Evliya Çelebi, seyahatnamesini, Osmanlı topraklarını at üzerinde gezerek yazmıştı ama günümüzde böyle seyahat mümkün değil artık.
Zamanla yarışıyoruz ki, zaman en kıymetli araçtır.
Doğru kullanmak gerekir.
İstanbul’da yaşayanlar, evden işe, işyerinden evlerine giderken günün en az iki saatini yolda geçiriyorlar.
Bu nedenle işe yorgun geliyorlar.
Evlerine de daha yorgun dönüyorlar.
Bunun bir tek sebebi olmalı.
Ulaşımı koordine edemiyoruz.
İstanbul’un trafik çilesi, İstanbul’la da sınırlı kalmayacak gibi bir izlenim uyandırıyor.
Samsun gibi Büyükşehirleri bekleyen tehlikelerden biri de budur aslında.
Sabah 06 - 09 ile akşam 18 - 20 saatleri arasında Atatürk Bulvarı’ndaki trafik yoğunluğu, bu tehlikenin habercisi gibi adeta.
Atatürk Bulvarı’ndaki trafik çilesine yakalanmamak için çevre yoluna kaçanları da benzer bir çile bekliyor.
Ki; çevre yolunun da doğru planlandığını söyleyemeyiz.
Şehri her iki yakadan ikiye bölen çevre yolu mu olurmuş.
Masraftan kaçmak için ucuz olan yöntemi denemişler.
Doğu’da Canik, ve Kutlukent sırtlarını tünellerle geçerek, Tekkeköy sapağında Samsun-Ordu karayoluyla birleşecek çevre yolunu, Canik’te viyadük ucubesi ve Kirazlık’taki indi çıktılarla tamamlamışlar.
Batı çevre yolu görevi yapan Recep Tayyip Erdoğan Bulvarı da, benzer bir şekilde anlamsızca Çobanlı sapağında Sinop yoluyla buluşmuş.
Yaklaşık bir hafta sonra yerel seçim yapılacak.
Özellikle Büyükşehir Belediye Başkan adayları ulaşım için çözümler öneriyor.
Adaylardan biri de, daha önce Bayındırlık ve İskan Bakanı iken, Çevre Yolunun yapımına karar veren AK Parti Adayı Mustafa Demir’dir.
Seçilecek Büyükşehir Belediye Başkanı, Samsun’u yönetirken, şehrin muhtemel ulaşım sorununa da çare bulmak için plan yapacak.
Tam bu aşamada İnşaat Mühendisleri Odası Samsun Şubesi Ulaşım Çalıştayı düzenliyor.
İMO Samsun Şubesi Başkanı Cevat Öncü, yerel seçimler öncesi, düzenledikleri çalıştayın, kentlerimiz için, son derece önemli olan ulaşım ve ulaştırma konularında, belediye başkan adaylarına ışık tutacağını iddia ediyor.
Bugün Serra Otelde Başlayacak çalıştayda ülkemizin önemli bilim adamları tarafından sunulacak bildirilerle, ulaşım ve ulaştırma alanında doğru bilinen yanlışlara vurgu yapacağını da söyleyen Öncü, ‘’Ulusal düzeyde bu alanda duayen kabul edilen akademisyenlerin sunumları, çalıştayımız da tartışılacak ve şehirlerimize önemli katkı sağlayacaktır’’ diyor.
Cevat Öncü ayrıca, çalıştayın, “Bu meslek odaları üyelerinden aidat almaktan başka ne iş yaparlar’’ gibi anlamsız eleştiride bulunanlara da, bir cevap niteliği taşıdığını da sözlerine ekliyor.
Velhasıl, İMO çok önemli konu bir konuda program düzenlemiş.
İzlemeye ve not almaya değer bence.