Gülsan Küçük Sanayi Sitesi yıkılıyor biliyorsunuz.
Ki;
Sanayi sitelerinin şehir dışına taşınma kararını eleştirecek değilim.
İlk yapılan sanayi sitesi de taşınabilseydi keşke.
Ve fakat.
Piyango sadece Gülsan'a vurdu.
Gülsan'ın taşınma kararını olumlarken, uygulamadaki hataları elbette eleştireceğiz.
Mesela, bu köşede yazılanları takip eden okurlarımız, esnafın mağdur edilmemesi gerektiği konusunu defalarca bu satırlara taşıdığımızı hatırlayacaklardır.
Ki;
Kirazlık’taki sanayi sitelerindeki iş yerlerinin, esnaflardan daha ziyade yatırımcıların eline geçtiği biliniyorken, Toybelen’de de böyle bir ihtimalle karşılaşacağımızı düşünüyor ve bundan endişe ediyorduk.
Nitekim, Samsun Madeni Sanatkarlar Odası Başkanı Eyüp Aydın'ın bu konudaki açıklamaları korktuğumuzun başımıza geleceğini söylüyor gibi.
Ki;
Eyüp Aydın, Toybelen Küçük Sanayi Sitesi'nde TOKİ'nin yaptığı ihale ile dükkanların esnaflara değil, yatırımcılara gittiğini açıklarken, bu konudaki endişelerimizin hiç de yersiz olmadığını hatırlattı bize.
Samsun Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamaya göre Gülsan Sanayi Sitesi, kentsel dönüşümün bir gereği olarak yıkılacak.
Samsun'da kentsel dönüşüm, geç kalınmış bir karardır elbette.
Böyle söylerken, kentsel dönüşüm uygulamalarının genellikle rantsal dönüşüme evirilme gibi bir tehlikenin varlığı her zaman düşünülür ki; bizde bu konudaki endişelerimizi defalarca dile getirmiştik biliyorsunuz.
Gülsan esnafı da bu tehlike ile yüzleşmiş.
Birçok esnaf, Toybelen'de hak sahibi oldukları dükkanların bedelini ödeyememiş.
Gazetemizde N.Alper Cabbar'ın bu konudaki haberinde, Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, Toybelen Küçük Sanayi Sitesi'nde hak sahiplerine dükkan teslimleri 9 Aralık'ta başlamış ve dükkanların Ocak ayı sonunda ise tamamlanacağı duyurulmuş.
Büyükşehir yönetimince, Toybelen'den dükkan alamayan esnafa yönelik de çalışma yapıldığı ve henüz ödemesi tamamlanmamış dükkanların TOKİ'ye devredilerek, esnafın satın almasının önündeki engellerin kaldırıldığı belirtilirken. Gülsan'daki esnafa kolaylık sağlanacağı ve böylece, Toybelen'den dükkan alamayan esnafın mağduriyetinin giderileceği de iddia edilmiş.
Toybelen Küçük Sanayi Sitesi, Bin 526'sı sanayi, 44'ü ticari tip olmak üzere toplamda bin 570 iş yerinden oluşacak.
DÜKKANLARI YATIRIMCILAR ALDI
Samsun Madeni Sanatkarlar Odası Başkanı Eyüp Aydın, siyaseten verilen sözlerin yerine getirilmediğini, TOKİ tarafından açık artırma usulüyle satışa sunulan iş yerlerinin yatırımcıların eline geçmesinin sanayi esnafı için üzücü bir durum oluşturduğunu iddia etmiş.
Yetkililerin bu konuda sorumluluk alması gerektiğini de belirten Aydın, "Haklı talebimizin arkasındayız, mücadelemizi sürdüreceğiz" demiş.
Gülsan'ın, kentsel dönüşümün bir gereği olarak yıkılma kararı, bana göre baştan yanlış alınmış bir karardır.
Araya TOKi girdiğinde, hak sahiplerinin mağdur edilmesi kaçınılmaz bir durum olacaktı.
Nitekim oldu.
Kanımca yapılması gereken şuydu:
Bir esnafın Gülsan'da kaç metrekare dükkanı varsa, Toybelen'de o kadarı kendisine bedelsiz verilmeliydi.
Fark istenecekse, o fark da, hak edişinden daha fazlasını talep edenden istenecekti.
Aksi yapıldığında mağduriyetlerin oluşması da kaçınılmaz bir durum olacaktı ki; oldu nitekim.