istanbul sex shop casino siteleri istanbul evden eve nakliyat istanbul eşya depolama baker depolama
Hukukçu Valinin Hukuk Anlayışı
Yazarlar // 11 Ekim 2017 Çarşamba 00:26

Ragıp GÖKER

‘’Mahkemeler bunun kararını verir ama insanlara aş, iş ekmek olacak bu proje için küçük engellerle yolumuzdan dönemeyiz. Mahkeme kararı var diye ……….. sürdürmüş…
Bu sözler, hukuk eğitimi almış Samsun Valisi Osman Kaymak’a ait.

Benim de bir zamanlar, evimizin tek ineği Sarıkızı otlattığım Aşağıçinik Köyünün Merası üzerinde Lojistik Köy kuruluyor.
Başta Güney Amerika ülkelerinden getirilen Anguslar olmak üzere canlı hayvan ithalatının yaşandığı günümüzde, ‘’çocukluğumun geçtiği köyümün merasında neden Lojistik köy yapılıyor’’ diyerek konuyu tekrardan tartışama açmak değil amacım.
Köyümün merası, Büyükşehir yasası yürürlüğe girdiğinde, Samsun Ticaret ve Sanayi Odasının ödediği cüzi miktarda bir ‘ot parası’ karşılığında, köy tüzel kişiliğinden alınıp, belediyenin kullanımına verilmişti zira.
Ki; Aşağıçinik Merası, ıslah edilmiş bir mera olarak, dokunulamayacak meralardan biri olarak bilinir ama tartışma, meraya el konulmasıyla ilgili de değil sadece.
Tartışma, şu sıralar yoğun olarak, köylülerin mera kenarındaki arazilerine de bulunulan tasallutla ilgili sürüyor.
Şöyle ki: Samsun Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası ile Tekkeköy Belediyesinin ortaklığıyla yaptırılan Samsun Lojistik Köyü’nün projesi için mera arazisi yetmeyince, meranın çevresinde köylülere ait tarlalara da el konuldu.
Çoğunu yakından tanıdığım 63 köylünün açtığı davalar nedeniyle projenin yürütülmesi mahkeme kararıyla durduruldu ancak, mahkeme kararına rağmen, inşaat hiçbir vakit durmadı.
Dün Samsun Valisi Osman Kaymak’a birifing vermek amacıyla Samsun protokolü Lojistik Köy inşaatına gitmiş.
Konun birinci elden muhatabı olan Aşağıçinik halkından temsilcilerin alınmasını zaten beklemezdim ama Ziraat Mühendisleri Odası Samsun Şube Başkanı Hayati Tosun da, köylüler adın dava açtığı için olsa gerek, o bilgilendirme toplantısına alınmamış.
‘’İki ovamız var ama ovalarımıza sahip çıkamıyoruz’’ diyor Hayati Tosun.
Ülke genelimde tarım yapılacak arazilerimizi kaybediyoruz ama Samsun’da bu kayıp daha fazla. Hayati Tosun’un verdiği bilgiye göre, ülke genelinde yüzde 10,5 düzeyinde olan tarım arazisi kaybının, Samsun’da yüzde 17 dolayında olduğunu söylüyor.
O topraklarda tarım yapmış bir ailenin ferdi olarak daha önce söylediğim şu iddiamı tekrarlamak isterim:
Aşağıçinik ovasında adam eksen yetişir.
O derece verimlidir o topraklar.
Bakır fabrikasından Çarşamba sahillerine kadar olan alanda Lojistik Köy kurmaya elverişli onca alan varken, birinci sınıf tarım arazisi üzerinde bu işi yapmanın mantığını biri bana açıklasa iyi olur ama bunu kendileri de bilmiyor sanırım.
Yazı İşleri Müdürümüz Zekeriya Fırat dün oradaydı, konuyla ilgili haberi, gazetenin sayfalarından takip edebilirsiniz ama Samsun’un hukuk eğitimi almış Valisi Osman Kaymak’ın, projeye dair mahkeme kararları soruduğunda buna verdiği cevap benim daha çok dikkatimi çekti.
‘’Mahkeme kararı var diye yolumuzdan dönmeyiz’’
Ne mutlu bize, hukuk eğitimi almış bir valimiz var.
Sayın Osman Kaymak’ın Samsun’a atanmasını sağlayan siyasetçilerimize de minnettarız.
İyi ki varlar..