Kolcular gelince Halil’im
Nerelere kaçalım.
Teslim olmayalım Halil’im
Aman kurşun saçalım.
Bu dizeler, yedi düvele karşı verdiği ‘Efsanevi Kurtuluş Savaşı’nı kazanmanın, ekonomik bağımsızlığı kazanmadan bir anlamı olmayacağını bilen Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün topladığı İzmir İktisat Kongresi kararıyla, kaldırılan Reji İdaresi kolcularının baskılarından bunalan halk tarafından yakılan Bodrum Türküsü’nden alınmıştır.
Osmanlı’nın çöküşünün Sevr’le başladığına inanırız ama aslında ekonomisi çökmüş olan Osmanlı, bağımsızlığını aslında çok önceleri yitirmişti. 1800’lü yıllarda, borç batağındaki Osmanlı çıkış yollar aramaktadır. Bu yollardan biri de tütün ekim alanları ile tütün alış ve satış yetkisini yabancıların tekeline vermektir.
İkinci Abdülhamit’in izniyle 27 Mayıs 1883 tarihinde kurulan Reji İdaresi, 42 yıl boyunca, tütün üreticilerine adeta kan kusturmuş. Bir nevi paralı asker gibi kullandıkları kolcuları, ürününü Reji İdaresine vermeyen köylülere kurşun yağdırmıştır. Kolcuların kurşunlarına hedef olan 50 bin dolayında köylünün öldüğü iddia edilir.
Ekonomi Gazetesi Dünya’da yazan Türkiye’nin tek tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım’a göre, önümüzdeki günlerde çıkması beklenen ‘Torba Yasa’ ile Türkiye’de yeniden ‘Reji İdaresi’ kurulmuş olacak.
Bilindiği üzere, Reji İdaresinin kaldırılmasının ardından, Türkiye’de tütün ekiminin yanı sıra, ürünün alım ve satım yetkisi 4 Mart 1925’te Atatürk’ün direktifiyle kurulan TEKEL’in denetimine verilmişti.
Ancak, 2001 krizinden sonra Dünya Bankasındaki görevinden istifa ettirilen Kemal Derviş’in kurtarıcı olarak ülkeye dönmesinin ardından, 2002 çıkarılan ‘Tütün Yasası’ nedeniyle tütün ekimi, satışı ve ticareti çok uluslu sigara tekellerine bırakıldı. Yasaya göre, sözleşmeli üretim benimsenmesi nedeniyle, yabancı sigara tekelleri imtiyaz sahibi oldu.
Tekeller, köylülere kiminle sözleşme imzalamışsa sadece ona ekim izni vermeye başladı.
Sözleşme dışı ürünlerin satışı için ise ‘açık artırma satış merkezlerinin kurulması’ düşünülse de, bu merkezler kurulamadığı gibi hiçbir zaman çalıştırılamadı.
Ali Ekber Yıldırm’ın verdiği bilgiye göre, çıkarılan bir yasa ile ‘Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu’ kuruldu.
Dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, yasayı veto etse de, aynen kabul edilen yasanın yürürlüğe girmesiyle, TEKEL’de satılınca tütün üretimi azalırken ithalat ise patladı.
O günden bu yana Türkiye, tütün üretiminden büyük ölçüde çekildi. Üretim 300-400 bin tondan 50-60 bin tona kadar düştü. Ancak, tütün kullanımı ve tütün tüketimi azalmadı, aksine daha çok arttı.
Tütün üretimi adeta yasaklanırken, ithalat patladı. Sigara tekellerine ‘Dahilde İşleme Rejimi’ kapsamında ihracat kaydıyla tütün ithalat hakkı da verildi.
Çıkarılacak ‘Torba Yasa’ ile de sigara tekellerinin isteği doğrultusunda tütün konusunda önemli değişiklikler yapılacak. Cumhuriyetin kaldırdığı Reji İdaresi bir kez daha kurulmak isteniyor.
Şöyle ki: