limanbet limanbet bonus veren siteler bonus veren siteler bonus veren siteler istanbul evden eve nakliyat cappadocia green tour istanbul sex shop jojobet giriş jojobet casino siteleri nakliyat istanbul evden eve nakliyat istanbul eşya depolama
EDS'ye Var MEDICLUST'a Yok
Yazarlar // 25 Ekim 2022 Salı 10:16

Ragıp GÖKER

''BUYUKSEHiR EDS’SiNDE HIZ LİMİTİ 82 KM'' bu cümle dün gazeteniz H.HALK'ın manşetiydi.
Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, bütün itirazlara ve hatta Mimarlar Odası Samsun Şubesinin iki kez iptal kararı aldırmasına rağmen Kent Park üzerinde yaptırılan  ''Alo 153'' binası olarak bilinen Kent Yönetim Merkezi'nde  yapmış bu açıklamayı.
Şehir içinde ve de özellikle Atatürk Bulvarı üzerinde seyreden araçlar için hız limitinin 70 Km'den, 82 Km'ye çıkarılacağını da söylemiş Başkan Demir.
Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir ayrıca, Büyükşehir'in, yaklaşık 225 milyon lira harcamayla kurdurduğu bilinen Elektronik Denetleme Sistemi (EDS) için ''Bizim değil, Emniyetin ''demiş.
Samsun'da yaşayan biri olarak, şehrimdeki trafik güvenliği için yapılan yatırımları küçümsemek gibi bir amacım yok ama trafikte güvenliği sağlamanın ceza ile değil, eğitim ile mümkün olduğuna inanırım.
Bir de trafik akışını kaldırabilecek yollar için de yatırım yapmanın gerekli olduğunu düşünürüm.
Buna karşın, trafik güvenliği için ceza uygulamaları ve hatta cezaların arttırılması da bir yöntem olarak düşünülüyor hala.
Samsun Büyükşehir Belediyesi de böyle düşünenlerden olmuş.
Dün gazetedeki manşette, Büyükşehir Belediyesinin EDS için 225 milyon lira yatırdığını okuyunca, Büyükşehir Belediyesi'nin Mustafa Demir'in Başkan olarak seçilmesinin ardından MEDİCLUST ortaklığından ''Para yok'' gibi bir gerekçeyle çekilmesini hatırladım.
Şeytanın avukatlığını yapmak değil muradım ama gazeteci dürtüsüyle MEDİCLUST'un kuruluşunu sağlayan Medikal Kümelenme Derneği (MEDİKÜM) Başkanı Ahmet Aydemir'i aradım.
Aydemir'e, ''Büyükşehir Belediyesi MEDİCLUST ortaklığı için ne kadar ödemesi gerekiyordu?'' diye sordum.
MEDİCLUST'un da Yönetim Kurulu Başkanlığını yürüten Aydemir bu sorumu, ''O zamanki parayla sanırım 10 milyon liraydı'' diye cevapladı.
Mustafa demir Samsun Büyükşehir Belediye Başkanlığına yaklaşık 3,5 yıl önce seçildi biliyorsunuz.
Büyükşehir Belediyesinin MEDİCLUST ortaklığından çekildiği tarihi olan 2019 yılında dolar kuru 6 lira dolayındaymış.
O tarihte MEDİCLUST'un öngörülen sermayesi ise 10 milyon liraymış.
Dolar kuruyla 1 milyon 626 bin dolar dolayındaymış ki, bu para günümüz hesabına göre 30 milyon liraya denk geliyor.
EDS için 225 milyon lira harcandığı biliniyorken, MEDİCLUST'u yaşatmak için gerekli olan 30 milyon lira da pekala bulunabilirdi.
Büyükşehir Belediyesinin bütçesi kullanma yetkisinin, Samsun halkı tarafından Başkan Mustafa Demir'e verildiğini bilecek tecrübeye sahibim elbette.
Belediyenin nereye yatırım yapacağı konusunda tercihler, Başkan tarafından belirlenir elbette.
Buna saygı duymakla birlikte bu şehirde yaşayanlardan biri olarak o tercihleri eleştirmek de bizim hakkımızdır.
Bu cümleden olarak MEDİCLUST neydi ve bugünkü dolar kuru hesabıyla 30 milyon lira bulunamadığı için henüz kuruluş aşamasında neden tarihe karıştı onu hatırlatalım o vakit.
MEDİCLUST, zamanın Sağlık bakanı Ahmet Demircan'ın gayreti ile 17 Nisan 2018 tarihinde kuruldu.
O tarihte Yusuf Ziya Yılmaz'ın Başkan olduğu Samsun Büyükşehir Belediyesi,10 milyon lira sermeye ile kurulan MEDİCLUST A.Ş'nin en büyük ortağı olarak yüzde 93 oranındaki hissesini almayı ve 9 milyon 300 bin lirasını ödemeyi kabul etmişti.
MEDİCLUST, Samsun'un özellikle dünyada 3. üretim üssü olduğu cerrahi aletlerini satın alarak başta kamu hastaneleri olmak üzere ülkemizdeki sağlık kuruluşlarına satacaktı.
Çünkü ülkemizdeki sağlık kuruluşları, yüzde 20 yerli sarf malzemesini kullanmanın zorunlu olduğu bilinmesine rağmen, özellikle Samsun'da üretilen cerrahi aletler yerine yabancı ülkelerde üretilenleri satın alıyorlar.
Sağlık kuruluşları, yerli sarf malzeme kullanma zorunluluğunu ise yatak, perde, nevresim ve pamuk gibi malzemeleri alarak aşıyorlardı.
Yaklaşık 20 milyar dolarlık pazar payına sahip olduğu düşünülen sektör, sağlık kuruluşlarının bu anlamsız tavrı nedeniyle beklenen atılımı bir türlü gerçekleştiremiyordu.
MEDİCLUST, bir nevi kamu görevi üstlenecek, Samsun'da gerçekleştirilen ürünlerin tamamını satın alarak ülke genelinde ve uluslararası piyasalarda satışını gerçekleştirecekti.
10 milyon sermayeli MEDİCLUST'un yüzde 93 hissesine sahip Mustafa Demir'in Başkan seçildiği Samsun Büyükşehir Belediyesindeki görev değişiminin ardından şirket otaklığından ayrıldı.
Samsun'da medikal sektörü bir anlamda uçuracağı düşünülen MEDİCLUST böylece en büyük hissedarını kaybedince, henüz kuruluş aşamasındayken tarihe gömülmüş oldu.
Bu durumda gel de ''EDS'ye helal olan, MEDİCLUST'a haram'' deme.
Haksız mıyım….