Salı günü Samsun’da Dünya Gazetesi ve İş Bankasının ortaklaşa düzenlediği ‘İş’le Buluşmalar’ toplantısını izledim. 20 yıla yakın Bölge Temsilcisi ve Koordinatör olarak çalıştığım Dünya Gazetesinde bu gibi 50 dolayında toplantıyı organize ettim. İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali’nin ve üst düzey yöneticilerinin katılmış olmasından mı ne, 2009’dan sonra ikinci defa düzenlenen İş’le buluşmalarına Samsunlu işadamları ilgi göstermişlerdi.
Bu iyi bir şeydi ve umut vericiydi.
Adnan Bali'nin Samsun’un kredisinin yüksek olduğunu söylediği konuşmanın bir bölümü Samsun basınında geniş olarak verildi.
Toplantı öncesinde Genel Müdür Adnan Bali ve beraberindekiler Vali Hüseyin Aksoy’u ziyaret ettiler. Ziyaretçiler arasında Dünya’nın Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ da vardı. Dünya’da uzun yıllar yöneticiliğimi yapan Güldağ’a refakat etmek için bende o ziyaretçiler arasındaydım.
Makamda konuşulanları yazacak değilim elbette. Ama Adnan Bali’nin verdiği bilgilere dayanarak, Samsun ekonomisinin hiçte öyle parlak bir durumda olmadığını söylemek isterim sadece.
Nitekim toplantı sırasında konuşulanlar bu gerçeği yüzümüze çarpar nitelikteydi.
Ticaret ve Sanayi Odası (STSO) Meclis Başkanı Muharrem Durmuşoğlu, Samsun’un birkaç yıl içersinde 5 milyar dolar tutarındaki ihracat hedefine ulaşacağını ve böylece Samsun’un 2023 yılında ilk 10 şehir arasına taşınacağını söyledi. Bunun için gerekli alt yapı çalışmalarının tamamlandığını da belirtti.
Muharrem Durmuşolu’nu sever ve sayarım. İşinde de çok başarılıdır. Başarı Üniversitesi gibi bir eğitim kurumunu Samsun’a kazandıranlar arasında olduğu için de ayrıca kendisine minnet duyanlardanım. Ama kusura bakmasın. Samsun’un ekonomisi hiç de onun söylediği gibi bizi yıldızı parlayan şehirlerarasına taşıyacak özellikte değildir.
Misal, İhracat rakamları bir şehirdeki üretim verilerini en doğru yansıtan göstergelerdir. Samsun’un geçen yılki ihracat rakamı 450 milyon dolar civarında gerçekleşmiş. Bu yılın 11 aylık ihracat rakamı da açıklandı. Bu sürede 382 milyon dolarlık ürünün ihracatı gerçekleşmiş bu şehirden.
Samsun’un ihracatı aylara göre değişkenlik gösterse de 30 ila 40 milyon dolar arasında gidip geliyor. Aralık ayında da en üst düzeyde ihracatın gerçekleşeceğini varsayarsak 2013 yılı ihracatımız 420 milyon dolar seviyesinde olacaktır.
Oysa altyapısının tamamlandığı bildirilen ihracat hedeflerimizin ilk aşaması olan 2015 yılının öngörülen hedefi bir milyar dolardır. Şimdi o hedefin çok uzağında kalacağımız ayan beyan ortadadır.
Tamamlandığı söylenen altyapıda ne kriterler var?
Bilmek isterim.
Bakın size o toplantıda konuşulanlardan çok çarpıcı bir örnek vereceğim.
Başarı öyküsünü anlatmak için toplantıya konuşmacı olarak katılan Eren Holding’in Başkanı Ahmet Eren söyledi. Eren Holding, enerjiden, turizme ve tekstile kadar birçok alanda faaliyet gösteriyor. Holding’in çimento ve kağıt üreten fabrikaları da var.
Ki; ülkemizin en büyük kağıt üreticilerindendir Eren Holding.
“Bize ne bundan” demeyin. O kağıt fabrikasının ihracatı ne kadar biliyor musunuz?
200 milyon dolar.
İşte gerçek:
O kağıt fabrikasının yarısı kadar ediyoruz ancak.
Dönüp kendimize bakmanın zamanıdır şimdi.
“Neredeyiz ve ne yapıyoruz?” diye.