Yazarlar // 23 Eylül 2022 Cuma 15:41
Ragıp GÖKER
OMÜ'de iş barışı bir türlü sağlanamıyor.
İşveren tarafı olan OMÜ yönetimi, dün bir basın açıklamasıyla çalışanların ücretlerine toplamda yüzde 42,35 oranında zam yapıldığını duyururken, sendika yetkilileri ise taleplerinin hala karşılanmadığını, eşit işe eşit ücret talebiyle eylemlerine devam edeceklerini bildiriyorlar.
Bu yazıyla ''Kim haklı'' tartışması başlatmak niyetinde değilim eme öncelikle şunu belirtmek ve altını ısrarla çizmek isterim ki;
Alın teri ve emek yüce bir değerdir.
Herkesin emeğinin karşılığını bihakkın alması gerektiğine inanırım.
ÖMÜ yönetiminden bir açıklama geldi dün.
''Anayasa ve Yasalarımızda güvence altına alınmış demokratik hak ve eylemlere saygı duymakla birlikte; toplu görüşme sürecine katkı sağlamayan, demokratik hak arayışının sınırlarını aşarak Üniversitemizin tüzel kişiliğinin ve üst yönetiminin kişilik haklarına saldırı teşkil eden açıklamalarla ilgili haklarımızı saklı tuttuğumuzu bildirir, işçilerimizin durumlarının daha da iyileştirilmesine yönelik çaba içerisinde olduğumuzu kamuoyunun bilgilerine saygıyla sunarız.'' şeklinde açıklamada, çalışanların ücretlerine yüzde 42,35 oranında zam yapıldığı duyuruluyor.
Ve fakat.
OMÜ’nün açıklamasından çalışanlarının ücretlerini yetkili işçi sendikasının taleplerine göre değil de Haziran ayı sonundaki enflasyon oranı olan yüzde 37,35'e göre zam yapıldığı, sonra da üyesi olduğu işveren sendikasının ''Yüzde beş de bizden olsun'' şeklindeki önerisine göre toplamda zam oranını yüzde 42.35'e çıkarıldığı da anlaşılıyor.
OMÜ bir anlamda, maaşlara toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin sonucuna göre değil de biraz da kafasına göre zam yapmış yani
Şimdi bu durumda ''Hak yerini buldu'' diyebilir miyiz bilmiyorum.
Bu yazıyı okuyanlar arasında yüzde 42,35'i yeterli bulanlar çıkabilir.
''Daha ne istiyorlar'' diyenler de olabilir.
Konuya yüzeysel bakıldığında böyle düşünenlere hak verilebilir elbette.
Ve fakat.
Bu işçilerin, taşeron firmanın kadrosundan OMÜ kadrosuna geçenlerden olduğunu önce bir belirtmiş olalım.
OMÜ’nün açıklamasında açıklamada ayrıca ''İşçilerimizin zamlı maaşları 15 Temmuz 2022 tarihinde hesaplarına yatırılmış ve sonraki aylarda da yatırılmaya devam etmektedir'' de deniliyor ancak, buna karşın sendika yetkilileri, işçilerin hesaplarına yatırılan ücretlerin 6 bin 400 lira ile 6 bin 700 lira arasında değiştiğini iddia ediyorlar.
Sendika yetkilileri ayrıca, eşit işe eşit ücret talep ettiklerini mesela Amasya Üniversitesinde aynı kategoride çalışan işçilerin 8 bin 500 lira, Giresun üniversitesindekilerin 8 bin 700 lira aldıklarını ileri sürüyorlar ve OMÜ'deki işçileri için talep ettikleri ücretlerin bu düzeylerde olması gerektiğini belirtiyorlar.
Sendika ayrıca, taşeron kadrosundan gelen iççilerin haftada 45 saat çalıştırıldığını ancak diğer OMÜ işçilerinin ise 40 saat mesai yatıklarını ileri sürerek, çalışma barışının sağlanması adına ücretlerle birlikte mesai saatlerinde de eşitlik sağlanması gerektiğini ileri sürüyorlar.
OMÜ yönetimi, işçilerin memurlardan fazla ücret almasını istemiyor olabilir ve bunun için sendikanın taleplerine direnebilir.
İşçi memur, çalışanlar arasında ücret dengesi bozulmasın elbette ama en azından işçilere de memur maşlarına yakın bir ücret verilsin.
İşyerinde çalışma barışı olması mı isteniyor.
Yap öyle olsun bitsin.
Son söz:
Çalışanların ücretlerine yapılan zam bir lütuf değil, haktır.