2 Temmuz 1993 Türkiye’nin yakın tarihine damgasını vurmuş bir kalkışımdı. Her ne kadar Madımak Yangını veya Sivas Olayları diye anılsa da 27 yıldır unutulmadı, bundan sonra unutulacağını da sanmıyorum.
Yangın Başlayınca yola çıkmıştım, Sivas’a vardığımda sabah olmamıştı ve Madımak Oteli yanmaya devam ediyordu. Sabah olduğunda yangın kontrol altına alınmıştı ancak o gece Türkiye tarihinin en acı olaylarından biri olan ve 33 kişinin hayatının kaybettiği Madımak olayı yaşanmıştı, halen de hafızalardaki yerini koruyor.
Olay, Sivas Katliamı, Madımak Katliamı ya da Madımak Olayı olarak bilinen 2 Temmuz 1993 tarihinde Sivas'ta gerçekleşen ve Pir Sultan Abdal Kültür Derneği tarafından organize edilmiş olan Pir Sultan Abdal Şenlikleri sırasında Madımak Oteli'nin yakılması ve çoğunluğu Alevi 33 yazar, ozan, düşünür ile 2 otel çalışanının yanmasına yol açmıştı.
Kimler yanarak ölmüştü gelin bir kez daha hatırlayalım:
Muhibe Akarsu (35 yaşında, misafir), Muhlis Akarsu (45 yaşında, sanatçı), Gülender Akça (25 yaşında, sanatçı), Metin Altıok (52 yaşında, şair, yazar), Ahmet Alan (22 yaşında, sanatçı), Mehmet Atay (25 yaşında, gazeteci), Sehergül Ateş (30 yaşında, sanatçı), Behçet Aysan (44 yaşında, şair), Erdal Ayrancı (35 yaşında, yönetmen), Asım Bezirci (66 yaşında araştırmacı, yazar), Belkıs Çakır (18 yaşında, sanatçı), Serpil Canik (19 yaşında, sanatçı), Muammer Çiçek (26 yaşında, aktör), Nesimi Çimen (67 yaşında, şair, sanatçı), Carina Cuanna (23 yaşında, Hollandalı gazeteci), Serkan Doğan (19 yaşında, sanatçı), Hasret Gültekin (23 yaşında şair, sanatçı), Murat Gündüz (22 yaşında, sanatçı), Gülsüm Karababa (22 yaşında, sanatçı), Uğur Kaynar (37 yaşında, şair), Asaf Koçak (35 yaşında, karikatürist), Koray Kaya (12 yaşında, çocuk), Menekşe Kaya (17 yaşında, sanatçı), Handan Metin (20 yaşında, sanatçı), Sait Metin (23 yaşında, sanatçı), Huriye Özkan (22 yaşında, sanatçı), Yeşim Özkan (20 yaşında, sanatçı), Ahmet Öztürk (21 yaşında, otel görevlisi), Ahmet Özyurt (21 yaşında, sanatçı), Nurcan Şahin (18 yaşında, sanatçı), Özlem Şahin (17 yaşında, sanatçı), Asuman Sivri (16 yaşında, sanatçı), Yasemin Sivri (19 yaşında, sanatçı), Edibe Sulari (40 yaşında, sanatçı), İnci Türk (22 yaşında, sanatçı), Kenan Yılmaz (21 yaşında, otel görevlisi)…
Yangın sürmüş ölenler ölmüş, sıkıyönetim ilan edilmiş, sokağa çıkma yasağı vardı Sivas’ta.
Olay, gericiliğin, bağnazlığın, yobazlığın ve cehaletin bu ülke için ne kadar büyük bir tehlike olduğunu gözler önüne seren insanlık dışı olaylardan birisiydi.
Olay neydi peki?
Bir katliamdı kısaca. Toplumu ayrıştıran, kutuplaştıran, ötekileştiren politikaların sonuçlarını ortaya koyan en acı tabloydu.
Bugün, bu olayın yıldönümü, ölenler ölmüş kalanlar kalmıştı. Yargılanmalar sonucu gidenler geri gelmemişti elbet. Sivas’taki Madımak Yangını sonraki yıllarda meydana gelecek çeşitli kalkışımların habercisi miydi?
Yangın sürerken, bir başka noktada “cami yakıldı” yalanı atılmış ve halk bir kez daha galeyana getirilmişti, provokatörler işbaşındaydı, güvenlik güçleri yetersiz kalmıştı. Oysa adı geçen cami yakılmamıştı. Aziz Nesin’in yangın sırasında otelin merdivenlerinden halkın üzerine atılması da hafızamdan çıkmıyor.
Sivas’ta bir tarihe tanıklık etmiştim. Tanık olduğum tarihi, notlar alarak gelecek günlere bırakarak ders alınmasını sağlamak gazeteciliğin iyi tarafı oluyor sanırım.
GÜNÜN SÖZÜ
Eğer elinizde sadece çekiç varsa, her problem size bir çivi gibi görünür. Abraham Maslow