Son zamanlarda yeniden gündeme geldi mal varlıkları konusu, ancak Türkiye Büyük Millet Meclisi bu konuda bir karar alamıyor. Ne hikmetse kimse mal varlıklarını açıklamak istemiyor.
Şu mal varlığı açıklaması meselesi bir olayı anımsattı bana. Şair Eşref’in mal varlığını nasıl açıkladığını.
Önce Şair Eşref’in kim olduğunu öğrenelim:
1847 yılında Gelenbe'de dünyaya gelen Şair Eşref, Manisa'daki Hatuniye Medresesi'nde Arapça ve Farsça okudu. Asıl adı Mehmed Eşref'tir. Birçok ilçede kaymakam olarak görev yaptı. Gördes kaymakamı iken yolsuzlukları açığa vuran mizah şiirleri sebebiyle bir yıl hapse mahkûm oldu. Cezasını çektikten sonra İzmir'de gözetim altında tutuldu. 1903'te Mısır'a kaçtı. Bir süre Fransa, İsviçre ve Kıbrıs'ta kaldı. Mısır'a dönerek Curcuna isimli mizah gazetesinde yazılar yazdı. 1908'de İkinci Meşrutiyet ilân edildikten sonra İstanbul'a geldi.
Devlet adamlarından Üstad Eşrefle Neyzen Tevfik Kolaylı, Sultan Abdülhamit ile olan takışmalarından dolayı ihramlar ülkesi Mısır’a ricat eylediklerinde, bu iki üstadı İstanbul'a getirtmek için bir gün ceridelerden (gazetelerden) birisinde bir haber yayınlandı “dönmedikleri takdirde, mal varlıkları haczedilecektir” diye.
Bu haberi öğrenen Neyzen, hemen Şair Eşref’e koşar ve bir solukta haberi anlatır, “aman üstad dönelim” der…
Hiciv üstadı olan Şair Eşref biraz düşünür ve Neyzene döner:
“Ne olacak varsın etsin be Tevfik, şeyimden başka malım yok ki benim…”
Türkiye’de siyaset bir zamanlar halk için yapılırdı. Sonraları parti için yapılır hale geldi, ardından da galiba mal edinmeye evrildi.
Siyasete atıldığında parmağından çıkardığı yüzüğü gösterip ondan başka malı olmadığını söyleyenleri gördük.
Ancak bu söylemlerde bulunanların mal varlıklarının, çocuklarının ailelerinin mal varlıklarının nasıl arttığını görerek yaşadık. Ellerindeki döviz dolu kutuların taşınmasını isteyenlerin seslerini dinledik.
Yıllar geçti ancak hala özellikle de siyaset yapanların siyaset öncesindeki ve sonrasındaki mal varlıklarını açıkladıklarına tanık olmadık. Hatta açıklanmasının istenmemesi konusunda fikir birliği içinde olanları çoğaldığına tanık olduk. Mal varlıklarının açıklanmasından korkanlar mı var acaba?
DEVECİ VAAT VERMİYOR
Atakum Belediye Başkanı Av. Cemil Deveci, son dönemde İYİ Parti delegelerine Atakum Belediyesi'nde iş vaadi verildiğine dair iddialara ilişkin, "Kongre süreçlerinde hiçbir parti belediye olanaklarını yararlandırmam konusunda beklentide olmasın. Ben burada olduğum sürece, böyle bir şey olmaz" dedi. Bundan söyle bir anlam çıkar mı acaba: Kongre süresi sonrasında iş vaadi olabilir.
Herhalde böyle demek istememiştir Sayın Deveci. Belediyenin gelirleri ve giderleri bellidir. Deveci şeffaf belediyecilik yapacaktır, yani belediyeyi şeffaflıkla yönetecektir. Bunun için de her yıl toplanan vergileri, yapılan işleri, personel giderlerini, bütçenin nerelere harcandığını kamuoyuna duyuracaktır.
Bunları yapacak mı onu da zaman gösterecek. Halk da kendisine o zaman karne notu verecek.
GÜNÜN SÖZÜ
Gençliğe, yaşlılıktan çok hürmet etmeliyiz. Victor Hugo