CHP ve HDP’nin adayları henüz belli olmasa da, Recep Tayyip Erdoğan’ın AK Parti, Meral Akşener’in İYİ Parti ve Temel Karamollaoğlu’nun da SP’nin adayı olacağı bilinmesine ve seçim takviminin de açıklanmasına rağmen, henüz seçim havasına girememiştik ki, Başbakan’ın seçim vaatleri açıklandı.
Belli etmiyorlarmış ama partiler içten içe seçim hazırlığı yapıyormuş anlaşılan.
Sonuçları kamuoyunda paylaşılmasa da partilerin anket yaptırdıklarını biliyorduk.
Buna rağmen ülkede bir seçim havası hissedilmiyordu.
Başbakan Binali Yıldırım önceki akşam, emeklilere iki dini bayram öncesi biner lira ikramiyenin yanı sıra, vergi ve prim borçlarının yeniden yapılandırılması, imar affı, kamu arazilerinin kullananlara satılması veya kiralanması, trafik cezalarının yapılandırılması gibi bir dizi vaadi içeren açıklamasını işitince ‘’seçim başlıyor’’ dedim
24 milyar lira tutarındaki vaatler zincirinin en dikkat çeken maddesi kuşkusuz emeklilere bayram ikramiyesi olmuştur.
Seçim sürecinin üzerinde en çok konuşulacağı konu da budur.
Başta CHP olmak üzere bunun polemik konusu yapılacağı da açıktır.
Haklıdırlar da.
Başbakan açıklamayı yaparken, Kılıçdaroğlu’nun 7 Haziran seçimleri öncesindeki seçim vaatleri aklıma geldi.
Partisinin gurup toplantısında, seçim vaatlerini açıklayan Kılıçdaroğlu, çiftçilere ucuz mazot gibi bir dizi vaadin ana eksenine oturttuğu emeklilere iki bayram öncesi her biri, bin 500 lira olan ikramiye vermekten söz ederken, ‘’veremezsem, başbakanlığı ve siyaseti bırakacağım, bunu da notere onaylattım’’ diyordu.
CHP’nin vaatlerini 90’lı yıllardaki Tansu Çiller’in ‘iki anahtar’ vaadine benzeten zamanın Başbakanı Ahmet Davutoğlu ise ‘’Kılıçdaroğlu, bol keseden atıyor’’ demişti.
Emeklilere, iki bayramda verilecek toplam 3 bin liralık ikramiyenin 25 milyar lira tutacağını söyleyen Davutoğlu, bunun verilmesi halinde bütçe dengesinin bozulacağını bile iddia etmişti.
Kılıçdaroğlu’nun vaatleri 7 Haziran 2015’deki seçimde CHP’yi iktidar yapmamıştı ama AK Parti’nin tek parti iktidarını da bitirmişti.
Bahçeli’nin o seçim gecesinde sıcağı sıcağına yaptığı ‘’biz hükümette olmayacağız’’ şeklindeki açıklaması, hükümet krizi oluşacak şeklinde bir algı yaratınca, bunun sonucunda yenilenen ve 1 Kasım 2015’te yapılan seçimlerde, AK Parti, yeniden tek başına iktidar olacak çoğunluğa ulaşmıştı.
Aradan iki yıl bile geçmedi ama köprülerin altından çok su aktı.
Devlet Bahçeli’nin desteğiyle adına ‘’Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’’ denilen Başkanlık Sisteminin önünü açan referandum yapıldı.
Referandum kıl payı bir çoğunlukla kabul edilirken, geçtiğimiz günlerde 24 Haziran için erken seçim kararı alındı.
Bahçeli’nin iki yıl öncesine kadar ‘’padişah olmak istiyor’’ diye suçladığı Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı, partisinin Cumhurbaşkanı adayı olarak açıklamasının ardından MHP, BBP ve AK Parti tarafından ‘Cumhur İttifakı’ oluşturuldu.
İttifak arayışları henüz sonuçlanmasa da, muhalefetin referandum’da oluşturduğu ‘Hayır Cephesi’ aynı başarıyı tekrarlarsa, cumhur ittifakını yenilgiye uğratabileceği iddia iddiaları sıklıkla dillendirilmeye başlandı.
Bazı anket sonuçları, cumhur ittifakına rağmen AK Parti ve MHP oylarının seçim kazanmaya yetmeyeceğine dair yorumlarının da sıklıkla dillendirildiği ortamda, Başbakan’ın emeklilere iki bayram için ikramiye verilmesini de içeren seçim vaatlerini açıklaması, muhalefet cephesinin, 24 Haziran seçim sonuçlarına dönük iddiaları ‘’doğru mu acaba’’ diye konuşulmasına neden oldu.
Kıt kanaat geçinen emekliler için 2 bin lira iyi para.
AK Parti’ye seçim kazandırır mı bilmem ama büyük avantaj sağlayacağı da muhakkak.