Yazarlar // 10 Nisan 2025 Perşembe 08:20
Ragıp GÖKER
Rahmetli Necmettin Erbakan'ın Milli Nizam Partisi’yle başlayan ve daha sonra iktidara taşıdığı Milli Selamet ve Refah Partisi'nin siyasi tavrını ''Milli Görüş'' olarak tanımlamış, Rahmeti Rahman'a kavuştuğu 27 Şubat 2011 tarihine kadar da Milli Görüş politikalarını sürdürmüştü.
Refah Partisi, 28 Şubat sürecinin sonucunda kapatılınca yaşanan büyük kırılmanın sonucunda önce Fazilet Partisi kurulmuştu.
Daha sonra Fazilet Partisi de kapatılınca, Recep Tayyip Erdoğan ve arkadaşları Adalet ve Kalkınma Partisi'ni kurmuşlardı.
Erdoğan ve Arkadaşlarının 2002 yılında iktidara taşıdıkları ve daha sonra AK Parti adıyla tescilledikleri partileri 23 yıla yakın süredir ülkemizi yönetiyor.
AK Parti'liler ve daha sonraları AK Parti'ye katılarak şu sıralar TBMM Başkanı olan Numan Kurtuluş'un HAS Partisi'nin mensupları ve dahi Saadet Partisi mensupları da Refah Partisi'nin devamı olduklarını iddia etmişlerdi.
Ve fakat.
Milli Nizam Partisiyle başlayarak, MSP ve Refah Partisi ile devam eden geleneği kimin temsil ettiğine dair en önemli kriter, Erbakan'ın siyaset tarihimizde önemli yere sahip 'Milli Görüş' çizgisini hangi partinin sürdürüp sürdüremediği iddiasıdır.
Erbakan Ailesinden Fatih Erbakan'ın kurduğu Yeniden Refah Partisi, Milli Görüş çizgisini kendilerin sürdürdüğünü iddia ediyor.
Kimi AK Parti'lilerden ''Biz Milli Görüş gömleğini çıkardık'' gibi ifadeleri de işitmiştik zaten.
Fatih Erbakan'ın YRP'si, karşısında AK Parti gibi dominant bir siyasi oluşuma rağmen kurulduğu günden bu yana önemli bir aşama kaydetti.
Fatih Erbakan, aralarında AK Parti küskünlerinin de bulunduğu güçlü bir kadro kordu ki; üç dönem Samsun Milletvekiliyken, Parti Sözcüsü ve Spor Bakanı olarak görev yapmış Suat Kılıç da bunlardan biriydi.
YRP, CHP'yle birlikte 2024 yılındaki yerel seçimlerin parlayan yıldızlarından biri oldu.
YRP, seçim başarısını Samsun'da da sürdürdü.
Nitekim Ayvacık, Kavak ve Ladik olmak üzere AK Parti'nin en güçlü olduğu üç ilçede YRP adayları kazanmıştı.
Suat Kılıç'ın memleketi olduğu için 19 Mayıs'ın da, YRP'nin seçim kazanabileceği ilçelerden biri olduğuna inanılıyordu.
Öyle ki; Suat Kılıç korkusu, 19 Mayıs Belediye Başkanı Osman Topaloğlu, 4. defa aday gösterilirken, AK Parti tarafından 'Üç Dönem' kuralı bir kereliğine görmezden gelinmişti.
Suat Kılıç, memleketi 19 Mayıs'ta da sevilen ve değer verilen bir siyasetçidir.
Kılıç'ın Ramazan Bayramı'nda geldiği memleketinde parti teşkilatıyla bayramlaşmaması YRP'liler tarafından eleştiri konusu yapılmıştı.
Bu eleştirileri dillendirenlerden biri de Belediye Meclis Üyesi Cafer Ayaz olmuştu.
H.HALK'ın Salı günkü haberine göre YRP İl Başkanı Muzaffer Candemir, açıklamaları nedeniyle Cafer Ayaz'ı ihraç talebiyle disipline sevk etmiş.
Cafer Ayaz'ın iddia ettiği gibi Suat Kılıç, YRP teşkilatıyla bayramlaşmadığına dair iddia ne kadar doğru bilemem ama bayram günü bir okurum tarafından özelden gönderilen fotoğraflar, Kılıç'ın, bayram günü Osman Topaloğlu ile birlikte bayram kutladığını gösteriyor.
Rakip siyasi partiden seçilmiş olsa da, ilçesinin belediye başkanıyla birlikte hemşerilerinin bayramını kutlamasını ayıplamam elbette ancak, Suat Kılıç gibi tecrübeli bir siyasetçinin, hemşerilerinin bayramını, Genel Başkan Yardımcısı olduğu partisinin ilçe teşkilatıyla kutlaması gerektiğini düşünürüm.
Aksi bir durumu da ayıplarım.
Ki;
Cafer Ayaz, partisinin Genel Başkan Yardımcısı olan bir siyasetçinin, kendi partisinin genel merkeziyle bayramlaşmayan bir siyasi parti mensubuyla birlikte ilçede bayram kutlamasını doğru bulmadığını belirtiyor.
Ayaz ayrıca, bir önceki bayram kutlamaları sırasında benzer bir durumun oluşması nedeniyle Suat Kılıç'ı bizzat arayarak, yapılanın doğru olmadığını söylediği gibi, konuya dair eleştirilerini sosyal medya üzerinden de dillendirdiğini sözlerine ekliyor.
Suat Kılıç'ın, rakip partiden seçilmiş olsa da ilçesinin belediye başkanıyla gönül bağı olabilir.
Bunu normal karşılarım elbette.
Ve fakat.
Genel Başkan Yardımcısının, teşkilatını pas geçip rakip partililerle bayramlaşmasını eleştirdiği için bir meclis üyesinin ihracının istenmesini siyasetin normali olarak göremem, göremem.