Yazarlar // 13 Aralık 2021 Pazartesi 18:20
İsmail BAŞARAN
Samsun’da siyaset önümüzdeki dönem için şimdiden hareketlenmeye başladı. 2023 veya daha önce bir erken seçim için yapılan bu hareketlilikte ismi ilk öne çıkanlardan birisi Erdoğan Tok oldu. Özellikle de sosyal medyada Erdoğan Tok isminin çokça yer alması kendisinin de bu konularda herhangi bir açıklama yapmaması milletvekilliğinin gönlünden geçtiği anlamına geldiği söyleniyor.
Tok’un gönlünden milletvekilliği geçmesi normaldir. Bu konuda sessiz kalması da bunun bir işaretidir. Ayrıca iki dönem belediye başkanlığı yapan bir siyasetçinin siyasi hayatını milletvekilliği ile taçlandırmak istemesi de olağandır. AK Parti kendisine bu yolu açar mı? Bu konuda hüküm yürütmek şimdilik erken olsa gerek. Bunu Samsunlulara zaman gösterecek elbet.
Erdoğan Tok, Belediye Başkanlığı döneminde yaptığı hizmetlerle halkın beğenisini kazanan siyasetçilerden birisidir. Yaptığı yanlışlar vardır elbette. Bunlardan birisi de Belediye Binasını mezarlık yakınlarına taşıması ve halkın içinden çıkarması bana göre yanlışlardan birisidir. Milletvekilliği için aday gösterilirse bu yanlışlık seçim öncesi karşısına çıkar mı bilinmez, o konuda kendisini nasıl savunacağı Sayın Tok’a bağlıdır.
Milletvekillerinin görevi aslında sadece belediyeler değildir. Aday gösterilip eğer seçilirse Belediye Hizmet Binasını halktan ayırmak konusundaki yanlışı karşısına çıkabilir. Çalışmalara şimdiden başladığı söylenmektedir. Yanlışlardan kaçınmak gerekir, bunun için de iyi bir çalışma kadrosunu belirleyip yola çıkmasıdır doğru olan.
Aday gösterildikten sonra en büyük engel da seçilebilecek bir yerde kendisine yer bulabilmesidir. Çünkü bundan sonra AK Parti’den ilk dört sıranın üzerinde yer almak seçilebilmek için zorlaşacaktır. Çünkü AK Parti doğum sancılarını atlatmış şimdi ise büyüyebilmenin ardından küçülmenin sancılarını taşımaktadır.
Ahmet Demircan, Çiğdem Karaaslan, Fuat Köktaş, Orhan Kırcalı, Yusuf Ziya Yılmaz’dan yerlerini kimler koruyabilecektir. Bir başka konu da Samsun önümüzdeki seçimlerde TBMM’ye kaç milletvekili gönderecektir.
BELEDİYELERE BİR SORU
İlkadım Belediyesi, mülteciler tarafından açılan işletmelere fiyat denetiminde bulundu. B denetimler, Samsun’da mültecilerin de işyeri açtıkları gerçeğini ortaya koydu. Madem işyerleri var ve denetleniyorlar, eksiklik görenlere ceza uygulanıyor mu, sağlık konusunda yeterliler mi vergi veriyorlar mı yoksa kazandıklarını ceplerine mi indiriyorlar gibi soruların da halka açıklanması gerekiyor.
Samsun’da çeşitli ilçelerde sığınmacılar tarafından açılmış kaç adet işyeri var ve bunlar vergiden muaf mı? Eğer vergiden muaf iseler yanlış yapılıyordur.
Bir başka kon da mültecilere belediyeler tarafından yardım yapılıyor mu ve eğer yapılıyorsa ne kadar yapılıyor? Misafirlikleri artık bitmiş olmalı, benim ülkeme misafir olarak gelenlerin bu kadar kalmaları da bana göre yanlıştır. Ülkelerini savunmak yerine mülteci olarak gelenlerin geri gönderilmesi de artık şart olmuştur. Samsun’da belediyeler mültecilere aylık ne kadar yardım yapmaktadır ve ne yardımı yapmaktadır? Ulaşımdan ücretsiz yararlanıyorlar mı, elektriği ve suyu ücretsiz kullanıyorlar mı?
GÜNÜN SÖZÜ
Bir insanın nasıl öldüğü değil, nasıl yaşadığı önemlidir. (Samuel Johnson)