Ne enerji işinden anlarım ne de hava kirliliği ölçümlerinden. Bir yerin havasının iyi olup olmadığını aldığım nefesten anlarım sadece. Ölçümlerden çıkan sonuçlara da pek inanmam. Ben anlamam da anlayanlar olduğuna da inanırım.
Elektrik Mühendisleri Odası(EMO)Samsun Şube Başkanı Mehmet Özdağ’ın söylediklerine bir göz atalım.
Özdağ Sinop Nükleer Santralinin 1415 futbol sahası büyüklüğünde alana yapılacağını belirterek, "Bu santralin Karadeniz'de cansızlaştıracağı, öldüreceği su miktarı günde 28 milyon metreküp. Maalesef çok vahim bir durum bu" dedi.
Elektrik Mühendisleri Odası(EMO)Samsun Şube Başkanı Mehmet Özdağ ardından da, halkın bu konuda tam olarak aydınlatılmadığına dikkat çekti.
Özellikle de Karadeniz kıyılarında yaşayan insanlar ve hayvanlar ile denizdeki balıklar bilirler Nükleer Santralin ne demek olduğunu.
Gelin hep birlikte hatırlayalım o günleri. 26 Nisan 1986 Cumartesi. Çernobil Nükleer Santrali'nin 4. reaktöründe, 01:24'te bir patlama meydana geldi. Etkileri onlarca yıl sürecek, belki de dünyanın başına gelen en büyük felaketiydi bu.
Samsun, Sinop sahillerine vuran variller vardı. Sıkı sıkı saklanıyorlardı o variller. O varillerin özerinde kurukafa işaretleri yer alıyordu. Yakakent ilçemiz sahilinde Çayağzı denilen yerde de çıkmıştı içinde zehirli maddelerin bulunduğu bu variller. Sinop’ta da çıkmıştı o varillerden.
Dönemin yöneticileri o varilleri bir yerlere taşıtmış sözüm ona kontrol altına almışlardı. Ancak insanlarda baş ağrıları başlamış, bu ağrılar çoğaldıkça vatandaşın sesi de daha gür sıkar olmuştu. Bu olaydan sonra Sinop’un İnceburun mevkiinde bir nükleer santral kurulması için araştırmalar yapıldığı duyulunca Sinop ve Gerze halkı adeta ayaklanmıştı, gösteri yürüyüşleri yapılıyor, konu protesto ediliyor, “ölmek istemiyoruz” pankartları taşınıyordu.
32 yıl sonra yine gündemde Sinop’ta nükleer santral kurulması. Yine toplantılar yapılıyor ancak sanırım bir sonuç vermiyor bu toplantılar.
Sinop ve Sinoplu yalnız bırakılıyor. Oysa Sinop’ta kurulacak bir nükleer santral patlasa da patlamasa da önce doğayı ardından insan yaşamını büyük ölçüde tehdit edecektir.
Yani işin özü, sorun sadece Samsun Elektrik Mühendisleri Odasının ve odanın başkanı Mehmet Özdağ’ın sorunu değildir. Sorun Bu bölgede hatta tüm Karadeniz bölgesinde yaşayan insanların sorunudur. Bu santrali Kilyos’ta veya Şile’de yapmaya kalkın bakalım ne olacak?
Bir başka soru daha: Bu santrali kim yapacak ve sonrasında kime satacak?
SURİYELİLER SINIR DIŞI EDİLSİN
İsveç Kadar olamıyoruz, bu anlayış ve mültecileri vatandaş yapıp oylarını devşirme anlayışıyla olamayacağız da.
Elin oğlu bakın ne yapıyor. İsveç’te işsizlik parası alan mülteciler ve İsveç vatandaşları, aynı durumda bulunan oturma ve çalışma izni olan yabancı uyruklu işsizler artık daha sıkı kontrol edilecekmiş.
İsveç Çalışma Bakanlığı tarafından konuya ilişkin yapılan açıklamada, “İsveç’te oturma ve çalışma izni olanların, İsveçli işsizlerin, Suriye’deki savaştan kaçıp İsveç’e sığınan mültecilerin, uzun tatiller yaptıklarına şahit olduk. İş piyasasına hazır olmayan kişilerin işsizlik parası almaya hakkı yok” denilmiş. Çalışma Bakanlığı, belediyelere gönderdiği önergede işsizlerin daha sıkı kontrol altına alınmasını istemiş.
Bizde bu iş neden olamıyor, mülteciler bizden aldıkları yardım paralarıyla sağa sola gezmeye gidiyor.
Gidip ülkelerini savunsalar ya... Yoksa bu geri gönderme işi, işimize mi yaramıyor?