GÜN YARDIM GÜNÜDÜR
Son yıllarda Samsun olarak alışık olmadığımız kadar yabancıyı sokaklarda gezerken ve mahallelerde komşuluk yaparken görür olduk…
Gönül isterdi ki, bir o kadar da Samsun’a turist gelsin…
İnşallah o günleri de görürüz…
Mülteci ve sığınmacının ne olduğunu televizyondan izleyen Samsun, bu insanlık gerçeğini yaşayarak görüyor ve öğreniyor…
Samsun’da 10 bine yakın mülteci ve sığınmacı var…
Mülteci ve sığınmacı hukuksal anlamda aynı şeyler değil…
Mülteci; “Irkı, dini, etnik kökeni, sosyal konumu ve siyasal düşüncesi nedeniyle kendisini baskı altında hissederek kendi devletine olan güvenini kaybeden, kendi ülke devletinin kendisini koruma yükümlülüğünü yerine getiremeyeceğini düşünen, ülkesinde zulüm ve işkence gören, baskı altında tutulan, can, mal ve ırz güvenliğini tehlikede hissederek ülkesini terk eden başka bir ülkeye sığınmak zorunda kalan kişiler mültecidir.”
Mülteci ve sığınmacı arasındaki temel fark; Türkiye’nin 1951 tarihli mültecilerin hukuki durumuna dair Cenevre Sözleşmesi’ne koyduğu çekinceden kaynaklanmakta.
Normal şartlar altında mülteci tanımı, yukarıda açıklandığı gibi kabul edilmekle sığınmacı da, iltica etmeyi gerektiren sebeplerle ülkesini terk eden ve henüz sığınma talebi sığındığı ülkenin yetkilileri tarafından “soruşturma” safhasında olan kişiyi ifade etmekte.
Bu anlamda Samsun’da henüz soruşturma aşamasında olan birçok sığınmacı bulunmakta…
Türkiye’de 2 milyona yakın mülteci ve sığınmacı olduğu göz önünde bulundurulduğunda Samsun’da bulunan 10 bin kişi neredeyse “devede kulak” …
Sayı az da olsa bu geçici misafirlerimizin sorunlarını bu kış günlerinde çözmek için yasaların iyileştirilmesi ve devlet yardımları için yasal düzenlemeler hızlı şekilde tamamlanmalıdır.
***
Son dönemde kurulan ve taşra yapılanmasını tamamlamaya çalışan “Göç İdaresi Genel Müdürlüğü” il yapılanması çerçevesinde “ İl Göç İdaresi Müdürlüğü” emniyetin ve ilgili diğer kurumların üzerindeki yoğunluğu alarak kurumsal bir yapıda hizmet vermeye çalışacak…
Bu yeni yapı umarım mültecilerin ve sığınmacıların sorunlarının çözümü noktasında başarılı olur…
Özellikle devlet eliyle yapılan sosyal yardımlar, barınma, çalışma izinleri, sağlık ve eğitim gibi temel konularda koordinasyon ve kontrol noktasında acil çözümlere ihtiyaç var.
O kadar ki bazı sığınmacıların kayıtları bile tam anlamıyla tamamlanamamış…
***
Samsun’da bulunan özellikle Iraklı, Suriyeli, Afgan olan Türkmenler başta olmak üzere mülteci ve sığınmacılar için uzun bir süredir Samsun Ülkü Ocakları, Bafra Ülkü Ocakları, Samsun Türk Ocakları ve Türk Eğitim-Sen Samsun Şubesinin çalışmaları örnek ve takdire şayan…
Samsun Ülkü Ocakları , Samsun’da yaşayan Türkmen ailelere barınma, sağlık, kumanya, giyecek, para ve iş konularında yardımcı oluyor.
Özellikle yeni oluşturulan deponun bir yardım mağazasına dönüştürülmesi ile yardıma muhtaç olan mülteci ve sığınmacıların ihtiyaçlarını oluşturulan bu mağazadan bedelsiz olarak karşılaması hedefleniyor. Ocağın bu çalışmalarına Türk Eğitim-Sen’de yardımcı oluyor.
Bafra Ülkü Ocakları ise “Türk’ün elini Türkmeneli’ne Uzat!” sloganıyla başlattığımız yardım kampanyasına kuru gıda, bakliyat, un, yağ, şeker gibi gıda maddesi; kaban, kazak, mont, ayakkabı gibi özellikle kış ayları için gereken giysilerle diğer giysi yardımlarını toplayarak, yardım konvoyu eşliğinde Türkmen kamplarına ulaştırıyor.
Buradan tüm Samsunluları düzenlenen bu yardım kampanyalarına destek olmaya çağırıyorum!..
Adı geçen kurum ve vakıflar ile irtibata geçebilirler…
Gün Türkmen’e ve Türkmeneli’ne yardım günüdür!
Hüseyin Kurt