Yazarlar // 16 Kasım 2022 Çarşamba 09:04
Ragıp GÖKER
Samsun'da Hastanebaşı mahallesinde 'Millet Hastanesi’ olarak bilinen yapının bulunduğu alan da imara mı açılıyor.
Sultan 2. Abdülhamid döneminde yani1902’de açıldığı tarihten altı yıl sonra Canik Gureba, 1924’te ise Samsun Millet Hastanesi ismini alan tarihi yapı, 1954 yılında Sağlık Bakanlığı’na devredilerek ''Samsun Devlet Hastanesi'' adıyla hizmet vermişti.
Samsun Devlet Hastanesi,70'li yıllarda günümüzde Samsun Doğum ve Çocuk Hastanesi olarak kullanılan yerleşkeye taşınınca, bir süre kullanılmasa da uzun yıllar ruh ve sinir hastalıkları hastanesi olarak Samsun ve bölge halkına hizmet etmişti.
Ruh ve sinir hastalıkları hastanesi de Araştırma hastanesinin arkasındaki alanda yaptırılan yeni hizmet binasına taşınınca, 120 yıllık tarihi yapı uzun süre kullanılmadığı için kaderine terk edilmişti.
Samsun Büyükşehir Belediyesi Yusuf Ziya Yılmaz döneminde hastanenin bulunduğu 30 bin metrekareye yakın alanı, imar uygulamasıyla Sosyal Donatı ve Millet Bahçesi olarak tescil edilmişti.
İmar uygulamasındaki ''Millet Bahçesi'' ifadesi, alanın yapılaşmaya açılmasının da engel bir durum oluşturmuştu.
Çünkü parklar ve millet bahçelerinde devasa yapıların kurulması engelleniyor.
O imar uygulamasıyla tarihi yapı ve bahçesi bir anlamda koruma altına alınmıştı aslında.
Ve fakat.
Geçmiş döneme ait bütün yapıları ve kararları bozmasıyla ünlenen Samsun Büyükşehir Belediyesinin yeni Başkanı Mustafa Demir, Yusuf Ziya Yılmaz döneminde uygulamaya konan Millet hastanesiyle ilgili imar uygulamasını da bozdu netekim.
Bozulan imar planında yapılan değişiklikle 'Millet Bahçesi' ifadesi kaldırılarak hastane alanının yaklaşık 15 bin metrekaresinin yapılaşmaya açılma ihtimalinin de önündeki engel de kalkmış oldu.
Mutafa Demir'in de üyesi olduğu Mimarlar Odası Samsun Şubesi anında Koruma Kurulu'na başvurarak, bu karara itiraz etti.
Koruma Kurulu bu itirazı değerlendirerek, kararın bozulmasını sağlar mı bilemem.
Ve fakat.
Son yıllarda alışla geldiği üzere her ne yapılacaksa yapılıyor, itiraz edilen uygulamalarla ilgili bozma kararı sonradan geliyor.
Örnek;
Fener'deki otel gibi.
O otel kıyı kenar çizgisi içindeki alana yapılmıştı ki, Samsun Büyükşehir Belediyesinin o zamanki yönetimi kıyı kenar çizgisini kafasına göre değiştirmişti.
Mimarlar Odası da doğal olarak o karara itiraz etmişti.
Mahkemede, kıyı kenar çizgisi için alınmış o kararı bozmuştu.
Ancak, otel mahkeme süreci devam ederken yapılmıştı.
İptal kararı, otel işletmeye açıldıktan sonra gelmişti yani.
Otelin akıbetini belirleyecek nihai karar, Danıştay Dava Genel Kurulunda verilecek.
Ve fakat.
Yerel mahkemenin bozma kararı, üç yılı aşkın süredir beklediği Danıştay tarafından onanırsa, otelin yıkılması söz konusu olabilir ama Mimarlar Odası Samsun Şubesi, bir milli serveti heba ederek oteli yıktıracaklarını sanmıyorum ama Odadaki genel eğilimin karar metnini de ibret olması için otelin kapısına asmak şeklinde olduğunu işitmiştim.
Bu örneği vererek şunu söylemek istiyorum aslında.
Samsun Büyükşehir Belediyesi, millet hastanesi bahçesini yapılaşmaya açılacak yeni imar uygulamasıyla ilgili itirazı görüşecek koruma kurulu tarafından verilebilecek bozma kararına ne kadar uyacak.
Onu da bekleyip göreceğiz.