limanbet limanbet bonus veren siteler bonus veren siteler bonus veren siteler istanbul evden eve nakliyat cappadocia green tour istanbul sex shop jojobet giriş jojobet casino siteleri nakliyat istanbul evden eve nakliyat istanbul eşya depolama
Korona Günleri
Yazarlar // 3 Nisan 2020 Cuma 21:48

Mine AKTAŞ

Zor günler … Tüm insanlığı tedirgin eden küresel koronavirüs salgını nedeniyle son yılların en travmatik günlerini geçiriyoruz… Ne kadar süreceği belli değil ve virüsten bedenimizi korumak kadar ruhumuzu korumak da önemli… Psikolojik olarak Korona virüsüne verdiğimiz tepki; kayıp, yas ve travma tepkisine çok benziyor. Çünkü normal yaşam akışımızı, alışkın olduğumuz yaşam tarzımızı kaybettik.

Rahat bir şekilde evimizde dışarı çıkabilmeyi, birbirimize yaklaşabilmeyi, biz çok sıradan gelen normal sohbetler edebilmeyi özlüyoruz. Sevdiklerimize dokunmayı, dostumuzla bir kahve içebilmeyi, rahatça alışveriş yapıp istediğimiz parkta, bankta, mekânda oturmayı özlüyoruz…

Çocuklar bir şekilde uzaktan eğitimle, ebeveynlerinin onlara sunduğu fırsatlarla, genç ve orta yaş grubu yoğun olarak teknolojinin verdiği imkânlarla, film ve dizilerle, sosyal medyayla, temizlikle, yemek yapmayla ve bir takım hobileriyle uğraşmakla vakit geçirmeye çalışıyor. Peki, başımızın tacı büyüklerimiz neler yapıyor?  Ne yazık ki yaşı 65 üstü olanlar için durum daha da can sıkıcı. Hele de evde kalma süreci uzadıkça yapılacak çok şey yapıldı ve bitti. Evde çekmeceler toplandı, kitaplar karıştırıldı, eski albümlere bakıldı…

Bu süreçte kendimizi endişeli ve sıkılmış hissettiğimiz zamanlar olabilir. Bu durumu aşmak da kendi elimizde. Evden çıkmasak da sevdiklerimizle sohbet etmek, sık sık iletişim kurmak, moral olarak iyi gelecektir. Evde sürekli yatmak, televizyon başında uzun süre vakit geçirmek doğru değil. Bir saat içinde en az 7-8 kere ayağa kalkmak, vücut için faydalı olur. Birkaç fiziksel aktivitede bulunmak, hiçbir şey yapmamaktan iyidir.  Basit egzersiz hareketleri yapmak, belirli aralıklarla ev içinde birkaç adım atmayı denemek bile faydalı. İnternet kullanmayı bilmiyorsak, evde kaldığımız bu süreç bu konuyu öğrenmek için iyi bir fırsat olabilir. Torunlarınız ya da çocuklarınızdan yardım alabilirsiniz. Görüntülü konuşmayı öğrenerek, yakınlarınızla iletişim kurabilirsiniz. Ama en önemlisi ergoterapidir. Uğraş terapisi (ergoterapi); sağlığımızı sürdürmek var ise patolojisini azaltmak, adaptasyon ve verimliliğini sağlamak için seçilmiş işler veya işlevler ile fonksiyonlarını düzenleme, güçlendirme ve performansını arttırma sanatıdır. O kadar geniş bir dünyası var ki… Cinsiyete, fiziksel sağlığa, yeteneğe göre tercihler yapılabilir. Ben şimdi bunlardan birkaç örnek aktaracağım. Bu aktiviteleri yaparken özellikle arka fonda ruhu rahatlatacak bir müzik, sesli kitap ya da radyo tiyatrosu olması kişileri daha da mutlu edecektir. (Sesli kitap ya da radyo tiyatrosu temini için bizzat benimle iletişime geçebilirler. Ben gönüllü olarak kendilerine ulaştıracağım)

  • Çiçek veya tohum dikin. Büyümekte olan bitkiler size ilginç bir konuşma konusu sağlayacaktır.
  • Kare bulmaca, Sudoku veya resimli bulmacalar çözün. Bunlar, zihni çalıştırmak için idealdir.
  • Örgü yapmaya çalışısın. En kötü ihtimal iplerden ponpon yapın.
  • Müzik dinleyin; mümkünse birlikte şarkı söyleyin - özellikle de sevdiğiniz kişinin sevebileceği eski şarkıları.
  • Boncuk çalışmaları (Tesbih, takı, anahtarlık vs)
  • Sulu boya ile limon baskısı yapın  (limon yardımıyla tükürük salgısının artırılması böylece sindirim sisteminin çalışmasının kolaylaştırılması ve ağız kuruluğu yakınmasının azaltılması amacıyla kullanılabilen bir aktivitedir)
  • Taş ya da çeşitli malzemeleri boyayın, dekoratif tablolar hazırlayabilirsiniz
  • Hamur yoğurun  (Parmaklarını kullanabilme yeteneği, bilek kaslarının hareket kabiliyetinin korunması amacıyla kullanılabilen bir aktivitedir. )
  • Masa veya kart oyunu oynayın veya bir yapboz yapın. Bu, zihninizin çalışmasına yardımcı olacaktır.
  • Kesme yapıştırma, Yırtma yapıştırma ve daha birçok şey…

Önemli olan bu sürecin geçici bir süreç olduğunu bilmek ve en az hasarla atlatabilmek. Lütfen bu döneme vakit öldürme ya da vakit doldurma dönemleri olarak bakmayın.

Korona salgını geçip gittiğinde ailemizin, sağlığımızın, bir arada olmamızın, özgürce dolaşabilmenin, küçük görünene ama aslında çok kıymetli pek çok şeyin kıymetini çok derinden idrak etmiş olacağız… Kendinize çok iyi bakın ki tecrübelerinizden yararlanabilme imkânı bulalım. Sizler bizim için çok değerli ve kıymetlisiniz…