Son günlerde çalışan grup için, yani işçiler için korkulu bir rüya haline gelen KOD-29 işverenlerin de işten çıkarmalar için ığındağı bir liman haline gelmiş ve bir dolu işçi de bu nedenle işlerinden olmuştu. Önce bilmeyenler için KOD-29 nedir onu anlatmakla başlayalım, belki bilmeyenler vardır.
Bu maddede belirtilen fiiller dahilinde işçinin, işten ayrılış kodlarına göre 29 kodu ile çıkışı yapılıyor. 25/2 maddesinde belirtilen ahlaka aykırı fiiller arasında işyerinde çalışan bir işçiye cinsel tacizde bulunmak, işyerine sarhoş ya da uyuşturucu madde alarak gelmek, hırsızlık yapmak gibi yüz kızartıcı suçlar vardır bunun içinde. Patron bu nedenle işten çıkardığını söylüyor ve işverenin beyanı gerçek sayılıyor. İşçi bu denilenleri yaptı mı yapmadı mı belirlenmeden, araştırılmadan yaftalanıyor.
Bu duru
Yani, çalışan hem işverenin iki dudağının arasında kalmayacak hem de üzerlerine kara bir leke çalınmayacak. Böyle bir kod ile işten çıkarılmaların gevşetilmesi çalışanların lehine dönüverdi. İşveren böyle bir gerekçeyle işten çıkarmaya kalkarsa bunu ispatlamak durumunda kalacak.
Şimdi asıl önemli olan, böyle bir gerekçeyle işten çıkarılanlar yeniden işe alınacak mı veya tazminatları ödenecek mi? Yaftalanan işçiler, üzerlerine atılan bu karalamadan nasıl kurtulacaklar? Bu durumda atılan işçiler yeniden işe alınacak mı böyle bir hak kendilerine doğacak mı? Hep sorular, sorular.
Bu durumda, yani böyle bir gerekçe ile işlerinden atılan işçiler yargıya gittikleri zaman sadece tazminatlarını alacak mı sorusunun yanında eğer işvereni suçlarlarsa, “üzerimize ç amur sıçrattı, cezasını çeksin” denilirse ne olacak?
Birdenbire alınan ve ucunun nerelere kadar gideceği düşünülmeden uygulamaya giren karardan nasıl geri dönülecek henüz açıklanmadı. En azından artık böyle bir kararla işçiler bu pandemi sırasında işlerinden olmayacaklar.
DENETİMLER SIKLAŞTI
Türkiye’nin koronavirüs risk haritasında çok yüksek riskli iller kategorisinde ilk sıralarda yer alan Samsun’da vakalarda artış yaşandı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, kontrollü normalleşme sürecinde illere göre haftalık koronavirüs vaka sayısı haritasını paylaştı. Samsun maalesef ilk sıralarda yer aldı.
Bafra, Atakum, İlkadım, Canik, Ondokuz Mayıs, Asarcık, Terme, Salıpazarı ilçeleri ilk sıralardaydı. Bu sıralamalar günden güne değişiyor. Yakakent ilçesinden sor bir hafta içinde salgından ölenlerin sayılarının arttığı dikkat çekiyor ancak listede yer almıyor.
Samsun'da toplam vaka dağılımında ilk 5 ilçe sırasıyla İlkadım, Atakum, Bafra, Çarşamba ve Canik olarak görülüyor. Tamam da Yakakent’deki sayı görmezden bi geliniyor?
Samsun’da merkezde yapılan kod okutma çalışmaları ilçelerde hangi ölçüde başarılı olabiliyor? Merkezde denetimlerin sıklaşması ve vatandaşın elinden akıllı telefonlarını düşürmemesinin yanında marketlere girişlerde de HES kodu uygulaması yapılıyor, vatandaşın ateşi ölçülüyor.
Denetimlerin sıklaştırılması yerinde bir karar da uygulama sadece caddelerde yapılmamalı, ara sokaklar da uygulama yapılan bölgeler arasına alınmalıdır. Çünkü Samsun’da sadece Çiftlik ve Mecidiye böygelerinde alışverişler yapılmıyor, kentin diğer bölgeleri de var. Ne diyelim, eğer kontroller biraz daha sıkılaştırılmazsa Allah sonumuzu hayıreylesin. Samsun’da ayrıca öğretmenler arasında da salgına yakalananlar olduğu ve sayının günden güne arttığı ilgililer tarafından da açıklanıyor.
GÜNÜN SÖZÜ
Kötüler kendilerine tahammül edildikçe daha çok azarlar...