Ülkücüler için MHP, partiden öte bir yapıdır aslında.
MHP’yi bir davanın ve inancın sembolü olarak görür ülkücüler.
Alpaslan Türkeş’in iki arkadaşıyla kurduğu ve 9 Işık Doktrini üzerine oturttuğu bir düşüncenin siyaset dünyamıza vurulmuş bir damgasıdır MHP.
2001 ekonomik krizinin ardından, Bahçeli’nin ‘Erken Seçim’ isteğiyle bozduğu koalisyon sonrası yaşanan siyasi bunalımın izinde gidilen 2002 seçimleri hariç, her dönemde TBMM’de temsilci bulundurmuş MHP’ye gönül veren ülkücüler, Devlet Bahçeli’nin Genel Başkanlığında hem zirveye çıkmanın hazzını, hem de dibe vurmanın oluşturduğu gönül kırıklığını yaşadı.
MHP’ye gönül verenler, yani ülkücüler, son iki yıl içersinde Meral Akşener Vakası’nın ardından bölünmenin yarattığı travmanın yanı sıra, önümüzdeki seçimde baraj altında kalmanın korkusunu aynı anda yaşadılar.
Devlet Bahçeli’nin sebep olduğu bu durum, yani baraj altında kalma tehlikesi, yine Bahçeli’nin siyasi manevrası sonucu AK Parti ile kurduğu ‘Cumhur İttifakı’ sayesinde aşılmış gibi görünüyor ama Cumhur İttifakı, ülkemizin siyasi tarihinde ittifaklar dönemini de başlatmış oldu.
24 Haziran’da yapılacak seçimlerde CHP, İYİ Parti, SP ve DP’nin oluşturduğu Millet İttifakı ile Cumhur İttifakı yarışacak.
Cumhurbaşkanlığı seçimimin ilk turunda 4 aday yarışacak gibi görünse de aslında bu seçim de, iki kutuplu olacak.
Biliyorsunuz Bahçeli çok önceleri partisinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı destekleyeceğini açıklamıştı.
İYİ Parti’de ise Meral Akşener aday olurken, CHP, Muharrem ince’yi, HDP’ de Selahattin Demirtaş’ı aday gösterirken 100 bin imza barajını aşan Temel Karamollaoğlu SP, Doğu Perincek de Vatan Partisi adına yarışa katıldılar.
Cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci tura kalırsa, Vatan Partisi dışındaki muhalefet cephesindeki partilerin Erdoğan karşısında bir aday etrafında birleşeceği tahmin ediliyor.
MHP için buraya kadar her şey normal gibi görünüyor ama İttifakların yarışına sahne olacak seçimde, MHP’nin, özellikle Samsun’da milletvekili çıkaramamak gibi bir tehlikeyi yaşama ihtimali var.
24 Haziran seçimlerinde Samsun’da milletvekili seçilebilmek için 80 bin oya ulaşmak gerekecek.
Kamuoyu yoklamalarında, MHP’nin bunun çok uzağında olduğu anlaşılıyor.
Cumhur ittifakına oy verecekler arasında AK Parti’ye kızıp MHP’ye oy verenler çıkmazsa, MHP’nin Samsun listesinde birinci sırada olması beklenen Erhan Usta’nın bile seçilememesi kuvvetle muhtemel.
Hüseyin Edis’in İstanbul’dan başvuru yapmasını bütünüyle buna bağlamam ama partililer arasında uyandırdığı algının bile bu hesaba bağlı olduğunu söylemek isterim.