Sağlık nedeniyle sporu sadece yürüyerek yaptığımız içinde bulunduğumuz günlerde doktorlar günde en az onin adım aütılmalı yolundaki önerilerine uyan birisi olarak Samsun cadde ve sokaklarını “pandemi yasaklarına uyarak” adımlardan birisi olarak bazı esnaf arkadaşlarla da ayaküstü de olsa sohbet etme olanağı buluyorum. Bu sohbetler sırasında tabi sosyal mesafeye de uyuyorum. Önceki gün bir esnaf arkadaşla konuşurken dertlendiğini gördüm. “Hayrola nedir sorun” diye sordum. “İşler kesat dükkanı zor döndürüyorum” dedi ve ekledi: “Kefen parası için biriktirdiğim paradan bile yemeye başladım.”
Anladınız mı işin vahametini şimdi. Esnafın bile geçin derdinin olduğu günümüzde vatandaşın hangi darlıkta ve hangi psikolojik yıpranma içinde olduğunu herkes tahmin ediyor ve aynı zamanda yaşıyordur.
Esnaf da geçim derdinde elbet, her geçen gün bu pandemi günlerinde bile İktidar satırı almış eline vurup duruyor. Bugün etten vazgeçtik, satır kemiğe dayanmış durumda yarın Allah kerim demenin vakti geçiyor. Bunu her geçen gün yeni zamları ve verguileri vatandaşın sırtına yükleyen iktidar görmeli artık. Bu gerçekler bugün saklanır ve görmezden gelinip önlem alınamazsa yarın geç olacak ve bugün “İktidar biziz” diye sevinenler yarın vatandaşın arasına katılacaklardır.
Dinimizde her yaratılan “hesap günü hesabı nasıl vereceğini” düşünür ya işte aynen öyle, iktidardan gidenler hesabı yarın “ahirete intikal etmeden” nasıl verecekler acaba?
DEPREM HAFTASINDAYIZ
İçinde bulunduğumuz hafta Deprem Haftası. Bu haftayı son yıllarda bir haÇeşitli bölgelerde depremler oluyor, evler işyerleri yıkılıyor, enkazlar altında insanlarımız can veriyor, can vermeyenler de mallarından oluyorlar.
Oluyorlar da Samsun’da depreme karşı önlemler alıyorlar mı? Örneğin son yirmi yıldır Samsun’da Belediyeler depremlere karşı ne gibi önlemler aldılar bilen var mı? Bölgenizde konutlarda dönüşümler yapıldı mı? Şimdi çıkıp otala dere kenarlarında aılindi diyenleriniz çıkaribilr de merkez mahallelerde, köy statüsünden çıkarılıp mahalle haline getirilen bölgelerde yapı denetimleri gerçekleşti mi, var mı bilen? Örneğim evinizde sağlamdamısınız biliyormusunuz?
“Bunları nasıl öğreneceğiz” sorusunun yanıtını kolay. Belediyeler ve gerekli Müdürlükler ölçümleri yaptılar mı Samsun’da? Yaptıysalar nasıl bir sonuç çıktı? Yapmadıysalar da neden yapmadılar vatandaşı korku içinde bıraktılar sorusunu sormak bizlerin görevi olmalı.
Evet, Belediyelerden yanıt bekliyor vatandaş: Binalarımız sağlam mı değil mi? Sağlam değilse dönüşüm yapılacak mı ve hangi çabuklukta gerçekleştirilecek?
Çünkü Samsun’un büyük bölümünde binalar yaşlandı, vatandaşın yıkıp yeniden yapmaya parası yok, insanlar ekmek parasını zor buluyor. Devreye büyük firmaların vergilerini affeden, vatandaşa gelince elini cebine atmayan devletin girmesi gerekiyor. Saru şu: Samsun’da dönüşüm ne zaman sbaşlayacak ve ne kadar sürecek, planlaması yaılı mı?
GÜNÜN SÖZÜ
Kötümser yalnız tüneli görür, iyimser tünelin sonundaki ışığı görür, gerçekçi tünelle birlikte ışığı ve de gelecek treni görür. (J.Harris)