Konulan kuralın işleyip işlemediği konusunda denetim de şart tabi. Samsun’da özellikle de kent merkezinde eline demiri alanın yollara çakıp kendisine özel otopark yaptığını, bu yetmiyormuş gibi sanki de sulayacakmış gibi çiçeklikleri koyuyorlar yollara. Ardından Samsun Emniyet Müdürlüğü, bir duyuru yaparak Belediyelerle birlikte denetim yapmış ve benzeri olayları engellemeye çalışmıştı.
Peki denetimler sonuç verdi mi?
İşte bu soruya “evet” cevabını veremiyorum.
Evimden çıktım. Yan sokakta bir test merkezi var. Önünde daha önceleri kazıklar ve çiçeklikler vardı. Şimdi yok.
Şimdi ise tabelalar var ve bir de yazı: “Buraya arabanızı park etmeyin.” Edersek ne olacak ki? Bu soruyu sormak için binaya girdim. Bir yetkiliyle konuşmak istediğimi söyledim. Bu konuda uygulama yapıldığını ve bu yaptıklarının yasaklandığını dile getirdim. “Buraya otomobil bırakıyor ve gidiyorlar, ben iş yerimin önüne otomobilimi bırakamayacak mıyım?” diye sordu.
Bu mantıktan hareket edersek benim de evimin önüne araç bıraktırmamam gerekecek. Kentlerde yaşamanın zorlukları da vardır tabi. Konulan kurallara uymak gibi. Kuralları kendimiz koyar ve uygulamaya kalkarsak bundan anarşi doğar. Anarşiyi önlemenin yolu sürekli denetimden ve de kuralları işletmekten geçer. Kim mi denetleyecek?
Denetimi yapacak olan görevli değil, halkın kendisidir. Bir de Belediye görevlileri elbette. Binaların önünde park etmenin yasaklanması yetmez. Vatandaş otomobilini nereye park edecek diye sormak gerekir kuralları koyanlara.
Eğer bina yapılırken yapılan binanın alt katına otopark yapmıyorsanız, projelerde buna yer vermiyorsanız ve de belediyeler otoparkı olmayan binalara ruhsat veriyorlarsa sıkıntı Belediyelerden kaynaklanıyor demektir.
Önce kuralı koyacaksınız sonra da uygulanıp uygulanmadığını denetleyeceksiniz, denettim sırasında kuralların uygulanmadığını da görürseniz gereğini yapacaksınız.
Ancak önümüzde seçim var, belediyeler denetimleri sıklaştırıp uygulamasını sağlayabilirler mi? Ebette hayır çünkü işin ucunda oy almak veya alamamak var. Oy alamayınca seçim kaybedilecek, yok gerçek uygulama yapılacaksa yapan aday bile olamayacak. Evet, işte gerçek burada, kuralı koymak yetmiyor korkmadan çekinmeden kuralları uygulamak gerekiyor.
HIZLI TRENE BİNDİNİZ Mİ?
Samsun’a hızlı tren geliyordu geldi mi, bileniniz ve bineniz var mı? Ben henüz binmedim, bırakın trene binmeyi yolunun bile yapıldığını görmedim. Yani, AK Parti döneminde Samsun hızlı treni yolsuz kaldı. Şimdi yakında seçim var ya Samsun halkının ağzına bir parmak bal sürerler ve hızlı tren hizmete giriyor derler. Vatandaş da inanır haliyle. Hızlı trene bineceğini zanneder, ancak treni uykusunda bile göremez.
Samsun'un bu hızlı treni seçimden önce gelecek mi gerçekten? Samsun Valiliği bu konuda Samsun halkına bir açıklama yapar mı? Öyle ya Samsunda üst düzey tek yetkili valiliktir. Valilikten önce AK Parti İl Başkanlığı da yapabilir açıklamayı da hangisi yaparsa yapsın bu açıklamaya inanmayacağım.
Yıllar önce başladı hızlı tren rüyası, yapılsa ne güzel olur insanlar rahat bir soluk alıp ulaşımlarını öyle sağlar. Eskiden trenimiz vardı, otobüsümüz vardı, denizde gemimiz vardı, havada uçağımız vardı. Günden güne gelişeceğine Samsun hep geriye gidiyor. Samsun geriye giderken ben dâhil Samsun halkı ise hep uyukluyoruz.
Samsun halkı seçim geliyor ve sandık başına gideceğiz, hesap sormayacak mıyız, yine verilen sözlere inanacak mıyız?
GÜNÜN SÖZÜ
Dünyanın en yoksul insanı, paradan başka hiçbir şeyi olmayandır. (Schopenhauer)