istanbul sex shop casino siteleri istanbul evden eve nakliyat istanbul eşya depolama baker depolama
Neler Yapalım?
Yazarlar // 4 Nisan 2020 Cumartesi 15:25

İsmail BAŞARAN

Virüs hepimizin moralini ve psikolojisini bozdu. Yardımların tartışıldığı TV’lerdeki bu haberler de üstüne pul biber oluyor. İşte bozulan psikolojimizi düzeltmek veya psikolojimizin bozulmaması için ne yapmalıyız, işte psikologların birleştikleri konular:

- Evde geçirmek zorunda kaldığınız zamanda, virüs harici gündemler ve sohbetler içerisinde olarak, dikkatinizi, zamanınızı ve odağınızı iyi hissettirebilecek aktivitelere yönlenin.

- Düşünceli davranarak, acil ihtiyaç sahibi kişileri de düşünerek ihtiyaçlarımızı karşılarken makul miktarlarda tüketimde kalmaya özen göstermek gerekiyor. Zorda ve imkânı olmayan kişilerle ve canlılarla yardımlaşarak, paylaşım ve iyilik duygusunun olumlu etkisinden beslenmek gerekiyor…

- Düşüncelerimizi de olumsuz senaryolardan uzak dingin tutabilmeye çalışmak olmazsa olmazlarandır.

 

KORONA VE SAMSUN

Sağlık Bakanlığı’nın her akşam açıkladığı vakalar iyi mi kötü mü karar veremedim. Uzmanlar iyi tarafı olduğunu söylüyorlar da, Samsun’un vaka sayısı ve ölenler sayısında listeye girmesi beni tedirgin etti. 65 Yaş üstü kuralına sonuna kadar uzan birisi olmama rağmen bu virüsün de aşılabileceğini düşünenlerden hissettim kendimi. Corona virüsünden belki yakın belki uzak zamanda kurtulacağız da ruhumuzda yarattığı bozukluk ne kadar sürecek belli değil.

Bu ruh bozukluğu aklıma hastalıktan korunmak için sokağa çıkma yasağı uygulanmasını getirdi. Sokağa çıkma yasağı Tüm Türkiye’de uygulanır mı bilmiyorum da vaka sayısında listeye ilk on içinde giren Samsun’da “Sokağa Çıkma Yasağı gelebilir mi?” sorusunu sormadan da yapamıyorum.

Samsun’daki bu durumun açıklanması vatandaşı tedirgin ediyor, belki bu tedirginlik sokağa çıkma konusunda olumlu gelebilir de bunun ardından gelebilecek olumsuzluklar da olacaktır?

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, yaptığı açıklamada bu konuya dikkat çekti ve yüreklere bir nebze olsa su serpti. Selçuk, kronik hastaların 1 Ocak ve sonrasında süresi dolan sağlık raporları ve reçetelerinin ikinci bir duyuruya kadar geçerli olacağını bildirdi ancak bu ilaçlar nasıl sağlanacak.

Yaşı 65’i geçmiş sokağa çıkamayan vatandaşlar kronik hastalıkları varsa ve raporları da uzatılmış olsa ilaçları bitince nasıl alacaklar? Yani sadece raporların uzatılması yeterli olamayacak. Samsun’da böyle hastalar varsa ilaçlarının evlerine gönderilmesi konusunda Sağlık Müdürlüğü bir çalışma yapacak mı?

Canik Belediye Başkanı İbrahim Sandıkçı, destek paketleri hazırladıklarını ve ihtiyacı olanlara gıda ulaştırmaya başladıklarını ifade etti de yeterli olacak mı?

Destek konusunda Atakum ve Canik Belediyelerinin de çalışmaları oluyor. Bu çalışmalar sırasında umarım “adam kayırmaca, yandaşlık, particilik ile” karşılaşmayız.

 

 

GÜNÜN SÖZÜ

Önyargılar, insanları birbirlerinden uzak tutmak için bilgisizlikten yapılmış zincirlerdir. (Blessington Kontesi)