Başkanlık seçimleri yapıldı, Recep Tayip Erdoğan Yeni Türkiye’nin ilk Cumhurbaşkanı oldu.
Bakanlarını atadı, karargâhını oluşturdu ve ardından dış gezilere başladı. Bu iş bana biraz garip geldi. Çünkü kutlamak için Sayın Cumhurbaşkanı’nın gittiği ülkelerin liderlerinin Türkiye’ye gelmesi gerektiğini düşünenlerdenim.
Her neyse konumuz bugün bu değil. Konumuz dolar, konumuz enflasyon, konumuz retim ve ihracat.
Yeni dönemde Türkiye yine dışa bağımlı mı kalacak, halk yine dolar ve enflasyonun baskısı altında ezilecek mi?
Bu konularda kimse sesini çıkarmıyor. Bakanlıklar birleştirildi bakanlar atandı, haliyle bakanlar henüz görevlerinin ne olduğunu bilmediklerinden neyi yapıp yapamayacaklarını da sanırım anlamış değiller.
Bakanlardan biri, parayla ilgilenen bakan çıkıp enflasyon hakkında konuşmuyor, doların düşürülmesi için neler yapılacağını hangi önlemlerin alınacağını açıklamıyor.
Milli eğitin ne anlama geleceğini bir bakan çıkıp vatandaşa anlatmıyor, yeni İmam Hatip Okullarının açılıp açılmayacağı konusunda vatandaş bilgilendirilmiyor.
İnek ve öküzün yeterli kadar olmadığı düşünülen Türkiye’ye yurt dışından kesilmiş veya kesilmemiş hayvan getirilip getirilmeyeceği de es geçiliyor.
Aslında bu arada doğalgaza yapılan zamlardan da kimse bahsetmiyor.
Daha bahsedilmeyen neler neler var. Çocuk istismarlarından dem vurulmuyor.
Görevlerini yapıp oy kullanan Suriyelilerin memleketlerine gönderilip gönderilmeyeceği de hatırlatılmak bile istenmiyor.
Vatandaşın bir ay önce aldığı maaşla kaç gün geçinebileceği, bir ay sonra ise kaç gün geçinebileceği konusunda açıklama yapılması da unutuluyor.
Ancak vatandaşın oyunu iki kilo şeker ile üç kilo pirince sattığı asla unutulmaz, çünkü yakında yine seçim var.
Dağıtılsın pirinçler gelsin oylar…
İşte Türkiye’deki demokrasi.
BELEDİYELER VE BORÇLARI
Yerel Yönetim seçimleri için hazırlıklar harıl harıl sürdürülüyor. Bu arada yatırımlar da yapılmıyor değil elbet. Belediyeler özellikle de insanların rahatlayacakları stresten uzaklaşacakları mesire yerleri parklar yapmayı sürdürüyor.
Bu hizmetler neyle yapılıyor? Elbette vatandaştan alınan verdilerle hazırlanan bütçelerden. Bu paraların nerelere harcandığı vatandaşın anlayabileceği dilden anlatılıyor mu?
Bu işin vatandaş tarafından öğrenilmesinin bir tek yolu var.
Her belediye vergi ve merkez gelirlerini açıklamalı. Yani halka hesap vermeli. Halk da paralarının nerelere ve ne kadar harcandığını, işlerin hangi yüklenicilere yaptırıldığını bilmeli.
Yani kısaca Belediyeleri halk denetlemeli. Rakamlar ortaya çıkında bakalım belediye başkanları bir daha seçilebilecekler mi?
GÜNÜN SÖZÜ
Akıl farklı şeylerin benzerliklerini, Benzer şeylerin farklılıklarını bilmekle oluşur. Goethe