Yazarlar // 2 Şubat 2023 Perşembe 23:10
Ragıp GÖKER
Türkiye'de siyaset, ittifaklar döneminin başlamasıyla yeni bir boyuta evirildi.
Bu durumu koalisyonlar dönemine benzetenler de var.
Bu tartışma daha çok, Pazartesi günü ''Mutabakat Metni'' adı altında bir bildiriyi açıklayan Altılı Masa üzerinden yapılıyor.
Ve fakat.
Tek parti iktidarı olarak bilinse de AK Parti, MHP ve BBP'nin oluşturduğu Cumhur İttifakı'nı da, ittifakın desteğiyle kurulan hükümet biçimini de koalisyon olarak adlandırsak, yanılır mıyız?
Ne dersiniz !.
Ki;
Cumhur İttifakı, kağıt üzerinde üç partili bir ortaklık gibi görünse de, ittifak aslında AK Parti- MHP ortaklığı gibi bir fiili durumu işaret ediyor.
Öyle ya.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin, ''Ol'' dediği oluyor bir anlamda, ''Olmaz'' dediğine de dokunulmuyor.
Hükümet üyeleri arasında MHP'li bir Bakan yok belki ama içişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun, pandeminin ilk aylarında Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile anlaşmazlığa düştüğü iddialarının ışığında sosyal medya hesabından yaptığı istifa kararına dair açıklaması duyulur duyulmaz, Bahçeli tepkisi gecikmemiş ve istifa kararı anında askıya alınmıştı.
Bahçeli'nin tepkisi olmasaydı, sosyal medya üzerinden yapılan istifa girişiminin, hükümete bir meydan okuma gibi değerlendirilmeyeceğini kim iddia edebilir şimdi.
Bu dönemde kişiye özel af kararlarına bile tanık olduk.
Gerçekte öyle olmasa bile uyandırdığı algı nedeniyle parti kapatma davaları bile MHP Genel Başkanı'nın tepkisinin ardından açılıyor gibi.
Demem o ki, ortak bir hükümet programı yazılmamış olsa da, ittifaklar dönemiyle birlikte üstü örtülü koalisyon dönemi başlamış oldu aslında.
Altılı Masa'nın yayınladığı ve ''Mutabakat Metni'' adı verilen bildiriyi de olası bir iktidar döneminin hükümet programı olarak anlamak mümkün.
Neden 'koalisyon' değil de, 'ittifak'.
Koalisyon tanımından korkuluyor çünkü.
Ki;
Ülkem koalisyonlardan çok çekti.
Koalisyonlar, seçimlerin hemen ertesinde kuruldu biliyorsunuz.
İlkeler üzerinde anlaşmaya varılamadan, alel acele yani.
İttifaklar öyle değil ama.
Seçimler öncesinde oluşuyor ve ilkeler üzerinde titizlikle çalışılıyor.
Millet İttifakı tarafından yayınlanan mutabakat metninden de anlaşılacağı gibi uzun süredir ilkeler üzerinde görüşülmüş.
2 bini aşkın madde üzerinde mutabakata varılmış.
Mutabakat metninin, olası iktidar döneminde bir itirazın oluşmaması için altı partinin lideri ''Tamam'' dediği için yayınlandığı anlaşılıyor.
Bu durum, ''Güneş Motel'' olayının ortaya çıkardığı duruma da, MC Hükümetlerini oluşturan koalisyon dönemlerine de benzetmiyor.
Siyaset çözüm üretme sanatıdır bir bakıma.
Türkiye de siyaset, ittifaklar dönemiyle yeni bir boyuta evirildi madem.
Bu duruma alışacağız.