Dün, Azerbaycan-Ermenistan cephe hattında çıkan çatışmada sekiz Azeri Türkü asker şehit oldu. Önceki gün de Ermeni keskin nişancıların açtığı ateş sonucu Azeri Türkü bir asker şehit olmuştu.
Bölgedeki bu hareketlilik Büyük Ortadoğu Projesi (BOP) denilen illet proje doğrultusunda “emperyalist güçlerin BOP’un cephe hattını genişletiyor mu?” sorusunu akla getiriyor.
BOP denilen illet e göre bölgeyi ve Azerbaycan’ı zor günler bekliyor.
BOP’a göre bölgede Azerbaycan ve Ermenistan’ın önemi büyük. Türk Coğrafyasının güçlenmesini istemeyen güçler, Ermenistan’ın işgali altında bulunan Karabağ’ı BOP kapsamında Azerbaycan’a geri verecek, bunun karşılığında bugün “Güney Azerbaycan” denilen İran’ın kuzeyi olan ve Azeri Türklerinin yoğun olduğu bölgeyi Tebriz şehri sınırına kadar işgal etmesi istenecek.
Karabağı ve Güney Azerbaycan (Kuzey İran)’ı alarak büyüyen kardeş ülke Azerbaycan’dan Türkiye’nin bölünmesine ve bölgede suni bir sözde Özgür Kürdistan kurulmasına göz yumması istenecek veya tepki gösteremez hale gelecek.
BOP denilen illet e göre şark sınırımızda olacak gelişmelerin bir kısmı bu şekilde. Bölgeyi daha iyi anlamak için yakın tarihi ve coğrafyayı bir hatırlayalım.
***
1920 yılından itibaren Karabağ, Ermenileri katliamlara girişerek Karabağ’ı Ermenistan’a bağlama girişimlerinde bulunmuş. Azerbaycan kuvvetleri Karabağ’daki Ermeni isyanını bastırmaya çalışırken Sovyet Kızıl Ordusu Bakü’ye girerek Azerbaycan Cumhuriyeti’ni ortadan kaldırmıştır.
Azerbaycan ile Ermenistan arasında Dağlık Karabağ, Nahçıvan ve Zanzegur olmak üzere üç bölge bulunmaktadır. Azerbaycan ile Nahçıvan’ı birbirinden ayıran Zangebur, Rusların Azerbaycan Cumhuriyetini ortadan kaldırmasıyla birlikte Ermenistan’a bırakılmıştır.
Türkiye’ye komşu olan Nahçıvan ile Azerbaycan arasına bu bölgenin sokulmasının nedeni, Azerbaycan ile Türkiye’nin komşu olmasını sağlayarak “Trakya’dan Bering Boğazına” kadar ulaşan “Türk Coğrafyası Koridoru” nu engelleyerek Türk Coğrafyasının boğazını sıkmaktadır.
Bu engel Türklerin bölgede güçlenmesini istemeyen tüm dış güçlerin işine gelmektedir.
Aslında Nahçıvan ile sınırımız yoktu. Ufak bir koridor bizim bugün Türk dünyasına açılan yegâne penceremiz, bağlantımızdı. Bu stratejik hamleyi yapan Atatürk’tür.
Atatürk her zamanki ileri görüşlülüğü ile çok ilginç bir toprak parçasını, kendisinin “Türk Kapısı” dediği bölgeyi İran’dan bedeli karşılığı satın almıştır.
Eskiden İran'a ait olan bu toprak, şimdi çok önemli 12 kilometrelik bir sınır bölgemiz, yani Nahçıvan ile olan sınırımız, Türk Coğrafyasına açılan kapımız oldu.
***
Karabağ coğrafi bakımdan Anadolu’nun, İran’ın ve Azerbaycan’ın da kapısı sayılır.
Karabağ, Azerbaycan’ın diğer bölgeleri ile Ermenistan ve İran topraklarını kontrol edebilecek bir noktada bulunması nedeniyle jeopolitik öneme sahiptir.
Tarih boyunda Karabağ a sahip olan bu bölgeye de hakim olmuştur.
Halen çözüme kavuşturulmayı bekleyen Dağlık Karabağ sorunu, katliamlar, yerinden edilmeler, sınır ihlalleri ve sınır tacizleri gibi ciddi insan hakları ve uluslararası hukuk ihlallerine sebep olmuştur.
1991-1993 yıllarında, Ermeniler tarafından işgal edilen Dağlık Karabağ bölgesi tamamen Azerbaycan toprakları içinde kalmasına rağmen Dağlık Karabağ ile Ermenistan arasındaki Azerbaycan'a ait bölgeyi de işgal ederek bir tampon bölge oluşturmayı başarmışlar ve Dağlık Karabağ ile Ermenistan arasında bağlantı kurdular. Bu savaşta bölgedeki Azeri Türkleri soykırıma uğramış, Hocalı Soykırımı gibi toplu katliamlar sonucu binlerce Azeri Türkü, kadın çocuk demeden sivil halk öldürülmüştür. Kalanlar ise Bölgeden Azerbaycan a göç etmek zorunda bırakılmıştır.
Günümüzde Dağlık Karabağ ve çevresindeki 7 il Ermeni işgali altındadır ve bölgeyi “Dağlık Karabağ Cumhuriyeti” adında fiilen bağımsız, tanınmayan, sözde bir devlet yönetmektedir.
***
Kardeş Azerbaycan ile Türkiye Cumhuriyetinin kaderi, tarihi, dili, dini, milleti bir dir. Allah bu birlikteliği bozmasın.