Türkiye Büyük Millet Meclisi 23 Nisan 1920’de dualarla göreve başladı ama meclisin toplanmasını sağlayanlar da, orada görev yapanlar da, bir iki istisna dışında dini siyasete alet etmeyi düşünmeyen insanlardı.
Meclis ilk kurulduğunda da laikti yani.
Şimdi o Meclisin Başkanı İsmail Kahraman, AK Parti tarafından yakında yazımına başlanacak olan yeni anayasada laiklik tanımının olmasını istemiyor.
‘’Yeni anayasa dindar olsun’’ demiş Meclis Başkanı.
Başkanın sözlerini işitince bir anda ‘’Bu güne kadar dinsiz miydik’’ dedim kendi kendime.
Ama Meclis Başkanının bu açıklamasının ardından Cumhurbaşkanının, Başbakanlığı dönemde yaptığı bir açıklamanın haber bültenlerinde verilmesi yüreğime su serpti.
Hüsnü Mübarek’in devrilmesinden sonra Mısır Anayasasının nasıl olması gerektiği şeklindeki tartışmalar yapılırken, Recep Tayyip Erdoğan bir konuşmasında, ‘’Ülkemizin anayasası laikliği, devletin her dine eşit mesafede olması olarak tanımlar’’ demiş.
Laikliğin kesinlikle ‘dinsizlik’ anlamına gelmediğini de belirten Recep Tayyip Erdoğan ayrıca ‘’Ben Recep Tayyip Erdoğan olarak Müslümanım ama laik değilim. Fakat laik bir ülkenin başbakanıyım. Laik bir rejimde insanların dindar olma ya da olmama özgürlüğü vardır. Ben Mısır’ın da laik bir anayasaya sahip olmasını tavsiye ediyorum. Çünkü laiklik din düşmanlığı değildir. Laiklikten korkmayın. Umarım ki Mısır’da yeni rejim laik olacaktır. Umuyorum ki benim bu açıklamalarımdan sonra Mısır halkının laikliğe bakışı değişecektir” da demiş.
Birisi AK Partinin kurucu lideri şimdiki Cumhurbaşkanı, bir diğeri AK Partililerin akıl hocası olarak bilinen Meclis Başkanının bir birine zıt açıklamalarının ‘’Hangisi doğru?’’ diye sorduğunuzu duyar gibiyim.
Daha nice yıllar yaşamasını dilediğim meclisimiz 96, Cumhuriyetimiz 93 yaşında.
Türkiye Cumhuriyeti ve onun anayasası hep laikti.
Öyle yönetildik.
Bu güne kadar dinden çıkmadık elhamdülillah.
Bunsan sonra da çıkmayacağız.
Anayasadan laiklik kavramının kaldırılmasını isteyenler, bizi din esaslı bir devlet yönetimine mi hazırlıyorlar bilmiyorum ama son yıllarda Meclis Başkanının söylediği gibi sözlere sıkça rastlıyoruz.
Laik anayasa veya dindar anayasa gibi sözlerin vatandaşın kafasını karıştırdığı kesin.
Meclis Başkanı gibi konuşanların, sayısı artıyor.
Türkiye Cumhuriyeti kurulduğundan bu yana rejim muhalifleri hep vardı.
İlk mecliste Rıza Nur ve arkadaşları mesela Cumhuriyetimizin ilk dönemlerinde Mustafa Kemal’e en sert muhalefeti yapan gurup olarak bilinirdi.
Meclis Başkanına saygısızlık etmek istemem ama ‘’Yeni anayasa dindar olsun’’ gibi söylemlerin vatandaşlarda zihin bulanıklığına neden olabileceğini düşünüyorum.