Ülkemizde istihdamın büyük bölümünü küçük ve orta ölçekli işletmeler sağlıyor.
Ki;
Özellikle Samsun'da ve de bölgemizdeki şehirlerin hemen hemen hepsinde istihdamın tamamı küçük ve orta ölçekli işletmeler karşılıyor.
Kaldı ki bölge orta ölçekli işletme sayısı da yok denecek kadar azdır.
Biliyorsunuz, özellikle Samsun'da istihdam yükünü bir zamanlar Kamu İktisadi Teşekkülleri (KİT) olarak bilinen Tekel, Karadeniz Bakır İşletmeleri, Azot Sanayi gibi kuruluşlar ve bunların yası sıra, Karayolları, DSİ ve YSE (Sonradan Köy Hizmetleri) bölge müdürlükleri gibi kamu kuruluşlar taşıyordu.
KİT'ler ya özelleştirildi, ya da kapatıldı.
Karayolları ve DSİ hala istihdama yardımcı oluyor ama milyonu aşan nüfusumuzda istihdam yükünü bu iki kuruluşun karşılamasını da bekleyemeyiz.
Dolayısıyla herkesin ve de özellikle gençlerin gözü kulağı sanayide.
Şehir içinde istihdam yükü dürüm dönerci ile akıllı telefon ve bunların aksesuarlını satan esnaf karşılamaya çalışıyor ama onlarında bu yükün altından kalmasını beklemiyoruz.
Bunun için sanayinin gelişmesini dört gözle bekliyoruz ama o da ağır aksak yürüyor ne yazık ki.
Şehir merkezindeki OSB'de 52 işletme var biliyorsunuz.
Bunun yanı sıra 25 parselli Gıda OSB'dekilerle birlikte sayları 150’yi geçmeyen fabrika bacaları sürekli tütse bile artan işsizlik durumu canımızı fena halde sıkıyor.
Ki;
Bu işletmeler de gerek girdi maliyetleri nedeniyle zor durumdalar.
Asgari ücret 5 bin 500 liraya yükselse de hala 313 dolar seviyelerinde ama bu bile işverenin belini büküyor.
İşte burada KOSGEB destekleri devreye giriyor.
Can suyu gibi yani.
KOSGB yaklaşık iki hafta önce yeni bir destek programı açıkladı.
10 Ağustos'ta başvuruların son bulacağı KOSGEB destek programının küçük ve orta ölçekli işletmelere nefes aldırması planlanıyor.
MİKRO VE KÜÇÜK İŞLETMELERE HIZLI DESTEK PROGRAMI BAŞVURU KRİTERLERİ:- adı altında açıklanan ve iki bileşenden oluşan destek programının başvuru şartları ve destek türleri şu şekilde açıklanıyor:
Birinci bileşende; 2019 yılında asgari 75 Bin TL net satışı hasılatı olan hedef sektörlerdeki MKİ’lere “faizsiz geri ödemeli destek" verilecektir.
İkinci bileşende; 2017 ve sonrasında kurulan hedef sektörlerde faaliyet gösteren yenilikçi genç MKİ’lere “faizsiz geri ödemeli destek" verilecektir.
İki bileşenden yalnızca birine başvuru yapılabilecektir.
2021 Mayıs - Eylül başvuru dönemleri (birinci ve ikinci başvuru dönemleri), yararlanıcıları, şartları karşılamaları ve yeni başvuru döneminde de başvuru yapmaları halinde önceden yararlandıkları destek tutarı dikkate alınmaksızın destek alabilecektir. 2021 Aralık – 2022 Mart başvuru döneminde (üçüncü başvuru dönemi) başvurusu onaylanan işletmeler ise, 2022 Temmuz ayında ilan edilen dördüncü başvuru dönemine başvuramayacak ancak üçüncü başvuru döneminde taahhüt ettikleri yeni personel istihdamını gerçekleştirirlerse, üçüncü başvuru döneminin ötelenmiş ödeme talep takvimi kapsamında ödeme talebi yapabileceklerdir.
Aşağıdaki mikro ve küçük işletmeler, KOSGEB Veritabanında kayıtlı olmaları ve KOBİ Beyannamelerinin güncel ve onaylı olması şartıyla başvuru yapabilecektir:
Ölçek kriteri:
Mikro ve küçük ölçekli işletmeler (MKİ’ler) başvurabilecektir.
Sektör kriteri:
Her iki bileşene; güncel KOBİ Bilgi Beyannamesindeki NACE Rev 2 faaliyet kodları arasında; Program Kapsamındaki Sektörler Tablosundaki kodlardan biri olan MKİ’ler başvurabilecektir. Program Kapsamındaki Sektörler Tablosu www.kosgeb.gov.tr adresinde yayınlanmaktadır.
İlgilenenler bir desteklerden yararlanıp, yararlanamayacaklarıyla ilgili bütün detaylara www.kosgeb.gov.tr internet adresinde ulaşabilirler.
Bunu da yapabilirsiniz sanırım.