Yusuf Ziya Yılmaz’ın, 1999 yılında Büyükşehir Belediye Başkanı seçilmesindeki en önemli etkiyi, Samsun’da işsizlik sorununu çözeceğine dair vaadi yapmıştı.
Şehri dönüştürmekten söz ediyordu Yılmaz.
Bayındır Holding’in katkılarıyla medya desteğini de arkasına alan Yusuf Ziya Yılmaz, profesyonel reklamcılarla çalışıyordu.
CHP’nin adayı Muzaffer Önder, klasik broşürleri dağıtmasının yanı sıra, şehrin belirli noktalarına bez afişler asıyordu ama Yılmaz, propagandasını o güne kadar alışılmamış biçimde yürütüyordu.
Samsun seçmeni, profesyonellerin desteğiyle hazırlatılmış kitapçıkların dağıtılmasıyla yapılan propagandaya il defa tanık oluyordu ama Samsun halkı, yerel televizyonlarda adaylardan sadece Yusuf Ziya Yılmaz’ı görüyordu.
Orantısız para desteğiyle sağlanan propaganda sonucunda sürecin başlarındaki 30 puanlık fark erimişti ama yarış seçimin son haftasına kadar dengeli biçimde sürmüştü.
Son bir haftada değişmişti her şey.
Çünkü Muzaffer Önder tarafından başlatılan altyapı çalışmaları sürerken, çamurlu sokaklardaki kahvehanelerde propaganda yapan Yılmaz ‘’Yol, park yapacağım’’ diyordu.
Seçmenlerden ‘’Çocuklarımıza iş imkanı sağlayın’’ diye cevap alan Yusuf Ziya Yılmaz, seçmenin bu talebini doğru okumuş ve ‘’Şehrin katalizörü olacağım, cazibe merkezine dönüştüreceğimiz Samsun’a yatırımcıları çekerek, işsizliğe son vereceğim’’ demeye başlamıştı.
Gençlere iş bulma vaadi etkili olmuştu sahiden.
İlk beş yılda bu vaat gerçekleşmeyince, 2004 seçimlerinde ise tersane projesi gündeme getirilmişti.
Anap’tan, AK Partiye geçen Yusuf Ziya Yılmaz, bu projeyle 15 bin kişiye iş imkânı vaat ediyordu.
Balon çıkmasına rağmen tersane projesi Yusuf Ziya Yılmaz’a büyük oy farkıyla seçimi tekrar kazandırmıştı.
31 Mart’ta yapılacak seçimde de yarışan üç adayın stratejileri de, istihdamı çözmek üzerine kurgulanmış.
AK Parti’nin Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mustafa Demir sanayinin büyütülmesini vaat ederken, Bağımsız Erhan Usta Tarımsal Sanayinin yanı sıra, Samsun’un tıbbi cihaz üretiminde uzmanlaşmasın yola çıkarak, Tematik Biyomedikal Endüstri Bölgesinden söz ediyor.
Millet İttifakı’ndan İYİ Parti’nin adayı olan Hayati Tekin ise, OSB’deki Borsan’da çalışan işçi sayısını temel alarak, kuracağı yeni sanayi bölgeleriyle 72 bin kişiye iş imkanı sağlayacağını söylüyor.
Heyecan verici gerçekten.
Gençlerimiz iş bulmakta sorun yaşıyor.
Özellikle üniversite mezunları arasında işsizlik yaygınlaşıyor.
Can sıkıcı bir durum.
Büyükşehir Başkanı kim seçilir bilemem ama 1 Nisan’da Başkan olacak kişinin Samsun’un önceliklerini iyi tespit etmesi gerekiyor.
Şehir büyüyor.
Bununla birlikte sorunlarımızda artıyor.
En büyük sorunda Samsun’un hızla üretimden uzaklaşmasıdır.
Samsun, yeniden üreten bir şehir olur mu?
Bu mümkün elbette.
Yusuf Ziya Yılmaz’ın 20 yıl önce söylediği gibi Büyükşehir Belediye Başkanı, şehre katalizör olmalı.
Bu söylem lafta kalmamalı ama.
Sahiden de şehre yön verecek bir Başkanı seçmeliyiz.