İyi Parti sonunda kararını verdi.
Millet İttifakı’nın Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hayati Tekin oldu.
Erhan Usta, önceki akşam sosyal paylaşım sitesinde gerçekleştirdiği canlı yayınla beklenen açıklamasını yaparak Samsun Büyükşehir Belediye Başkanlığına bağımsız aday olduğunu duyurmuştu.
Dün de İYİ Parti, Hayati Tekin’i açıkladı.
Mustafa Demir zaten AK Parti’nin Samsun’daki üstünlüğü bir tarafa uzun süredir saha çalışması yaptığı için yarışa avantajlı başlıyor.
Ancak, gerek Hayati Tekin ve gerekse Erhan Usta henüz saha çalışması yapmadılar.
Kent merkezinde yapılan yoklamalar, üçlü bir yarış olacağını ve üç adayın da alacağı oyların birbirine yakın olduğunu gösteriyor ama Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı’nın kim olacağını, daha çok kırsaldan gelecek oylar belirleyecek.
Samsun’da 17 ilçenin yanı sıra, 945 mahallesi, yani köyü var.
Buraların tamamına ulaşmak zor olacaktır.
Bu nedenle İYİ Parti’nin adayını açıklamakta geç kalıp, kalmadığını da seçim sonucuna göre anlamış olacağız.
Ayrıca 3 binin üzerinde sandık var.
Seçim kazanmanın bir şartının da sandıklara sahip çıkmak olduğu bilinir.
* * *
Şehrin geleciğiyle oynamak
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçim manifestosunu açıklamasından bir gün önce, bir dostumdan gelen mesaj, Samsun Büyükşehir Belediye Meclisinde görüşülen maddelerden 192’sinin nazım imar planı değişikliğiyle ilgili olması bir tesadüftü elbet ama geçen yıl, büyükşehir meclisine onay için gelen 432 nazım imar plan kararının, yarısına yakınında değişiklik istenmesi ilginçti.
Mimarlar Odası Samsun Şube Başkanı İshak Memişoğlu, nazım imar planlarında değişiklik yapılmasının normal olduğunu ama planda yapılacak değişikliğin mutlaka kamu yararı taşıması gerektiğini söylüyor.
Ve fakat
Planların neredeyse yakınına denk gelen değişiklik talepleri için ‘’Kamu yararı var’’ iddiası ortaya atılsa da, pek inandırıcı gelmiyor.
Nazım imar planları şehrin geleceğidir.
Planların yarısı değişmişse, şehrin geleceğiyle de oynandığına dair bir düşünceye kapılmamak elde değil maalesef.
Sözlüklerde Nazım İmar Planı için şu tarif yapılıyor:
Haritalar üzerinde kadastro durumu belirli arazilerin tüm hususlarını 1/2000 veya 1/5000 ölçekli haritalarda gösteren imar raporlarına nazım planı denir. Nazım imar planı, arazi parçalarının; genel kullanış biçimlerini, başlıca bölge tiplerini, bölgelerin gelecekteki nüfus yoğunluklarını, gerektiğinde yapı yoğunluğunu gösterir.
Yarısına yakınında değişiklik yapılması istenen planlar netice itibariyle ilçe belediyelerindeki meclislerde kabul ediliyor, daha sonra da onay için büyükşehir meclisine geliyor.
Asarcık hariç 16 ilçede AK Partili başkanlar görev yapıyor, ilçe belediyelerindeki meclis üyelerinin neredeyse tamamı AK Partili olduğu için, Büyükşehir Belediye Meclisinin kahir ekseriyetini de, AK Partili üyeler oluşturuyor.
Büyükşehir meclis üyeleri, ilçelerdeki AK Partili üyelere mi güvenmiyor.
Sanmam.
Başka bir şey olmalı.
‘’Rant hesabı olabilir mi?’’ diye sormadan edemiyor insan.
Atakum’da itirazlara neden olan revizyon imar planında olduğu gibi daha önce kültür alanı olarak ayrılmış yerin bir anda ticarete çevrilerek üzerine AVM dikilmesi gibi durumları görünce de ‘’Rant hesabı var’’ diyenlere hak vermemek elde değil hani.
Bir sendikaya ait eğitim tesislerinin bulunduğu alan, önceki planlarda ‘eğitim alanı’ olarak belirtilmişken, sendika tarafından satışa çıkarıldıktan sonra ise revizyon imar planına turizm, sağlık, ticaret ve konut alanı olarak işlenmiş.
Bu karada kamu yararı gören biri varsa, beri gelsin.