istanbul sex shop casino siteleri istanbul evden eve nakliyat istanbul eşya depolama baker depolama
Samsun Basını ve İnternet Medyası
Yazarlar // 13 Ocak 2017 Cuma 08:01

Ragıp GÖKER

Türkiye’de nitelikli yayın yapan gazetelere sahip üç ilinden biridir Samsun.
Yaygın basınla boy ölçüşecek özellikte gazetelere sahibiz çok şükür ama bu günlere kolay gelinmedi.
Samsun yazılı basınının pespaye hallerini de bilirim.
Çok değil yaklaşık 15 yıl öncesine kadar logosunun yanında ‘Yıl: 5, Sayı: 3’ diye yazan gazeteler yayınlanırdı.
‘’Kafa kopartmak için çıkıyoruz’’ diye böbürlenen gazete sahipleri de vardı.
Zamanın Valilerinden Rahmetli Şinasi Kuş, Samsun yerel basınının bugünkü güçlü haline gelmesi için yoğun çaba harcamıştı.
Rahmetli Vali, İl Genel Meclisinin toplantı salonunda bizi bir araya getirmiş ‘güç birliği oluşturup bir gazete çıkarırsanız, matbaanızı da ben kuracağım’’ demişti.
Güç birliğini o kafa koparıcılar yüzünden oluşturamamıştık ama HALK yayına başladığında, Samsun basının bugünkü halini almasını sağlayan yolu da açmış oldu.
İşini doğru yapanları tenzih ederim ki, sayıları bir elin parmakları kadardır ancak, bizim internet medyamızın şimdiki hali, Samsun basının o pespaye hallerini yaşadığımız günleri hatırlatıyor bana.
İlkadım Kaymakam Turan Atlamaz’ın işaret ettiği gibi, 1960’tan sonra mesleğimizi de kapsayan çok şey hızla gelişiyor.
Haber Türk’ün kurulmasıyla birlikte ülkemizde internet medyası hızla yayıldı.
İnternetteki bir haberin gazetelerdeki haberden daha çok okunduğunu bilirim.
Bizim de 5-10 bin arası tıklanan yazılarımız oluyor, İsmail Başaran’ın 20 binin üzerinde tıklanan bir yazısını hatırlarım mesela ama gazetedeki bir yazıya tepkiler gelirken, internetteki yazı ve haberlere o kadar tepki gelmediğinin de farkındayım.
Çok okunmak önemlidir elbette ama bir haber veya yorumun, okur üzerinde bıraktığı etki daha önemlidir.
Posta Gazetesi, 700- 800 bin sattığı günlerde, yarısı kadar tirajı olan Hürriyet’in okur üzerinde yarattığı etkinin yanına bile yaklaşamamıştı mesela.
Yazılı basını ‘konvansiyonel basın’ olarak tanımlayan Vali İbrahim Şahin de bu değişime dikkati çekmek istemiş olmalı.
Adına ‘İnternet Medyası’ denilen bu yeni yapı, gerek altyapısı için ve gerekse işlevini sürdürebilmesi için yatırım için harcama da gerektirmiyor.
Henüz hukuki bir düzenlemesi de olmadığı için kolay kurulabilen internet medyasındaki habercilerde, gazetecilik disiplini ve yayıncılık sorumluluğu da gelişmiyor maalesef.
O disipline gerek duyulmuyor çünkü.
Kendisini mesleğimize yakın gören Valimiz İbrahim Şahin’in, Cemiyetin ödül töreninde yazılı basınla, internet medyası arasındaki kıyaslamasını eleştirdiğim dünkü yazımı gazetede okuyunca ‘’Vali Beyi yanlış anlamış olabilir miyim?’’ diye kendime sordum.
Vali Beyin mesleğimizin gelişmesini çok istediğini biliyorum zira.
Bunu yazıyorum diye Vali Beyden bir tepki geldiğini falan sanmayın.
Valimiz, daha önce de kendisini eleştirdiğimiz yazılara en ufak bir imada bile bulunmadığı gibi, aksine Samsun için faydalı gördüğü yazılara memnuniyetini bildiren bir yöneticidir.
Bunları, kendi içime yaptığım yolculuk nedeniyle bir hesaplaşmanın sonucu olarak yazıyorum aslında ama internet medyası üzerinden yapılan şantaj gibi örnekleri görünce de, vicdanımı biraz rahatlatıyorum.