limanbet limanbet bonus veren siteler bonus veren siteler bonus veren siteler istanbul evden eve nakliyat cappadocia green tour istanbul sex shop jojobet giriş jojobet casino siteleri nakliyat istanbul evden eve nakliyat istanbul eşya depolama
Kurupelit Marina Tasarruf Tedbirlerine Takılmış
Yazarlar // 9 Ağustos 2024 Cuma 20:54

Ragıp GÖKER

Samsun Büyükşehir Belediye Eski Başkanı Mustafa Demir'in Samsun'un başına bela ettiği Kurupelit Marina ile ilgili yeni proje, pahalı bulundu ve şimdilik kaydıyla kurtulmuş oldu.

Marina projesi tasarruf tedbirlerine takılmış yani.

Tasarruf tedbirlerine katıldığı için yarın, öbür gün para bulunur ve yeniden gündeme gelir mi bilmem ama projenin şimdilik rafa kalktığı anlaşılıyor.

Oysa ''bu proje yanlış, gereksiz ve hatta Samsun'un sahillerine daha fazla zarar verecek'' gibi bir gerekçeyle, tümden iptal edilmiş olsaydı.

Neydi bu marina projesi:

Samsun Büyükşehir Belediyesini 20 yıla yakın yönetmiş olan Yusuf Ziya Yılmaz, Samsun Yelken Kulübü'nün Baruthane'deki tesislerine karşı çıkmış ve kulüple karşı karşıya kalmış ve bunun sonucunda bir inatlaşma yaşanmıştı.

Yılmaz daha sonra, Samsun'a başta Rus yatlarını getirmek gibi bir gerekçeyle Kurupelit'teki sahili doldurarak bir marina inşa ettirmişti.

Ve fakat.

Sazak deresinin denize döküldüğü alanda kurulmuş olması nedeniyle ve Karadeniz'deki ters akıntılarında etkisiyle marina zamanla kumla ve toprakla dolmaya başlamıştı.

Büyükşehir, önceleri her yıl dolan marinayı temizliyordu ancak, Yusuf Ziya Yılmaz’dan sonra seçilen Mustafa Demir, belediyeye yük getiren bu uygulamadan vazgeçmiş, marinanın temizlenme işlemini sonlandırmıştı.

Sonuçta marina kullanılamaz duruma gelmişti.

Samsun Büyükşehir Belediyesi marina sorununu bakanlığa devretmişti.

Bakanlık sorunu çözmek adına, yeni bir proje hazırlatmıştı.

Proje mevcut marina alanının açıkta yapılacak yeni bir mendirekle genişletilmesini öngörüyordu.

Proje, marinanın bir kısmı toprakla doldurularak, marina da ticari alanların oluşturulmasını da içeriyordu.

Bunun için ÇED toplantısı bile yapılmıştı.

Samsun halkı bu projeye şiddetle karşı çıktı haliyle.

Yöre halkı ve Samsun Çevre platformuyla birlikte bir çok sivil toplum örgütü de projeye karşı görüş belirttiler, karşı çıkış, ÇED toplantısında sert şekilde dile getirildi.

CHP'nin Samsun Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Cevat Öncü, 'Rant Projesi' olarak adlandırdı projenin ayrıca, Dereköy balıkçı barınağıyla birlikte Samsun sahillerinde başlayan kıyı oyulmalarını daha da artıracağını ve Samsun'un plajlarını yok edeceğini ileri sürerek, büyük tehlikeye dikkati çekmişti.

Mimarlar Odası Samsun Şubesi de, benzer bir gerekçesiyle projeye şiddetle karşı çıkmıştı.

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan'ın, 1 milyar 600 milyon liraya mal olması hesaplanan projeye sıcak bakmadığı da biliniyordu.

ÇED toplantısı sırasında şiddetli eleştirilerin de dikkate alındığını düşündüğüm yeni proje, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın duyurusuyla şimdilik rafa kalkmış oldu.

Ve fakat.

Kurupelit'e marina yapılması zaten yanlış ve tamamen ''ben yaptım, oldu'' anlayışının bir ürünüydü.

Başından bu yana yanlış bir projeydi aslında.

Yanlışı düzeltmek adına hazırlanan yeni proje ise Samsun'un başına yeni çoraplar örecek özellikteydi.

Projeden vazgeçilme gerekçesi keşke, ''gereksiz ve tamamen yanlış'' gibi bir gerekçeyle iptal edilmiş olsaydı.

Pahalı bulunduğu gibi bir gerekçeyle rafa kaldırılmış olması, para bulunması durumunda yeniden gündeme gelir mi bilemedim.

Doğrusunu söylemek gerekirse ''gazımızı mı almaya çalışıyorlar'' gibi bir duyguya kapılmadım değil hani.

Umarım yanılırım.