Pazar günü sandık başına giderek vatandaştan sayılacağız. En azından seçimden seçime bile olsa vatandaştan sayılmak hoşuma gidiyor. Her ne kadar bir günlük bile olsa iyi geliyor bana. Pazar günü de sandığı gidecek ve Demokrasi’ye sahip çıkacağız. Samsunlu sandığa ne kadar sahip çıkacak?
Son Cumhurbaşkanlığı seçimlerindeki sandığa sahip çıkma oranını temel olarak alırsak Samsun bazı illere oranla sınıfta kalmış durumda görünüyor.
Ben değil rakamlar söylüyor bunu. Samsun’da Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde vatandaşın önüne giden sandık sayısı 3006 olarak belirlenmişti. Sandıkların hepsi açılınca da 941 bin 614 seçmenden sadece 812 bin 278 seçmenin sandığa gitmediği ortaya çıktı. Oran ise yüzde 86,26 oldu. Yani Samsun’da seçmenin yüzde on dörtlük kesimi vatandaş olamadı.
Sandığa gitmeyenlerin yanı sıra bir de YSK’nın son dakika golüyle mühürsüz oyların geçerli sayılmasıyla sonuçlar belirlendi. Samsun’da ne kadar geçersiz oy vardı bilmiyorum ve açıklanmadı da. Referandumda Samsun ve ilçelerinde, Atakum hariç Cumhur İttifakı üstün geldi.
Sandığa gitmeyenler seçim sonuçlarını büyük ölçüde etkiledi. 31 Mart Pazar günü vatandaş yine sandık başına gidecek ve sandığa atacağı oyla Demokratik hakkını kullanmış olacak.
Samsun’daki durum ne?
İttifaklar Büyükşehir’de başa baş gidiyor gibi görünüyor. İlçelerde sonuçları büyük ölçüde kırsal belirleyecek. Referandumda yüzde 53 oranında oy oranına sahip olan Atakum ilçesi Yerel yönetim seçimlerinde bu performansını gösterecek mi?
Diğer ilçelerde ne olacak konusuna gelince doğmamış çocuğa don biçmek gibi bir durum var ortada. Büyükşehir’de Mustafa Demir ve Hayati Tekin’in arasında geçmesi beklenen seçimde Erhan Usta’nın hangi kesime zarar vereceği ise gerçekten merak konusu oldu.
Haydi hep beraber sandığa gidip sahip çıkalım, kediler yine trafolara girmesin.