Kürtün vadisi, Kürtün Çayı kenarında alüvyon oluşumlu bir tarım arazisidir.
Ki;
En verimli topraklarımızdandır.
Ki;
O vadi 50 tür meyvenin yetiştiği mikroklima iklim özellikli dünyada birkaç bölgeye nasip olunan olağanüstü yerlerden biri olarak bilinir.
Bir iş insanının bölgede hatırı sayılır ölçüde tarım arazisi aldığı işitilmişti önce.
Biz ''Niye ki?'' diye düşünürken, vadinin, Samsun Büyükşehir Belediyesince geçen yıl bu zamanlar 20 bin konut yapma planıyla imara açılacağı duyuldu daha sonra.
Büyükşehir yönetimi imar değişikliğiyle ilgili planı meclise bile getirmişti ama büyük tepki çekince plan daha uygulamadan geri çekilmişti.
Derken ülkemiz, 10 gün önce Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan merkezli iki büyük depremle sarsılmışken ve yüreklerimiz bu büyük acıyla paramparçayken, Kürtün vadisiyle ilgili plan yeniden gündeme getirildi.
Kul hakkından korkarım bu nedenle şahsen öyle düşündüklerini iddia edemem ama Büyükşehir'in bu hamlesi kamuoyunda ''Deprem acımızı fırsata çevirmek istediler'' diye yorumlandı haliyle.
Önceki hafta komisyondan geçen imar planı değişikliğiyle ilgili teklif, Büyükşehir Belediye meclisinin önceki gün toplanan genel kurulunun gündemine alındı.
Gündemin 8. maddesine konulan komisyon kararı okunur okumaz, teklif bir AK Parti'li üyenin ''Komisyonda bekletelim'' önerisinin kabul edilmesiyle, detayları görüşülmeden gündemden çıkarılmış oldu.
Vadi 'şimdilik' kaydıyla kurtuldu haliyle.
''Şimdilik'' dedik ya.
Uygun bir zaman ve zemin oluştuğunda o teklif yeniden gündeme gelecektir.
Ki;
Vadi üzerinde yatay mimariyle 15 bin konut yapılmasının planlandığı öğrenildi.
Nitekim Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir Kürtün Vadisi'nin imara açılması ile ilgili teklifin 1/5000 ölçekli planının 2021 yılı Aralık ayında mecliste kabul edildiğini hatırlatırken, "AFAD kayıtlarında Kürtün vadisinde bir bölümün heyelanlı alandan çıkarıldığını gördük.'' dedi.
Demir daha sonra da açıklamasını şöyle sürdürdü:
''Bunun üzerine bir çalışma yapılıyor. Yapılan çalışma Çevre Bakanlığı ile ortak yapılıyor. Ekipler bölgede inceleme yaptı. Gelinen noktada meclis üyelerimiz jeolojik ve jeoteknik raporların beklenmesi yönünde bir görüş bildirdi. Biz bir yerde ilan yaparken bunu duyuruyoruz, alanın da satanın da haberi oluyor. Tüm işlemlerimiz şeffaf şekilde yapılıyor."
Vadide tarlasını satanlar da, tarla alanlar da biliniyor.
Onların durumdan haberdar olmaları da, ortaya çıkacak durumdan memnuniyet duymaları da normal elbette.
Ve fakat.
Gevşek zeminde oluşacak yapılaşmanın doğuracağı sonuçlar hepimizi ilgilendirir.
Kayıtsız kalamayız bu yüzden.
''Yatay mimari düşünüyoruz'' şeklindeki gerekçe de anlamsız ayrıca.
Unutulmasın, on binlerce yurttaşımızı yitirdiğimiz 39 Erzincan depreminde yıkılan binaların hiç biri gökdelen değildi.
Yatay mimari düşünülüyormuş.
Yatay mimariniz batsın.
Başka ne diyeyim.