmü uygulanır.”
Bugüne kadar sokağa sigara izmariti atan insanlara para cezası uygulamışlar mı hiç? Bilmiyorum da uygulandığını da sanmıyorum. Şöyle bir sokağa çıkın bakın sigara izmariti atılan yer var mı yok mu?
VATANDAŞ ZORDA
Kim ne derse desin vatandaşın mali durumu hiç de iyi değil. Ülkenin mali durumunun iyi olduğunu iddia etseler de, enflasyonun düştüğünü rakamlarla ortaya koysalar da esnafın durumu kesat. Mecidiye ve Çiftlik caddelerinde gezerken insanların alışveriş yapmak için mağazaralara girdiğine az rastlıyorsunuz. Çevresinde kimseler yok.
Vatandaşın cebinde parası yoksa ekmek almakta zorlanıyorsa hangi ekonomi düzgün? Türkiye’de ekonominin düzgün olduğunu söyleyenler var da bir çıksalar alışveriş yapmaya bakalım ne alabilecekler vatandaş olarak? Esnafın küçüğünden büyüğüne kadar arada olanlar dahil alışverişinden memnun olana hiç rastlamadım. Şu iki günde işler düzelir mi? Onu da ben bilmem.
GÜNÜN SÖZÜ
Yanlış yoldaki çıkışlar da iniştir. (Orhan Yalçın)